Risikokjøp av elbil på FINN
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjøp av bruktbil er alltid en sjanse å ta. Det vet vi. Men at profesjonelle aktører ikke gir bedre informasjon i annonseringen, er en ubehagelig overraskelse.
Det ligger godt over hundre brukte elbiler til salgs på FINN. Noe vi er glade for. Det gir mange muligheten til å skaffe seg en elbil for en rimelig penge.
Men ikke alle elbiler er det bare-bare å bli eier av. Det er kjekkest når det er god tilgang på reservedeler og noen kan reparere dem for deg. Hvis du ikke vil ha en hobby da. Noe mange vil ha, så vi gir en del råd om brukte elbiler. Også hva du bør betale for dem.
Kjøp av bruktbil kan være et risikoprosjekt. Noe de fleste av oss er klare over når vi handler fra private selgere. Men når en profesjonell aktør er tilbyder, forventer vi litt mer trygghet. I hvert fall åpenhet om forholdene rundt garantier, reklamasjonsrettigheter og service / vedlikehold.
Hertz Lease selger Buddy
Hertz Lease har tydeligvis et anselig antall Buddyer av nyeste modell til salgs. I de siste par ukene har de annonsert for disse.
Annonsene innledes med tekst som dette:
«Buddy 2010 modeller med estimerte 90.000 – 95.000 km batterikapasitet før første batteriskift er nå klare til salgs. Samtlige kjøretøy har tidligere vært demonstrasjonskjørt av kunde og er godt vedlikeholdt gjennom hele leieperioden. Kjøretøyene har også gjennomgått full servicesjekk av Røa Autoco i Oslo (autorisert Buddy service senter) før salg, og en tilstandsrapport medfølger hver Buddy.»
Høres trygt og godt ut. Vi fant imidlertid ingen informasjon om hvilke garantier som gis, ei heller noe om at Pure Mobility (produsenten av Buddy) nylig var gått konkurs. Den første annonsen dukka opp i god tid før det ble en avklaring på om vi kunne risikere at alt f.eks. havna i Kina – eller om det ville være fortsatt drift i Norge.
Derfor fant vi det betimelig å sende en henvendelse til Hertz Lease for å få vite litt om garanti, hvordan vi får service på Buddyer de selger og om det er mulig å få spesielle komponenter som f.eks. karosserideler og elektronikk. Vi lurte også på hvorfor de ikke informerte potensielle kunder om at Buddy pt var et uavklart konkursbo? Sagt på en annen måte, vi fant det merkelig at Hertz som en stor og seriøs aktør gjør et slikt lagersalg før situasjonen i konkursboet og ettermarkedet er avklart.
Essensen i svaret var at:
«Som annonsen bemerker så er ingen av Buddyene 100% klare til salg ennå, og derav «mer informasjon kommer». Samtidig står samtlige interessenter fritt tilgjengelig til å ta kontakt om de ønsker mer informasjon. Hvilke garantier Hertz skal stå inne for avklares i disse dager og det ligger blant annet i «mer informasjon». Hertz streber alltid etter å være og bli ansett som en viktig og seriøs aktør, og alle garantier og kritisk informasjon for å kunne fatte en kjøpsbeslutning på riktige grunnlag etterstrebes gjennom hele salgs- og kjøpsprosess.»
Kontraktsendringer
Henvendelsene til Hertz fortsatte da vi så nok en annonse dukke opp. Igjen ba vi om å få avklaring på hva som blir kommunisert siden salgsannonsene ikke svarer på bekymringene rundt garanti, reservedeler og service.
Vi blir da fortalt:
«Hertz har gått til det skritt å utvide sin standardkontrakt for å sørge for at kjøperen er kjent med de viktigste punktene som skal fremkomme i salgsprosessen. De viktigste punktene rører i dette forholdet naturligvis ved garanti, reklamasjon, konkurs og reservedeler.»
Utover dette henviser Hertz til at Røa Autoco sørger for fortsatte deleleveranser til markedet, og at de har en dialog med Buddy Electric (som i mellomtida hadde kjøpt resterende aktiva i konkursboet Pure Mobility).
Hva er endringene?
