Hopp til innhold

Slik sparer du penger på elbilservice

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva med å ta LEAFen på tur til Fagernes i Valdres? Vår sjekk viser nemlig at service på elbilen din kan få høyst ulik pris. Tar du turen ut av tettbefolkede områder, er det penger å spare.

Den siste tiden har vi punktsjekket priser på service for elbiler. Vi har også spurt våre lesere på elbil.no om hvilke pristilbud de har mottatt, og inntrykket er nokså entydig: Service er rimeligst i distriktene. Svarene vi mottok danner basis for denne artikkelen. Første artikkel om temaet ble publisert onsdag 28. mai.

Svært mange reagerer på at prisforskjellen ikke er større mellom bensin/dieselbiler og elbiler:

Flere diskusjoner på elbilforum.no går høyt om prisnivået, og indikerer også at det kan være lurt å ta servicen «på bygda».

Under er noen av våre illustrerende funn (vi tar forbehold om feil i prisgjengivelser fra lesere, oversikten er å anse som veiledende).

Nissan

Siden LEAF er den dominerende modellen på det norske elbilmarkedet, har denne oversikten naturlig nok en sterk slagside mot den japanske suksessmodellen. Nissans norske importørapparat opererer ikke med veiledende priser, slik vi opplyste i første sak i serien om servicepriser. Det betyr at forhandlerne står fritt til å sette prisene selv. 

Under er noen av prisene vi har fått oppgitt fra våre lesere:

Første år/30.000 km

blogg-20140530-nissan 800

Andre år/60.000 km

Mitsubishi

Hos forhandler på Lillestrøm, Motorforum, oppgir en leser at førsteårsservice på i-MiEv kostet 3.490 kroner. I tillegg kom 500 kroner til leiebil. 

En annen skriver at han fikk oppgitt en prisen 3.885 kroner samme sted, men at han fikk prutet til 3.490 etter å ha vist til førstnevntes post på elbil.no.

Servicene inneholdt:

Videre:

2-årsservice på i-Miev hos Motor Forum Asker-Bærum kostet meg 4.209 kroner inkl. MVA, friskluftfilter (528,-), og verkstedsmateriell (247,-). 

– Kanskje vel betalt for lite arbeid, men fortsatt mye billigere enn fossil bil og nødvendig som jeg forstår for å opprettholde garantien, skriver en annen elbil.no-leser.

Citroën

Prisene på Citroen C-Zero oppfattes som jevnt høye. Eller som tre elbil.no-lesere uttrykker det:

 blogg-20140530-ion 800

Peugeot

Ut fra tilbakemeldingene vi har fått, tyder mye på at service på Peugeot-trillingen er vesentlig rimeligere enn de to andre trillingene, C-Zero og i-MiEv, nevnt over. Her er to av dem:

Volkswagen

Importøren Harald A. Møller AS har foreløpig hatt få elbiler på service, og vi har heller ikke mottatt noen brukererfaringer så langt. VW-importøren opplyser imidlertid at totalpris for første tre år er 2.965 kroner eks. MVA. Dette er oppgitt som en fastpris, og skal ikke variere fra sted til sted.

Prisen gjelder e-up!, og vi avventer nærmere detaljer for eGolf. 

Første service etter 30.000 km/to år (det som kommer først) inkluderer såkalt inspeksjonsservice (1.345,50) og støv- og pollenfilter (591,60). Utvidet inspeksjonsservice ved 60.000 km/tre år koster 448,50, samt bremsevæskeservice (579).

 blogg-20140530-tesla 800

Tesla

Tesla krever ikke service for at man skal beholde garantien, men anbefaler det. Prisen på servicepakkene ble satt ned med 25 prosent i vinter (tilbakevirkende kraft) etter at Tesla-gründer Elon Musk ble konfrontert med at prisen var for høy.

Minuset, ifølge flere av dem som har skrevet tilbakemeldinger til oss, er at de som synes den første prisen/pakken var dyr – og avstod – angivelig ikke får tegne avtalen nå som den er blitt rimeligere. Én hevder også at avtalen med forskuddsbetaling i 5 år eller mer er ulovlig etter norsk bokføringslov:

– Man har lov å tegne avtale, men ikke til å ta betalt for mer enn ett år av gangen, var beskjeden fra en som signerte ned «hilsen en ergerlig Tesla- kunde… på servicen».

Vi vil undersøke nærmere både hva som ligger i denne påstanden og andre innspill som er kommet inn i forbindelse med denne artikkelserien.

PS. Har du noe å legge til for å gjøre denne oversikten mer presis, også via erfaring med andre elbilmerker enn dem vi har fått tilbakemelding på i denne saken? Kommentér under! Mandag skriver vi om hvordan uavhengige verksteder stiller seg til å ta service på elbiler.