Salget av elbilen Kangoo starter
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Endelig kunne RBI Norge invitere til pressemøte om elbilen Kangoo Z.E. Vi så fram til å få info om priser, batterieleie, spesifikasjoner m.m.
RBI Norge er en del av Motor Gruppen som for ikke så lenge siden overtok Renault-agenturet i Norge. Motor Gruppen er også selskapet bak en av de siste åras elbilsuksesser: Mitsubishi i-MiEV.
Renault har vansmekta i Norge. Pr dags dato er markedsandelen puslete 0,5% for personbiler og 1,7% for varebiler. Sjokktall for Europas største varebilprodusent siden 1998, og som i Vest-Europa totalt har en markedsandel på 6,7% av personbilsalget.
Nytiltrådt direktør i RBI Norge, Jan Traaseth, la ikke skjul på at Renaults utvikling i Norge har vært slett til tross for gode produkter. Som han sa:
– Elbilsatsingen skal også hjelpe oss til å selge flere fossilbiler. Gjennom elbilene får vi anledning til å leke med nye firmakunder som også vil kjøpe andre biler fra oss.
Så hva kan Renault tilby av elbiler?
De påstår å ha brukt 30 milliarder kroner på elbilsatsingen. I første omgang er resultatet el-versjoner av sedanen Fluence (kommer ikke til Norge) og vare- og personbilen Kangoo, samt den firehjuls motorsykkelen Twizy og til slutt personbilen Zoe.
Før vi hopper til Kangoo, ble Zoe også presentert. Den har Renault enorme forventninger til, en elbil som skal konkurrere godt både i pris og ytelser. Ja, omtalen var overstrømmende også til bilselgere å være. Men i Norge må vi smøre oss med tålmodighet. Tidligst 2014 er realistisk da den vil trenge en del tilpasninger til nordisk klima. Varmere europeere kan forvente å se den i salg rundt årsskiftet. Imidlertid kommer det en Zoe eller to på besøk til Norge noen dager i september. I anledning av åpningen av hurtigladekorridoren Ishavsveien fra Oslo til Svinesund.
En liten overraskelse fikk vi da Twizy ble presentert. Tidligere avvist som uaktuell for Norge. Nå ble det sagt at den kan komme til våren 2013. Jøss, var reaksjonen. Sikkert er det imidlertid ikke, men det kunne bekreftes at det var «mer sannsynlig enn usannsynlig». Mon tro om ikke den legendariske biljournalisten Jon Winding-Sørensens egenimport av en Twizy har bidratt positivt. Han smilte ihvertfall fornøyd. Snart har han skilter på sin egen Twizy og virker å glede seg som en unge til å sladde rundt med den til vinteren.
Nok generelt – hva med Kangoo Z.E.?
Vi kom etterhvert fram til de harde fakta. De fleste spesifikasjoner og detaljer er nå gjort tilgjengelige på Renaults hjemmeside. Kort oppsummert kan det sies at den kommer i 3 versjoner. 2 ulike varebilvarianter med 2-seter, fordelt på to lengder og antall kubikk lastekapasitet (3 eller 4 m3). Dessuten kommer den lengste varianten også som 5-seter! De to 2-seterne kan kjøres på «grønne skilter» og dermed ha mva-fradrag for kostnader (leasing, vedlikehold m.m.) ved bruk i næring.
Batteripakka er 22 kWh. Rekkevidden er angitt til 170 km etter europeisk testsyklus. Men Renault vil kommunisere garantert 80-130 km kjørelengde i Norge. Kjører du under 80 km mellom ladingene, kan du ihvertfall være sikker på at du er en opplagt Kangoo-kunde. Renault ønsker at potensielle kunder skal låne Kangooen og erfare sjøl hva rekkevidden er for de behovene og forholdene du bruker den.
Kangoo Z.E. kan ikke hurtiglades. Anbefalt lademetode – eller standardlading som de skriver – er fra en «Wall Box» eller hjemmeladeuttak som det også kan kalles. Noe som skal gi deg maks ladeeffekt på 3,6 kW (til tross for at det står 3 kW i spesifikasjonene, ble det sagt på pressemøtet). Kangoo-kjøpere får et tilbud på 9.900 inkl mva for en slik boks ferdig montert hjemme, så sant du ikke holder til lenger enn 30 km fra nærmeste forhandler.
Dessuten følger det med en ladekabel for det Renault kaller «alternativ lading». Det de fleste av oss kjenner som vanlig lading. Da kan du f.eks. lade fra offentlige ladestasjoner, men med litt lavere effekt rundt 2,2 kW.
Utstyr
For nordisk klima leveres Kangoo Z.E. med dieselvarmer for kupéen. Da har du dette i tillegg til muligheten for elektrisk forhåndsoppvarming av kupéen (men da må du stå på lading).
Du kan bruke B30 biodiesel på denne varmeren. Maks forbruk på full pupp er 0,6 liter pr time og tanken er 13 liter.
Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor Renault i en forholdsvis stor bil tilrettelegger for kupéoppvarming som ikke spiser batteristrøm. Sjøl anslår de at dette kan bedre vinterrekkevidden med opptil 50 km. Et slående argument.
Artig nok får vi endelig en elbil til som kan ha hengerfeste. Riktignok ikke så voldsom hengervekt, varierende fra 322 til 374 kg, men et bra tiltak. Gjelder kun 2-seterne.
