Hopp til innhold

Retro: Hjulmotor

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

DynasphereDrømmen om in-wheel motorer lever. Ikke bare det, de er en realitet i flere elbiler på vei inn i markedet. På 30-tallet var det en som tok konseptet helt ut.

Navmotorer i elbiler finnes i kjøretøy med fire, seks og åtte hjul. Dr John Purves gjorde det litt enklere. Han holdt seg til én motor og lot heller «bilen» være ett hjul. Smart fyr, inspirert som han var av tegninger fra Leonardo da Vinci. Det ble lagd noen prototyper av Dynasphere, og til vår glede, var det også en elektrisk variant i form av en en-seter den minste modellen.

Dynasphere Dr J_A_PurvesI 1932 var det såpass entusiasme rundt prosjektet at det til og med pryda forsiden til Popular Science og fikk annen medieoppmerksomhet. Kunne dette være erstatteren til det som den gang ble oppfatta som lite pålitelige og effektive firehjuls biler?

Det var nok flere årsaker til at Dynasphere ikke ble en brakende suksess. Balansen var så sin sak, der sjåføren henger ut av hjulet for å stabilisere kjøretøyet. Styringa var tung. Den nådde en toppfart på ca 40 km/t, men da begynte det å bli vanskelig. Hjulet kunne heller ikke være kompakt. Hensikten var å fint kunne se gjennom det når «bilen» kjørte raskt nok. Men det førte også til dårlig beskyttelse mot regn. Under en av demonstrasjonene skal det vært et uhell da sjåføren mista kontrollen på kjøretøyet og feide over en tilskuer. Vanskelig å komme tilbake etter noe slikt.

Hvorfor vi fant fram dette nå? Ah, er de ikke litt kjedelige de kjøretøyene som kommer nå om dagen? Ihvertfall sammenligna med diverse påfunn gjennom historien. Det siste litt originale, som delvis har vært vellykka, kan det være Segway? Litt futurisme over det kjøretøyet. Ellers går det mye i det samme.

Vi har noen videoer som viser Dynasphere kjørende rundt. I den første er det til og med en dame som forklarer for oss hvordan den virker, at den fint starter på is og at styringen er så enkel som bare det.

I den neste er det flere Dynasphere i aksjon. Tipper da den minste er den elektriske varianten. Oppfinneren er sjøl en av testkaninene. Imponerende å se hvordan den seiler bortover sandstranda.