Slik sparer du penger på elbilservice
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva med å ta LEAFen på tur til Fagernes i Valdres? Vår sjekk viser nemlig at service på elbilen din kan få høyst ulik pris. Tar du turen ut av tettbefolkede områder, er det penger å spare.
Den siste tiden har vi punktsjekket priser på service for elbiler. Vi har også spurt våre lesere på elbil.no om hvilke pristilbud de har mottatt, og inntrykket er nokså entydig: Service er rimeligst i distriktene. Svarene vi mottok danner basis for denne artikkelen. Første artikkel om temaet ble publisert onsdag 28. mai.
Svært mange reagerer på at prisforskjellen ikke er større mellom bensin/dieselbiler og elbiler:
- Denne overprisingen er hinsides den reelle verdien, og er noe vi godt kan gå til kamp mot. Så det er bra at Elbilforeningen ser nærmere på dette, sier ett medlem.
- For meg er det for så vidt greit å betale 3.700 kroner for en service. Men når jeg sammenligner det som står som utført på listen når LEAFen har vært til service, med det som står på listen når min bensinbil har vært til service, da lurer jeg. Og når jeg vet hvor lang tid servicen på LEAFen tok, da lurer jeg enda mer. Det var ikke mange minuttene nemlig, sier en annen.
- Når jeg ser på hva de har gjort så er det jaggu meg godt betalt i forhold til en vanlig bensinbil. Her kikker de jo bare over bilen og skifter ett filter og krysser av på arket og vips, 3.700 kroner, sier en tredje.
Flere diskusjoner på elbilforum.no går høyt om prisnivået, og indikerer også at det kan være lurt å ta servicen «på bygda».
Under er noen av våre illustrerende funn (vi tar forbehold om feil i prisgjengivelser fra lesere, oversikten er å anse som veiledende).
Nissan
Siden LEAF er den dominerende modellen på det norske elbilmarkedet, har denne oversikten naturlig nok en sterk slagside mot den japanske suksessmodellen. Nissans norske importørapparat opererer ikke med veiledende priser, slik vi opplyste i første sak i serien om servicepriser. Det betyr at forhandlerne står fritt til å sette prisene selv.
Under er noen av prisene vi har fått oppgitt fra våre lesere:
Første år/30.000 km
- 2.340,- Valhall Auto, Fagernes
- 2.735,- Automobil-Kompaniet, Drammen
- 3.500,- Sande Vest, Drottningsvik
- 3.500,- Traasdahl, Tromsø
- 3.700,- Sandegruppen, Bergen
- 3.750,- BNH AS Økern, Oslo
- 3.900,- Ålgårds Auto AS, Sandnes
Andre år/60.000 km
- 2.755,- Valhall Auto, Fagernes
- 2.872,- Solum Bil, Larvik
- 3.000,- Gravdahls Auto, Tønsberg
- 4.975,- Buskerud Bilsenter, Lier
- 4.990,- Brennes Auto, Sarpsborg
- 5.000,- Traasdahl, Tromsø
- 5.077,- Autocenteret, Bergen
- 5.800,- Ålgårds Auto, Sandnes
Mitsubishi
Hos forhandler på Lillestrøm, Motorforum, oppgir en leser at førsteårsservice på i-MiEv kostet 3.490 kroner. I tillegg kom 500 kroner til leiebil.
En annen skriver at han fikk oppgitt en prisen 3.885 kroner samme sted, men at han fikk prutet til 3.490 etter å ha vist til førstnevntes post på elbil.no.
Servicene inneholdt:
- 2-timers sjekk
- Friskluftfilter skiftet
- Spylervæske
- Batterikapasitet-test (tok 8 timer)
- Skift av ventil på ett hjul pga lekkasje
Videre:
2-årsservice på i-Miev hos Motor Forum Asker-Bærum kostet meg 4.209 kroner inkl. MVA, friskluftfilter (528,-), og verkstedsmateriell (247,-).
– Kanskje vel betalt for lite arbeid, men fortsatt mye billigere enn fossil bil og nødvendig som jeg forstår for å opprettholde garantien, skriver en annen elbil.no-leser.
