Hopp til innhold

Slik planlegger du elbilferien i Norge

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å kjøre de fleste elbiler på langtur kan være en utfordring, men er slett ingen umulighet. Med litt planlegging og god tid kan reisen bli en del av ferien.

Med Tesla Model S kan du kjøre på langtur akkurat som en vanlig eksosbil. Men med andre elbiler trengs det litt mer planlegging og flere ladestopp. Med sporty innstilling kom man seg for eksempel fint fra Bergen til Danmark med en LEAF allerede for to år siden. Og det er heller ingenting i veien for å ha Hamar som utgangspunkt.

Start med å sjekke vårt hurtigladekart for å finne eksisterende og planlagte hurtigladere. På mange strekninger begynner det å bli grei dekning med akseptabel avstand mellom hurtigladerne.

Kryss av for type ladekontakt du har i din elbil, CHAdeMO for blant annet Nissan LEAF og Combo for blant annet Volkswagen e-Golf. Tesla har sitt eget superladenettverk, men kan også semihurtiglade (opptil 22 kW) på ladestasjoner med AC Type 2.

Bruk Elbilforeningens ladebrikke

Vi har også laget flere forslag til laderuter til vår Elbilfestival i Geiranger 28. – 30. august.

På de fleste hurtigladestasjonene må du betale er lading eller per minutt. For å få tilgang og betale kan du bruke Elbilforeningens ladebrikke og registrere deg som kunde hos de ulike ladeoperatørene du ønsker å bruke.

Alternativt kan du bestille ladeoperatørenes egen ladebrikke eller betale per gang med for eksempel sms, mobilapp, bankkort etc, avhengig av ladeoperatør.

Vi anbefaler å prøve ut en hurtiglader i nærheten av der du bor før du drar på langtur.

Plan B

Fortsatt hender det at hurtigladestasjoner er ute av drift. Sjekk gjerne driftstatus for hurtigladerne rett før du drar. Hvis du ikke får hurtigladet er alternativet å få veihjelp til nærmeste hurtigladestasjon eller å ta en lengre ladestopp på en vanlig ladestasjon – som det nå finnes over 6.500 av i hele Norge.

Du finner alle ladestasjoner i ladekartet til blant annet ladestasjoner.no.

For å øke rekkevidden på langtur er det beste tipset å kjøre forsiktig og legge inn pauser og eventuelt overnatting med lading underveis. Kjør gjerne på turistveier med lavere fart i stedet for bare på motorveien.

PS. Del dine bilder fra #elbilferie på Instagram og del dine reiseråd i kommentarfeltet under. Vi vil innen utgangen av juni også annonsere en egen, sommerlig Instagram-fotokonkurranse. Følg med!