Sjekk hvor sikre elbilene er
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre elbilmodeller har så langt fått de høythengende fem stjernene i kollisjonstester hos EuroNCAP. En koreansk fersking måtte se seg slått.
Tesla Model S, Renault Zoe og og Nissan LEAF kom alle fra de harde testene med topp resultat. Det kommer vi tilbake til senere i saken.
Kia Soul, som ble testet nylig, måtte nøye seg med en stjerne mindre.
Nå er ikke fire stjerner noe dårlig resultat med dagens testkriterier, og i hvert fall ikke dersom man – for å bruke et Drillo-begrep – «ser bak resultatet». Bilen som sådan leverer jevnt god sikkerhet, men får avgjørende trekk på områdene fotgjengerbeskyttelse og avansert sikkerhetsutstyr.
Dette var altså nok til å vippe bilen ned på fire. Årsaken at hoftebeskyttelsen i overgangen front/panser anses som for brutal, og at Soul verken kommer med autobrems eller filskiftevarsler.
Interessant – for den som måtte tro at elbiler er mindre sikre enn konvensjonelle biler – er det dessuten at Souls fossile tvilling kommer dårligere ut på sikkerhet for voksne. Elbilen oppnår 84 prosent her, mot 75 i den dieseldrevne varianten.
De tre aller beste
Nissan LEAF oppnådde nesten oppsiktsvekkende gode resultater da den ble kollisjonstestet i 2012, og to år etter er den på mange måter fortsatt målestokken. Det til tross for at den ville blitt vurdert strengere i dag.
En av hovedgrunnene til at LEAF som første elbil oppnådde fem stjerner, var den gunstige konstruksjonen av batteripakken. EuroNCAPs generalsekretær Michiel von Ratingen skrøt av Leaf:
– Denne bilen beviser at elbiler kan være like sikre som vanlige biler. Standarden er nå satt for den neste generasjonen elbiler på det europeiske markedet.
Renault Zoe var bare en hårsbredd unna å nå opp til LEAF i fjor, og er i praksis like sikker. 89 prosent score for voksensikkerhet er overbevisende, mens barn også har høyt sikkerhetsnivå i baksetet.
Takket være godt over godkjente nivå for både fotgjengersikkerhet og avansert sikkerhetsutstyr, var det ingen tvil om fem stjerner. 85 prosent score for sikkerhetsutstyr underbygger at Renault har gjort en god jobb med Zoe totalt sett.
Like solide tall oppnådde ikke Tesla Model S, men takket være jevnheten var det heller ikke her tvil om de fem stjernene. Den aerodynamiske utfordingen av fronten bidrar til akseptabel fotgjengersikkerhet, men mengden avansert sikkerhetsutstyr er lavere enn flere mer kompakte alternativer.
Fraværet av autobrems trekker imidlertid ikke prosentvis score lavere enn 71 prosent.
Firerbanden – og en enslig treer
BMW i3 var på sin side svært nær fem stjerner da den ble kollisjonstestet. Sikkerheten for voksne (86 prosent) og barn (81) var der den skulle være, men i3 fikk smekk for fotgjengersikkerhet og mindre avansert sikkerhetsutstyr enn BMW normalt er kjent for. Sistnevnte litt overraskende.
Trillingene Mitsubishi i-MiEv, Peugeot iOn og Citroën C-Zero ble testet i 2011, i form av førstnevnte. Resultatet ble fire stjerner etter datidens testnorm, og testinntrykkene var blandede. Voksensikkerheten fikk vesentlige trekk, samtidig som det vanket pluss for sikkerhetsutstyr.
Renault Fluence ZE landet også en firer, basert på et blandet testinntrykk i 2011. Best ut kom sikkerhetsnivået for barn i baksetet, med 83 prosent, mens fotgjengersikkerheten ikke var like mye å skryte av.
Nissan er neppe fornøyd med at nyheten e-NV200 Evalia ikke fikk mer enn tre stjerner. Voksensikkerheten ble vurdert som «adekvat til god», mens sikkerhetsnivået for barn i baksetet var bra. Mindre bra var den marginale whiplashbeskyttelsen, utsatt høyrekne for fører og brystbeskyttelse for passasjer foran.
Det var likevel for dårlig fotgjengersikkerhet og mangel på avansert sikkerhetsutstyr som sendte sluttkarakteren ned fra fire til tre, og vi håper Nissan tar tak i resultatene – og sørger for en snarlig forbedring.
Elbilene som mangler
I denne EuroNCAP-oversikten over de mest solgte elbilene mangler Volkswagen e-up!, Volkswagen e-Golf, Ford Focus Electric og Smart Electric Drive. For disse må vi legge til grunn resultatene for de bensin- og dieseldrevne variantene.
Men: Det er slett ikke 100 prosent sikkert at resultatene blir like – siden innholdet foran torpedoveggen ikke er det samme. Den direkte sammenligningen mellom Kia Soul i henholdsvis elektrisk og dieseldrevet variant, er et godt eksempel på det.
Hvorvidt det kommer en egen test av elektriske Mercedes-Benz B-Klasse ED, som introduseres i Norge i februar, er foreløpig uklart. Øvrige modeller har bevist sitt sikkerhetsnivå.
Ladehybrider på det norske markedet
Mitsubishi Outlander PHEV: Norges til nå mest solgte ladbare hybrid viste seg som en sikker familiebil da den ble testet i fjor. De fem stjernene ble oppnådd uten problemer, med jevnt god sikkerhet for både store og små. Fotgjengersikkerheten passerte også nåløyet, til tross for bilens frontutforming – dog med noen vesentlige trekk for panserkanten og de stive A-stolpene.
Audi A3 e-tron Sportback (bildet): Den helt nye ladehybriden fra Audi leverte jevnt over gode resultater i EuroNCAP-testen tidligere i år, og klarte fem stjerner med god margin – dog uten å sprenge skalaen på noen variabler.
Volvo V60 Plug-in Hybrid: Volvos ladbare dieselhybrid leverte svært overbevisende testresultater i 2012, og det er derfor enkelt å klassifisere den som den sikreste ladbare hybriden. Jevnt solid, og med oppsiktsvekkende 100 prosent uttelling for avansert sikkerhetsutstyr.
Opel Ampera/Chevrolet Volt: Denne ladbare hybriden oppnådde fem stjerner da den ble kollisjonstestet i 2011, men ville ha fått fire stjerner etter dagens testregime. Årsaken er at Ampera/Volt oppnådde kun 41 prosent score for fotgjengersikkerhet.
Toyota Prius: Det er ikke gjennomført en egen kollisjonstest av den ladbare varianten av Prius, men den vanlige parallellhybriden oppnådde solide resultater i 2009.
BAKGRUNN: Slik vektes EuroNCAP-testene
- Testkriteriene hos det uavhengige testorganet EuroNCAP, med hovedkvarter i Brüssel, har stadig blitt strengere de siste årene.
- For 2014 og 2015 vektes totalkarakteren (av 100 prosent) på denne måten: Sikkerhet for voksne (40 prosent), sikkerhet for barn (20), fotgjenger (20) og avansert sikkerhetsutstyr (20).
- Dersom balansen mellom de fire variablene er god nok, vil en totalscore på mer enn 75 prosent (ned fra 80 prosent i 2013 på grunn av strengere totalkriterier) gi fem stjerner. Som det fremgår av vektingen, er det avgjørende å oppnå høy score for voksensikkerhet (fører og passasjer foran).
- Fire stjerner krever 65 prosent, tre stjerner 50, to stjerner 40 og én stjerne minst 30.