Hopp til innhold

Ruteplanlegger for elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

RuteplanleggerVi har kommet over en artig ruteplanlegger på nett. Den gjør det litt enklere å forstå hvor langt du kan kjøre med elbilen din. Akkurat slik som Elbilforeningen liker. Test det sjøl, du også.

Urealistiske rekkevidder?

De fleste produsenter oppgir forventa kjørelengde for elbilene deres, basert på hva som skal være objektive tester. New European Drive Cycle (NEDC) er et eksempel på dette. Mest realistisk for elbiler er ECE-testen som er en kjøresyklus som simulerer bykjøring.

Elbilers rekkeviddeDessverre er ikke dette et helt presist eller realistisk verktøy. Særlig ikke i Norge da kulda sterkt påvirker rekkevidden. Testen gjøres i 20-30 varmegrader uten at annet energikonsumerende utstyr må være aktivert. Det skal også sies at drivstofforbruket/CO2-utslippet for vanlige biler kan være optimistisk anslått. Syklusen er fra en tid med lettere kjøretøy og lavere motoreffekt, og så mistenkes produsentene for å justere motorene til å passe syklusen godt. Det vil si lavere forbruk og utslipp i testen enn hva som virkelig bruk vil vise. Men det føles ikke like sterkt på kroppen som når du tidligere enn forventa, går tom for strøm.

GreenRace ruteplanlegger

Men også enklere forhold tilsier at den oppgitte rekkevidden ikke forteller hele historien. Det har noen studenter i Sveits tatt tak i. De har lagd en ruteplanlegger med googlemaps og spesifikke kjøretøydata, som viser hvor mye av den tilgjengelige strømmen de forskjellige elbilene bruker på ei foreslått rute. Vi legger merke til at forholdet mellom elbilene ser ut til å være temmelig likt hva Elbilforeningen har samla inn av info fra leverandørene i det norske markedet. Du kan lese mer om dette i kjøpsveiledningen for å forstå illustrasjonen vår ovenfor.

Begrensninger

GreenRace i-MiEVI GreenRace er det lagt inn verdier for vekt, luftmotstand, batterikapasitet, forventa energieffektivitet (konservativt anslag 75%), rullemotstand, maksimumsfart, grad av energigjenvinning ved bremsing og antall personer. Dette er parametere du kan overstyre.

Åpenbare mangler som utviklerne selv trekker fram og nok betyr mest: kjørestil, vind, lufttetthet/tyngde, kjølig klima, batteriets alder/slitasje og annet energiforbrukende utstyr i bilen (f.eks. varme og A/C). I tillegg til masse annet smått som selvfølgelig gjør at dette ikke er et helt presist redskap.

Men det slår oss, etter noen tester, at hovedbildet av hva som kommer fram, virker realistisk. Det vil si hvordan kjøretøyene yter i forhold til hverandre. Derfor har vi sjøl lyst til å teste verktøyet mer – og håper også at andre gjør det.

Kjør i vei

Prøv sjøl, besøk GreenRace og se hvor langt du kommer. Kan du ikke fransk, går det likevel bra. Noen tips:

Tror det er alt du trenger å vite. Husk at resultatene gjelder for hyggelige norske sommertemperaturer, akkurat hva vi er iferd med å få. Ekstra moro blir det først etter at du har forsøkt å kjøre ruta – og ser resultatet i virkeligheten. Bare legg inn erfaringer her – så blir det moro for oss alle. Kanskje det er noen i Norge som også vil bidra til teknisk optimalisering av verktøyet.

NB! Får du problemer med tilgang, er det muligens fordi dagskvota med rutekalkuleringer er brukt opp. De advarer om at det finnes en begrensning. Da må du prøve igjen imorra på GreenRace.

Vi forsøkte oss først hjemmefra til Kongsberg. Det gikk riktig fint med 81 km for de utvalgte kjøretøyene. Restkapasitet på batteriene er angitt på bilmodellene nedenfor.

GreenRace Kongsberg

Oppmuntra av dette resultatet gjorde vi et nytt forsøk – også med noen andre kjøretøy – på hva som skjer i løpet av 123 km fra Oslo til Hamar. Det ble litt tøffere for enkelte. Som dere kan se av oransje varsler på kjøretøyene.

GreenRace Hamar