I farten må det også nevnes at Renault reklamerer med en relativt kraftig regenerering som aktiveres umiddelbart når gasspedalen deaktiveres. Ladekabelen (den vanlige vi nå er kjent med) blir også automatisk låst fast til ladekontakten i bilen. Det kan være kjekt.
Pris
Kjøretøyet selges for seg, mens du må leie batteriene. Forholdsvis velutstyrte utgaver (inkludert TomTom navigasjon, lyd både inni (radio m.m.) og utenfor (varsellyd), klimaanlegg, dieselvarmer, et par ladekabler m.m.) har følgende priser levert fra forhandler i Oslo:
- Kangoo Z.E., 2-seter: 222.900 kr
- Kangoo Maxi ZE, 2-seter: 229.900 kr
- Kangoo Maxi ZE, 5-seter: 236.900 kr
Er det dyrt? Vel, sammenligner vi f.eks. med Sverige, tilsvarer prisen der i norske kroner ca 180.000. Men det er uten frakt og levering. Trekker vi fra dette, er differansen i Norges disfavør drøye 30.000 kr. RBI Norge hevder at forskjellen bl.a. kan forsvares med mer utstyr inkludert, og at de i Norge har en 5 års kjøretøygaranti til alle kunder. Spørs også om ikke norske forhandlere ønsker en mer solid margin enn de har i Sverige.
Batterileie
I tillegg til kjøp eller leasing av kjøretøyet, må du inngå en avtale om batterileie. Dette koster fra 715-985 kr pr måned eksklusiv mva hvis du inngår en minimum 36 måneders leiekontrakt med årlig kilometer fra 10.000 til 25.000 km. Det finnes ingen mulighet til å kjøpe batterier istedenfor å leie – eller seinere å kjøpe ut batteriene.
Alle Renaults egne argumenter for batterieleie er som følger:
- Garantert funksjonalitet og kapasitet gjennom leieperioden
- Fjerner usikkerhet rundt batteriets levetid
- Fjerner usikkerhet rundt kostnad ved å erstatte batteriet
- Ingen risiko med hensyn til annenhåndsverdi
- Næringsdrivende får MVA fradrag (gjelder toseter)
- Konkurransedyktig tilbud (ift. fossilbiler og andre EV)
- Gir forutsigbare bilutgifter
- Automatisk og systematisk avtale på batterileie
- Fleksibel kontrakt
- Batterireparasjoner administreres av Renault
Renault er heller ikke mindre generøse at de kaller dette en «livstidsgaranti på batteriet» og «full trygghet». All usikkerhet skal være fjerna rundt batteriets levetid og kostnad ved å bytte. Så sant batteriets ytelse faller under 75%, skal du få bytta celler eller batterimoduler for å opprettholde minste garanterte kapasitet. I pressemeldingen uttrykkes dette krystallklart: Dersom batteriet ved rutinesjekk hos en av Renaults Z.E. Ekspert forhandlere viser seg å ha mindre enn 75 prosent av full kapasitet byttes det ut med et nytt batteri. I avtalen inngår også 24t veihjelpsassistanse (inkludert tom for strøm) og en rekke tjenester til bruk på mobil, PC eller om bord, som f.eks. ladestatus og radarvarsling. Ja, til og med info om norske ladestasjoner skal du få.
Kunder
Renault har gjennom 5-seteren sin utvilsomt et produkt som kan appellere til familier som liker stor bagasjeplass. De har også merka interessen for dette. Men skal vi tolke pressemøtets hovedfokus, er utvilsomt kommune- og næringsmarkedet mest spennende. Åpenbart fordi 2-seters el-varebiler med grønne skilter kan leases med fradrag for merverdiavgift, akkurat slik som for batterileia. Mon tro om ikke batterileie også er en fin ordning for dem som bekymres en smule for annenhåndsverdi, f.eks. leasingselskapene.
RBI Norge har regna på fordelen med firmabeskatning. En Kangoo 2-seter vil ha et skattegrunnlag på 213.000 kr (kjøretøyet) + 61.155 kr (forsikringsverdien for batteripakka) = 274.155 kr. Med 50% redusert grunnlag for beskatning, gir det et sjablonmessig inntektstillegg på 41.123 kr årlig. Noe som slett ikke gir en så fryktelig høy månedlig kostnad for privatbruk av firmabil – avhengig av marginalskatteprosenten din.Salgsstart og antall
Salget starta 6.august ved at de 10 første forhandlerne tar imot forhåndskontrakter. 7 av disse forhandlerne har også skaffa seg elbilerfaring med å selge i-MiEV tidligere. Strødd langs kysten fra Bergen til Oslo. Offisiell salgsstart blir 15.oktober. Første kundebiler skal ut i november. Men i år er det neppe flere enn 200 tilgjengelige sjøl om det jobbes hardt for å øke antallet.
For 2013 har RBI Norge et salgsmål på minst 1.000 Renault Kangoo Z.E. Med litt hardt arbeid, klok kommunikasjon og markedsføring slik Motor Gruppen fikk til for i-MiEV, bør de nå salgsmålet greit! Så vi tipper de kommer til å jobbe for å øke antallet i 2013. Lykke til!