Hopp til innhold

Skedsmo kommune støtter lading i boligselskaper

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skedsmo kommune har i samarbeid med Elbilforeningen startet veiledning for boligselskaper som ønsker å tilrettelegge for lading av elbil.

– Vi ønsker å tilrettelegge for at flere i Skedsmo bytter til utslippsfrie elbiler og da er ladetilgang der folk bor avgjørende, sier ordfører Ole Jacob Flæten. I tillegg til gratis befaring og veiledning fra Elbilforeningen kan borettslagene søke om støtte for teknisk tilrettelegging. Skedsmo støtter etablering av grunninfrastruktur i borettslagene som hver enkelt beboer enkelt kan koble seg på og få installert en ladestasjon på sin egen parkeringsplass.

Naturlig å tilby lading

– Vi ser det som naturlig at borettslag som tilbyr parkeringsplasser for beboere med bensin- og dieselbiler, også tilbyr ladeplass for beboere med elbil. Elbil-eierne betaler selvsagt for strømmen de bruker. Det er uansett små summer fordi den elektriske motoren er så energieffektiv, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening. Christina Bu roser Skedsmo kommune for tiltaket og håper det kan inspirere flere kommuner til å tilrettelegge for utslippsfrie elbiler.

Tilbyr gratis rådgivning

– I Skedsmo kommune er det i alt rundt 130 borettslag og boligsameier. Elbiler er ny teknologi og mange styrer har behov for mer kunnskap om hvordan ladestasjoner kan etableres og hvordan tildeling og betaling for strøm kan organiseres best mulig, sier Øyvind Wahl, energi- og klimarådgiver i Skedsmo kommune. Rådgivingen består av en befaring i hvert enkelt borettslag og en rapport med anbefalinger for hvordan elbillading kan organiseres. Til nå er det snaut 30 borettslag som har fått befaring.

Begrenset kapasitet

– Ofte er det begrenset kapasitet av strøm i parkeringskjellere og da vil etablering av et eget fordelingsskap med automatisk effektstyring være en god løsning. Da får alle elbilene som er koblet på, nok strøm i løpet av natten, sier Magne Storebø som er rådgiver på vegne av Elbilforeningen. Initiativet startet med et allmøte der alle borettslagene og boligsameier i kommunen var invitert. Styrerepresentanter fra 60 ulike boligselskaper og til sammen over 90 deltakere møtte opp og fikk høre innledninger fra kommunen om støtteordningen, Hafslund nett om at strømnettet har kapasitet til å lade elbil, BORI om hvordan styret kan lage et opplegg for tilgang og betaling for lading og Elbilforeningen om elbilmarkedet og vår veileder for borettslag. Ønsker din kommune å tilby en rådgivningstjeneste for borettslag slik som Skedsmo kommune? Elbilforeningen tar gjerne på seg flere oppdrag for å bidra til at flere bytter til utslippsfrie elbiler. Kontakt oss for tilbud.