Hopp til innhold

Sammen om gjenbruk av gamle elbilbatterier

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan og Eaton slår sammen ekspertise innen henholdsvis litiumionbatterier og kraftelektronikk. Målet er å skape pålitelige og kostnadseffektive løsninger for energilagring med brukte elbilbatterier.

PARIS (elbil.no): Samarbeidet ble kunngjort under klimakonferansen COP21 denne uka.

Som framtidig lager for fornybar energi, for eksempel fra solceller, får batteripakkene en positiv effekt lenge etter bilens levetid. Restytelsen vil i de fleste tilfeller kunne holde til denne bruken i mange, mange år før batteriet går til resirkulering (opptil 90 prosent er gjenvinnbart). 

Trolig vil det også bli anledning til å benytte batterier som fungerer godt i elbilen, mot nyere med høyere ytelse, om ikke altfor lenge. Det kommer vi tilbake til senere i artikkelen.

blogg 20151211 secondlife hoved 800

– Batteriene, som enheter for energilagring, varer betydelig lenger enn bilens levetid. For å kunne bringe en kommersielt levedyktig løsning på markedet kreves ikke bare batterikompetanse fra Nissan, men også erfaringen innen energistyring, kontroll og integrering som Eaton kan tilby. Dette samarbeidet er første skritt på veien til å levere et pålitelig system til våre kunder i nær framtid, sier Nissans elbildirektør globalt, Robert Lujan.

Perfekt løsning for hytta?

Den første modulen som skal tas i bruk vil kombinere brukte LEAF-batterier med Eatons strømforsyningsteknologi (UPS) og solcelleanlegg. Målet er en frittstående lagringsenhet, med styringselektronikk, som lar hver enkelt kunde styre både energiforbruk og -forsyning.

Disse kan både være tilkoblet og frakoblet strømnettet. Dermed går det an å se for seg at løsningen kan være svært aktuell for eksempel for norske hytteeiere som har solcellepanel, men mangler lagringsmulighet. 

– Vi har allerede produsert våre egne batterier på våre produksjonsanlegg over hele verden i mange år. Nå kan vi forlenge levetiden på våre elbilbatterier og dermed redusere behovet for å bruke ekstra naturressurser i produksjonen av nye batterier, sa Lujan.

– Kontinuerlig forsyning, økt stabilitet og effektivitet i strømnettet er hovedfordelene. Samtidig kan man unngå høye strømtariffer, sier VP Marketing i Eaton Electrical EMEA, Cyrille Brisson.

Han peker også på at løsningen fjerner behovet for dyr marginalkraft (som bruk av dieselaggregat) ved strømbrudd eller -mangel.

Utfordringer ved batteribytte 

– Temaet «retrofit» har vært mye diskutert. Ta for eksempel en førstegenerasjons-LEAF fra 2011. Er det sannsynlig at det er mulig å utstyre den med dobbel rekkevidde og 48 kWh-batteri om noen år?

– Det er en veldig interessant utfordring for oss. Vi har investert i muligheten, men uheldigvis må en bil homologeres på nytt (typegodkjennes) hvis dette skal kunne gjøres. Slik godkjenning vil drive kostnaden ved batteribytte opp. Trolig mellom 1.000 og 2.000 euro, sier Nissans europeiske direktør for markedskommunikasjon, Gareth Dunsmore (bildet) til elbil.no.

blogg 20151211 secondlife dunsmore 800

Det er allerede kjent at Nissan har satt prisen på ny batteripakke til 5.000 pund.

– Vi har satt verdien på et «second life»-batteri, som er ferdig i elbilen, til 3.000-4.000 euro. Du må betale for å få satt det nye batteriet inn, og det må altså typegodkjennes. Det er, slik jeg ser det, mye mer fornuftig å få kundene over i neste generasjon elbil enn å bytte til nytt batteri i en eldre, sier Dunsmore.

Håper på løsning i løpet av 2016

Dunsmores hovedbegrunnelse er at «second life-prosjektet ikke er fullt oppe ennå». 

– Men det kommer, og det vil bli mulig med retrofit til en anstendig pris.

– Hva hvis jeg for eksempel vil installere solcellepanel på taket og bruke batteriet i en tre år gammel LEAF som mellomlager? Da må jeg ha et nytt, og ideelt sett med bedre ytelse.

– That makes perfect sense. Jeg tror vi vil ha en løsning på plass for dette i løpet av det nærmeste året. Men det er avgjørende at myndigheter også tar steget med homologering. De bør følge opp nye teknologier som denne, og legge til rette. Slik vil batteribytte bli enklere å få til, og til en lavere pris, svarer Dunsmore.

Dunsmore mer enn antyder at «innpakningen av batteriene vil utvikles til å passe inn i våre modulære kjøretøyplattformer»:

– I dag har vi tre elbilmodeller på markedet, og det vil komme flere. Qashqai og Juke kan for eksempel være aktuelle som elbiler.

Ny måte å markedsføre elbiler på

Foruten fokus på gjenbruk av elbilbatterier, har Nissan denne uka annonsert at selskapet vil gå inn i V2G-teknologi med full styrke.

– Er alt det dere nå gjør en ny vinkel å markedsføre elbiler fra?

– Ja. Absolutt. Mens vi er her på COP21 kommuniserer vi at vi må få opp farten. Vi trenger mer og mer fornybar energi. Ved å bytte til en elbil, vil du bli kompensert for å bidra til å balansere nettet. Konsekvensen av at flere elbiler bruker denne teknologien, er faktisk at kull- og gasskraftverk kan fases ut. De er ikke effektive nok, og innebærer dyr marginalkraft når vinden ikke blåser, sier Nissan Europes direktør for nye forretningsområder, Francisco Carranza (bildet), med særlig henvisning til V2G-teknologien.

blogg 20151211 secondlife carranza 800

– Og energiselskapene er fornøyde med å kunne stenge disse kraftverkene. Fleksibiliteten de trenger, ligger i elbilene. Vår visjon er at hver eneste elbil bør bidra til fleksibiliteten i nettet i en mer bærekraftig framtid, legger Carranza til.

– Bygger teknologiske broer

Han understreker at Nissan ikke forhaster seg i jakten på nye og bærekraftige løsninger.

– Måten vi opererer på, er at vi går ut med våre løsninger når vi er klare. Når noe kan sendes ut i markedet. Bilindustrien har vært veldig tradisjonell, men vår innstilling er at vi satser og får til nye ting, sier Carranza.

Ett eksempel på det, er også den nye avtalen med det italienske kraftselskapet ENEL, omtalt onsdag.

– Vi snakker om tradisjonelle industrier som ikke er vant til å snakke med hverandre. Og mesteparten av bilindustrien har ikke peiling på hvordan energisektoren virker. Men på grunn av elbilene vi lager, bygger vi også teknologiske broer til denne sektoren. Dette begynner virkelig å gi mening nå, fastslår Carranza.

– Det vi har lært, innebærer at vi kan lage biler som er mer enn bare biler. 96 prosent av tiden står de tross alt stille. Parkert. Da kan de være en ressurs for nettet, akkurat som brukte elbilbatterier kan være det.

Les også

Renault-Nissan-toppsjef Carlos Ghosn om norsk elbilpolitikk, VW-skandalen og framtidig bilisme