Hopp til innhold

Ruteplanlegger for elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et studentprosjekt i Sveits har lagd en ruteplanlegger for å vise hvor langt du kan kjøre med elbilen din. Et nyttig hjelpemiddel som fortjener fornya oppmerksomhet.

For en tid tilbake hadde vi en ganske grundig artikkel om denne. I mellomtida har fler og fler tatt den i bruk. Responsen er positiv. De fleste finner ut at den stemmer temmelig godt med realiteten.

I reklamebrosjyrer og annonser pleier elbilforhandlerne å oppgi en kjørelengde basert på europeiske testsykluser. Dessverre ikke særlig realistisk. I kjøpsveiledningen til NAF/Forbrukerrådet/Elbilforeningen har vi fått produsentene til å oppgi hva de forventer som fra-til-rekkevidde for elbilen under norske forhold. Basert på varierende temperatur, topografi og kjørestil. Dette har vi samla i en illustrasjon. Grønt er hva du alltid bør klare, oransje er hva du under optimale omstendigheter kan få til.

Elbilmatrise

Hva illustrasjonen forteller oss? Variasjonene er store. Derfor er det fint å ha en ruteplanlegger som tar hensyn til noen av de parameterne som har mest betydning. Det gjør Green Race: Spesifikke bilegenskaper og topografiske forhold. I løpet av det siste året har de fått med et par nye funksjonaliter. Du kan velge kjørestil gjennom Eco-Sport og det er mulig å legge inn energiforbruket til Accessories power, da f.eks. oppvarming av kupéen. Noe som er bra, siden de ikke har temperatur som et parameter i modellen. Tror du at du vil bruke 2.000 W i snitt til å holde varmen, plott det inn under detaljene på elbilen og så endres kjørelengden.

Vi kan ikke si å ha funnet en mer avansert ruteplanlegger som hensyntar de fleste parametere – og gir et såpass greit resultat. Men bevares, har noen funnet det, fortell oss! Green Race er fortsatt under utvikling, og det kommer sikkert noen flere forbedringer. Blant annet sliter den med Googlemaps begrensninger for topografi under havoverflaten (undersjøiske tunneller). Men i det store og det hele, planleggeren forteller temmelig godt om du kommer fram eller ei. Gjør du en del realitetstesting av teoretisk rekkevidde, vil du etterhvert også kunne finjustere parameteret Eco-Sport til akkurat hvordan din kjørestil er.

Nå strømmer det på med nye elbilister i Norge. Hvis du vil lære litt mer om hva du kan forvente av din elbil, test ut Green Race. Kommer ikke din elbilmodell opp blant de første forslagene, velg + Vehicles, finn den i arkivet og legg til. Lett som bare det.