Citroën
Prisene på Citroen C-Zero oppfattes som jevnt høye. Eller som tre elbil.no-lesere uttrykker det:
- Er fornøyd eier av Citroen C-Zero. Den dekker familiens behov i og rundt Oslo, men jeg opplever at serviceutgiftene er høye. Service er hver 10.000 km (eller hvert halvår) og den koster cirka 3.000 kroner – så langt. En normal diesel/ bensinbil har serviceintervaller hver 30.000 km og en stor del av utgiftene her går til olje og oljefilter. Da jeg kjøpte elbilen, stipulerte selger ca. halvparten av serviceutgiftene. Service hver 10.000 km ble ikke nevnt, skriver elbilisten.
- Mistenker at noen tar seg godt betalt her. Ettersom elbilen har begrenset kjørelengde, funker det dårlig å dra til et verksted som ligger langt unna. Har prøvd å finne ut av hva som koster penger på servicen, de sier bare at det er mye jobb! Ser av faktura at arbeidspenger utgjør den største potten, skriver C-Zero-eier nummer to.
- Betalte 6.000 kroner for 2.-gangsservice på Citroen C-Zero på Auto Elite Ensjø. Fikk riktignok en kupong i posten med 25 prosent rabatt, men det er jo fullpris man må diskutere. Har ikke fått så mye som en forklaring eller svar. Særdeles misfornøyd, spesielt siden service på fossibilen (C4 Grand Picasso) kom på 2.100 kroner på et uavhengig verksted.
Peugeot
Ut fra tilbakemeldingene vi har fått, tyder mye på at service på Peugeot-trillingen er vesentlig rimeligere enn de to andre trillingene, C-Zero og i-MiEv, nevnt over. Her er to av dem:
- Første års service på min iOn kostet 1.400 kroner hos Bertel O. Steen på Skøyen i Oslo. Har akkurat vært på 2.-årsservice. Den kostet 4.450.- inkl. skift av pollenfilter. De fant et problem med korrosjon på en strømbuss på fremdriftsbatteriet. Den skal skiftes gratis på garanti når de får delen fra Frankrike, så jeg må si at selv om det var dyrt var de nøye, skriver den første.
- I april i fjor betalte jeg 1.806 kroner for 1.-årsservice hos Bertel O. Steen på Økern i Oslo. Spent på 2.-årsservice om par måneder, skriver den andre.
Volkswagen
Importøren Harald A. Møller AS har foreløpig hatt få elbiler på service, og vi har heller ikke mottatt noen brukererfaringer så langt. VW-importøren opplyser imidlertid at totalpris for første tre år er 2.965 kroner eks. MVA. Dette er oppgitt som en fastpris, og skal ikke variere fra sted til sted.
Prisen gjelder e-up!, og vi avventer nærmere detaljer for eGolf.
Første service etter 30.000 km/to år (det som kommer først) inkluderer såkalt inspeksjonsservice (1.345,50) og støv- og pollenfilter (591,60). Utvidet inspeksjonsservice ved 60.000 km/tre år koster 448,50, samt bremsevæskeservice (579).
Tesla
Tesla krever ikke service for at man skal beholde garantien, men anbefaler det. Prisen på servicepakkene ble satt ned med 25 prosent i vinter (tilbakevirkende kraft) etter at Tesla-gründer Elon Musk ble konfrontert med at prisen var for høy.
Minuset, ifølge flere av dem som har skrevet tilbakemeldinger til oss, er at de som synes den første prisen/pakken var dyr – og avstod – angivelig ikke får tegne avtalen nå som den er blitt rimeligere. Én hevder også at avtalen med forskuddsbetaling i 5 år eller mer er ulovlig etter norsk bokføringslov:
– Man har lov å tegne avtale, men ikke til å ta betalt for mer enn ett år av gangen, var beskjeden fra en som signerte ned «hilsen en ergerlig Tesla- kunde… på servicen».
Vi vil undersøke nærmere både hva som ligger i denne påstanden og andre innspill som er kommet inn i forbindelse med denne artikkelserien.
PS. Har du noe å legge til for å gjøre denne oversikten mer presis, også via erfaring med andre elbilmerker enn dem vi har fått tilbakemelding på i denne saken? Kommentér under! Mandag skriver vi om hvordan uavhengige verksteder stiller seg til å ta service på elbiler.