Hopp til innhold

Slik velger du rett dekk til din elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dekk for elbiler bør ha minst mulig rullemotstand og støy uten at det går på bekostning av sikkerheten.

Oslo og Akershus elbilforening arrangerte nylig medlemsmøte om dekk og felg for elbil. Styremedlem Carl Anton Stenling syns det er flott at elbil begynner å bli så vanlig at elbileiere også kan begynne å diskutere andre ting enn bare batteriet på bilen.

Medlemsmøtet ble arrangert hos Dekkhallen AS hvor daglig leder Ronny Stave fortalte som sine erfaringer med dekk og felger til elbil hos sine kunder. Rune Ingebrigtsen fra en av verdens største dekkprodusenter Michelin fortalte om hva de som kjører elbil bør tenke på når de velger dekk.

Dekk til elbil skiller seg litt fra dekk til tradisjonelle biler. Først og fremst er det et poeng å ha dekk med minst mulig rullemotstand for å øke rekkevidden. Valg av dekk kan utgjøre så mye som 20 prosent forskjell i rullemotstand som igjen betyr 6 prosent forskjell i rekkevidde. For eksempel vil smale dekk gi lavere rullemotstand og mindre luftmotstand.

Blant annet har Renault ZOE spesialdekk fra Michelin som gir 20 prosent mindre rullemotstand, 6 prosent lengre rekkevidde og 40 prosent mindre støy.

 

Dekk til elbil
Nye dekk er merket med rullemotstand, veigrep på våt veibane og støy. For elbil er det ekstra viktig med lav rullemotstand og lav støy uten at det kommer på bekostning av veigrepet.

 

I tillegg er støy fra dekkene viktig siden den høres spesielt godt i stillegående elbiler. Vær oppmerksom på at merking av støy fra dekkene er basert på målinger utenfor bilen. Støy inne i bilen kan skille seg fra dette blant annet på grunn av vibrasjoner.

Andre viktige egenskaper er selvfølgelig veigrep på både våt og tørr vei som påvirker sikkerheten, samt varighet på dekkene.

De viktigste rådene:

  1. Følg anbefalingene fra produsent. De har sannsynligvis funnet den beste kombinasjonen av lav rullemotstand, støy og veigrep for akkurat din elbil, selv om de kanskje ikke ser tøffest ut.
  2. Velg premiumdekk. Det vil lønne seg på sikt med mindre slitasje og høyere sikkerhet på dekk av god kvalitet.
  3. Sjekk lufttrykk jevnlig. Hvis du kjører med 30 prosent for lite luft vil du halvere dekkets levetid. For lite luft vil også minske rekkevidden. Sjekk dekktrykk i display på nyere biler eller med manuell måling hver tredje uke. Ved kuldegrader bør du fylle 10 prosent mer luft enn oppgitt av produsent.
  4. Unngå piggdekk. Piggdekk er kun bedre enn vinterdekk på våt is. De få gangene med slikt føre bør du heller la bilen stå eller avpasse kjøringen.
  5. Kjør forsiktig. Rask akselerasjon og aggressiv kjøring sliter fort ut dekkene.

Hva er dine beste tips og erfaring med dekk og felg til elbil? Bruk kommentarfeltet under.