Hopp til innhold

Sjarmér og invitér en politiker inn i elbilen din!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo-ordfører Fabian Stang kjører halv LEAFHvis du ønsker å beholde dagens rammevilkår for elbil, og til og med bedre dem, kan en kjøretur med en politiker være ett av de beste triksene i boka i valgkampen. Oslo-ordfører Fabian Stang (bildet) er en av dem som allerede har prøvd.

Du ser dem ofte i disse dager, politikerne, men har du overveid å invitere en uinnvidd politiker inn i elbilen din? På en kjøretur? Da vil vi oppfordre deg til å gjøre det.

Bellonas Frederic Hauge har allerede inspirert oss. Han uttalte i et avisintervju at hensikten med den nylige kjøreturen fra sør til nord, med Tesla Model S, blant annet var å invitere politikere langs kjøreruten inn i bilen. Hvorfor? For å vise dem hva en moderne elbil faktisk er.

I elbilforeningen må vi bare applaudere, og gratulere Hauge med oppmerksomheten han fikk på turen. Men Hauge har ikke rukket å snakke med alle Norges politikere. Dessuten finnes det mer moderate elbiler enn Model S – som gjør jobben mer enn godt nok.

Derfor vil vi plukke opp stafettpinnen og fortsette der han stoppet. Vi har en oppfordring til deg og alle landets elbilbrukere.

Fortell hvilken forskjell elbilen gjør!

Sjarmer og inviter den lett nedkjølte lokalpolitikeren, ja for det er i hovedsak lokalpolitikere som står rundt på torgene i det ganske land, inn i bilen til en kjøretur. Og la de gjerne kjøre slik at de kan oppleve egenhendig hva bilen er for noe. Sjekk gjerne førerkortet først, men med god mine. Kjøreerfaringen vil gi politikerne innsikt som setter dem i stand til bedre å ta beslutninger om elbiler når de skal tilbake til hverdagen.

Hva en slik samtale skal handle om er selvfølgelig opp til dem som er i bilen, men vi har noen forslag:

Vi er alle låst fast i den samfunnsstrukturen vi er en del av. Vi bor på én plass, arbeider på en annen. Vi handler og har vårt sosiale liv på en tredje og fjerde. Dette genererer trafikk – mye trafikk! Og det er vanskelig å gjøre noe med dette. Vi forsøker alle å få livene våre til å henge sammen ved å benytte forskjellige typer transport. Per dags dato er det privatbilen på bensin og diesel som gir oss mobiliteten.

Det er her elbilen kan bety en forskjell. Vi kan beholde mobiliteten vår, og ettersom elbilen representerer et mye bedre alternativ enn bensin og dieselbilen, kan bruken av elbilen lett forsvares, holdt opp mot de godene den gir. Her kan vi formidle at en elbil utgjør en forskjell som det er verdt å støtte – og som er enkel å ta i bruk for den enkelte velger. Slik vi ser det så representerer elbilen den enkleste måten den enkelte kan bidra til en redusert forurensing.

Selvfølgelig er det bedre å gå, sykle, ta banen eller toget, men det er ikke alltid det passer. Det er altfor ofte vi ikke får gjort det vi skal dersom vi ikke kan ta bilen. Det er her elbilen kan gi oss fordelene, uten de fleste negative virkningene som følger den tradisjonelle bilen.

Saken fortsetter under bildet.

Oslo-ordfører Fabian Stang har stiftet bekjentskap med elbil

Oslo-ordfører Fabian Stang fikk prøve denne «halve» Nissan LEAFen under lanseringen av morgendagens World EV Parade i Oslo. Nå oppfordrer vi deg til å invitere en lokalpolitiker inn i bilen din før valget. (Foto: Snorre Sletvold)

 

Her har de innflytelse

Det andre spørsmålet som trolig er av interesse, er lokale ladepunkt. De fleste elbiler har ikke Teslaens rekkevidde, og trenger derfor jevnlig påfyll, men heldigvis skal det ikke så mye til. En time på kontakten gir 10 kilometer rekkevidde.

Det lokalpolitikere kan ha innflytelse på er lokale normalladepunkt. Vi snakker da om stikkontakter med kapasitet på 16A. Hurtiglading må komme i neste runde.
Snakk gjerne sammen flere elbilbrukere om hva dere mener er gode lokasjoner i deres kommune.

Mitt innspill til lokale ladepunkt er følgende: Det lokale rådhuset burde kunne gi denne servicen i sitt nærområde. Det samme gjelder sentrale parkeringsplasser i kommunesenterene, lokale bibliotek, lokale rutebilstasjoner og hurtigbåtterminaler. De siste med gjerne lang parkeringstid. Lokale idrettshaller og fotballbaner er gjerne samlingspunkt med mye trafikk. Jeg ser også for meg at på de skolene kommunen er ansvarlig for, bør det komme opp normalladepunkt. Det bør være av interesse å vise neste generasjon at elbilen leverer.

Vi må heller ikke glemme at kirkene er et kommunalt ansvar og parkeringsplassene i tilknytning til disse er godt egnet til slike ladepunkt.

Minn om målet i klimaforliket! 

Når man snakker om slike ladepunkt, er det viktig ikke å be om for mye og å vise forståelse for at kommunen har flere oppgaver enn lokale ladepunkt for kommunens elbiler.

To til fire punkt på hver plass hadde vært hyggelig og er en god start. Et godt råd til politikeren, er at det som koster er gravingen. Det kan derfor være fornuftig å forberede for flere kontakter dersom etterspørselen blir stor, men en beskjeden start – som ikke gjør de store innhuggene i budsjettet – er hjertelig velkommen.

Noe mer? Det siste som kan nevnes er at politikerne har satt seg ambisiøse mål i fjorårets klimaforlik. Det sier at det gjennomsnittlige utslippet av CO2 skal være 85 gram pr. kilometer i 2020. Skal de få det til, må de få all mulig drahjelp.

Det enkleste grepet tilgjengelig er elektrifisering av bilparken. Minn dem på det i løpet av samtalen!

Ta gjerne også bilder og fortell oss hvordan det gikk – enten i kommentarfeltet eller i en epost til staale@elbil.no.