Hopp til innhold

Raskere lading på IKEA

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

IKEA på Forus utenfor Stavanger byr nå på seks nye ladeplasser med inntil 7,4 kW ladefart. Det kan være starten på økt utbygging også ved andre butikker.

De nye ladestolpene er levert av Garo, og passer den nye elbilkontakten (Mode 3 Type 2). Ladingen baserer seg på 230 volt nettspenning (IT) med 32A strømstyrke. 

Med den nye lademuligheten vil eksempelvis en Tesla Model S i løpet av en times shopping få strøm til rundt tre mil kjøring (se nederst). Dette er et betydelig oppsving fra der kjeden startet for rundt ti år siden: Med 10A ladefart for de tidlige elbilene via jordet husholdningskontakt.

De nye stolpene er såkalte flexiladere som leverer den ladehastigheten (dog begrenset oppad til 7,4 kW) elbilens ombordlader er i stand til å motta.

Kan bli flere

– Vi ser at det blir behov for flere elbilladere fremover og vi ønsker derfor å øke antallet ladestasjoner på nye varehus vi bygger. I tillegg vil vi se på om vi må supplere med flere ladestasjoner på eksisterende varehus, opplyser kommunikasjonsrådgiver Siv Elizabeth Egger i IKEA Norge.

Hun sier ladestolpene på Forus er valgt for å tilfredsstille kravene i NEK 400:2014

I tillegg til de tre ladestolpene på kundeparkeringen, hver med to uttak, er det montert samme antall på ansattparkeringen.

NB. Bruk av ladepunktene krever at elbilister må ha med egen Type2-kabel. IKEA har ikke opplyst om det vil være mulig å låne ladekabel ved behov.

blogg-20140905-IKEA tesla 800