Hopp til innhold

Rekordrask utskifting av havarert Aksdal-lader

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leder Einar Vestad i Rogaland elbilforening roser Grønn Kontakt for kjapp utskifting av den havarerte hurtigladeren på Aksdal i Rogaland. Fra i dag er det også Combo/CCS og 43 kW AC.

– Det har tidligere bare vært CHAdeMO-uttak her, og det har vært et «hull» på strekningen Bergen – Stavanger. Grønn Kontakt har hatt imponerende kort responstid med tanke på at havariet var på onsdag, skryter Vestad.

– På Aksdal har vi hatt en enkel CHAdeMO-lader som har vært helt sprengt på kapasitet, så vi har hatt lyst til å gjøre noe med den lenge, sier daglig leder i Grønn Kontakt, Ole Henrik Hannisdahl.

– Da den ikke kom med i den første utlysningsrunden fra Enova, ble vi sittende litt på gjerdet. Men så tok den kvelden, og vi måtte bare få det til å funke, sier Hannisdahl.

Det viste seg at hurtigladeren var så ødelagt at den ikke lot seg redde.

Startet montering tidlig i morges 

– Normalt sett er det 3-6 ukers leveringstid på hurtigladere, men det viste seg at Voss Energi AS hadde to stående som ikke skulle installeres ennå, sier Hannisdahl.

Onsdag ettermiddag ble den ene av dem fraktet fra Voss, for omgående installasjon. Det lot seg ikke gjøre, men forsinkelsen ble likevel minst mulig.

– I dag har de jobbet siden 07.30, så den skal være operativ for helgetrafikken. Vi må takke både Voss Energi AS, Haugaland Kraft, ABB og Infratek, som hev seg rundt og fikk dette opp i rekordfart, sier Hannisdahl, som har flere planer for Aksdal.

– Vi har lyst til å gjøre mer, og utvide kapasiteten, men må se det litt i sammenheng med E134-utlysningen fra Enova. Vi håper den kommer om cirka tre måneder.

Vestad konstaterer på sin side at hurtiglading skaper stort engasjement blant elbilistene i Rogaland.

Aksdal bør bli mer robust

– Grønn Kontakt bør få honnør for at de snudde et havari til noe positivt her, sier Vestad, som sier han også har hørt saken diskutert i korridorene på arbeidsplassen sin. Han har også diskutert saken med kollega Martin Hagen i Hordaland elbilforening.

– Vi er helt enige om at den nye hurtigladeren med multistandard innebærer en vesentlig oppjustering på strekningen. Men på Aksdal er det allerede i dag behov for flere hurtigladere. Dette er faktisk en lader som til tider har kø selv om det kun er CHAdeMO-uttak. Når det nå kommer CCS-uttak i tillegg, som ikke kan brukes samtidig, vil dette selvfølgelig gi mer kø, sier Vestad.

Selv kjører han i sommerhalvåret komfortabelt med sin BMW i3 til Stord, der både Grønn Kontakt og Fortum tilbyr hurtiglading.

– Vinterstid er det krevende å nå Stord, i alle fall fra Stavanger sentrum som er cirka 10 kilometer lengre enn fra der jeg bor på Randaberg, sier Vestad og påpeker at man ikke bør stå ved hurtigladeren i lang tid for å nå 100 prosent. Det skaper køer, og med et tettere og mer robust nett av ladere er det dessuten unødvendig.

Derfor imøteser vår mann i Rogaland naturligvis et mer robust tilbud på Aksdal på sikt, i tillegg til den varslede laderen hos Møller Haugesund som skal driftes av Fortum Charge&Drive.