Vi ber om å få vite hva teksten i kontrakten er og får følgende utdrag:
- Selger (FL) hefter ikke for garantier tilknyttet kjøretøyet avgitt av Pure Mobility AS og eventuelle slike garantikrav kan ikke gjøres gjeldende mot Selger (FL), jf forbrukerkjøpsloven §18a tredje ledd.
- Kjøper er gjort oppmerksom på at produsenten av kjøretøyet, Pure Mobility AS, er tatt under konkursbehandling ved Oslo Byfogdembete 28.10.2011
- Selger (FL) gjør særskilt oppmerksom på at Selger (FL) ikke innestår for at det vil være tilgjengelig reserverdeler eller tilsvarende for kjøretøyet i fremtiden, og at Kjøper aksepterer risikoen knyttet til dette.
- Kjøretøyet er solgt «som den er» («as is») i henhold til forbrukerkjøpsloven §17. Kjøper bekrefter å ha prøvekjørt kjøretøyet før overtakelse
Kritisk informasjon gjennom hele salgsprosessen?
Det er mulig de skarpskodde juristene til Hertz Lease sørger for at selskapet er på rett side av forbrukerkjøpsloven. Men bør ikke en stor, profesjonell aktør som Hertz Lease sørge for å gi så sentral informasjon fra salgsprosessens start – i annonseringen? Ved kontraktsskriving blir det gjort kjent forhold som gjør risikoen skyhøy for kjøper. Først etter at kjøperen er på kroken. Husk, det er lett å forelske seg blindt i en elbil.
Hvilket inntrykk gir prisen?
Vi synes ikke at prisen Hertz Lease krever, indikerer at de selger elbilene som «som den er» – eller auksjonssalg som det også kalles. Noe de vil ha kunden til å akseptere gjennom kontrakten. Vi snakker om kjøretøy som rett før konkursen kosta fra kr 169.900 + noe ekstra for utstyrspakker. Hertz Lease priser disse kjøretøyene fra 2010, med 5-10.000 km kjørelengde, opp til 140.000 kroner.
Kjøpesummens størrelse har en viss betydning for hva du kan forvente deg ved denne formen for auksjonssalg. Er prisforskjellen mellom nytt og brukt så stor at det matcher risikoen Hertz Lease beskriver i kontrakten? Eller velger i praksis Hertz Lease å overføre all risiko til ny eier, samtidig som de får en god bruktpris?
Meget gunstige betingelser?
Hertz Lease starta salgsprosessen rett i kjølvannet av konkursen uten å vente på avklaring på tilgangen på deler og service. Da burde Hertz Lease ha annonsert produktene som det de var, og som de ber kundene om å akseptere: Ingen garanti, ingen reservedeler, ingen hjelp og høy grad av risiko! Selvfølgelig noe som skal signaliseres gjennom prisingen.
Det oppleves også underlig å finne nye poster på Pure Mobilitys sider på Facebook og Twitter, med påstander om at Hertz Lease selger Buddyer «til meget gunstige betingelser». Er det mange som synes det?
Andre Think og Buddy som selges
Nyss har noen biler som vi mistenker å være fra Thinks gamle demobilpark, blitt lagt ut på auksjonen.no. Her heller er det ikke informasjon om manglende garantier, reklamasjonsrett eller bekymring for reservedeler. Men så er dette en auksjonsside, og da veit du hvilket spill du er med på.
Utropsprisen er så lav at risiko signaliseres tydelig nok. 75.900 kroner (inkl salær) er under en tredel av hva bilene kosta nye. Ikke en urimelig pris for 2010-modeller med lav kilometerstand. Til tross for bekymringer om deletilgang for Thinker. Et røverkjøp for dem som har flaks og elbilen bare kjører og kjører. Ei heller ingen økonomisk katastrofe for den uheldige.
RøhneSelmer har også lagt ut en forholdsvis ny Buddy til salgs. Den prises omtrent som hos Hertz Lease. Men vi ser at garanti gis. En kjapp telefon til en selger i RøhneSelmer bekrefter at de godt kjenner forbrukerkjøpslovens reklamasjonsrett på 5 år og forholder seg til den. I tillegg gir RøhneSelmer standard 6 måneders bruktbilgaranti. Foresvever oss som en mer real handel. Dette er en profesjonell aktør som i dette tilfellet står stødigere foran forbrukeren.