Slik vil Nissan gjøre elbil lønnsomt for alle
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nissan setter nå i gang et stort forsøksprosjekt der tusenvis av LEAF- og e-NV200-elbiler skal lagre og distribuere strøm for å avlaste topper i strømnettet.
PARIS (elbil.no): Se for deg at du har fulladet batteriet en natt. Så kan du drifte husholdningen en dag eller to når elbilen ellers skal stå stille, eller sende strømmen ut på nettet – med fortjeneste – når det er tungt belastet. Teknologien kalles «vehicle to grid» (V2G), eller «kjøretøy til nett» på rimelig grei norsk. Toveisladeren det er snakk om kan lade eller utlade batteriet med 10 kW (31A DC).
På sikt skal teknologien gi bærekraftig business for både elbilister og energiselskaper. I går kunngjorde Nissan, under sitt event i forbindelse med klimakonferansen COP21, at det er inngått avtale med italienske ENEL. Kraftselskapet er aktivt i 30 land på fire kontinenter, og har over 60 millioner kunder.
– Vi har store planer for framtiden. Partnerskapet med ENEL er et perfekt eksempel på planene våre. En bil vil ikke lenger bare være en bil; den kan brukes til å mate huset eller kontoret med strøm. Dette betyr at elbiler nå kan bli en fullintegrert del av strømnettet over hele Europa, sa Nissans styreformann i Europa, Paul Willcox (bildet t.v., sammen med ENELs Ernesto Ciorra), under seansen i går.
«Plug and play»
Han understreket at en bærekraftig transportframtid krever bedre forbindelse mellom kjøretøy, nett, fornybare energikilder og bygninger.
– Vi er stolte av å være den eneste bilprodusenten som aktivt engasjerer seg i V2G-løsninger, sa Willcox, og la til at Nissan har et stort konkurransefortrinn i at LEAF og e-NV200 er kompatible med V2G-ladeenheten (toveis, se figur under).
– Det betyr «plug and play» for elbilister. Vi har valgt denne løsningen fordi vi mener innovasjon og ny teknologi bør være tilgjengelig for alle, sa Wilcox.
Så kan vi like gjerne fortelle at teknologien ikke vil bli implementert i Norge i første omgang. Vurderingen er at Norge er godt skodd både når det gjelder produksjon og distribusjon av kraft.
Vår nærmeste nabo Danmark er nærmest, før land som Tyskland, Nederland og Storbritannia følger etter.
Norge som eksempel
Willcox brukte likevel Norge som eksempel da han skulle beskrive potensialet i teknologien.
– Hvis det er omtrent 75.000 elbiler på norske veier, og den totale kraftproduksjonen er 30,5 GW. Da er alle disse elbilene i stand til (fulladet, red. anm.) å distribuere 2,5 prosent av Norges totale kraft. I 2020 kan dette tallet øke til 10 prosent, sa en begeistret Willcox.
Danmark er først og fremst valgt som første case fordi utsiktene til økonomisk suksess for både nettselskaper og sluttbrukere er store her. Ikke bare koster strømmen (inkl. distribusjon) omtrent tre ganger så mye. Det er også perioder der vindkraftproduksjonen er så stor at nettet ikke klarer å ta unna.
Opplegget har en betydelig oppside i land der elbiler er dyre og det er utfordringer med balansering av (variabel) kraftproduksjon og -distribusjon.
Elbilen bør kobles til i perioder med lav etterspørsel og rimeligere tariffer. Deretter kan man velge å bruke den lagrede energien i elbilbatteriet hjemme når tariffene er høyere, eller frigi energien til strømnettet med økonomisk gevinst. Potensiell fortjeneste per elbileier er foreløpig anslått til minst 10.000 kroner i året.
– Glemmer hvordan vi har gjort ting før
Direktør for innovasjon hos Nissan-partneren ENEL, Ernesto Ciorra (bildet under), la vekt på det engelske begrepet «disruptive technology». En god norsk oversettelse mangler, men poenget er uansett at ny anvendelse av teknologi bryter gamle mønster.
– Vi ødelegger vedtatte paradigmer, og skaper nye forretningsmodeller. Ja, vi glemmer rett og slett hvordan vi har gjort ting før. De som ikke klarer å tenke nytt, overlever ikke over tid. Jeg tenker på Kodak. Nokia. Polaroid. De eksisterer ikke i dag.
– Vi endrer oss fordi vi ønsker å overleve på lang sikt, sa Ciorra, før han stilte spørsmålet «hva er en bil» med henvisning til framtiden.
– Den er et batteri med hjul. Et fint batteri. Men med hjul. Og vi kan bruke batteriet til å balansere nettet, sa Ciorra, og understreket at han mener V2G er et svært viktig eksperiment for balansering av kraftressurser i nettet.
– Det handler om å overleve
– Vi gjør det på Uber-måten. Det er den største sjåførtjenesten i verden, men de har ingen biler. Hva er den største tjenesten for leie av rom i verden? Airbnb. De har ingen rom. Hvem er den største medieaktøren i verden? Facebook. De produserer ikke innhold.
– Så hvis alle dere har en elbil og kobler den til nettet, blir det også en tilsvarende digital plattform. Vi vil skape noe nytt, og det handler ikke om å være modig. Det handler om å overleve i en moderne verden.
– Det vi ser nå er starten på digitalisering, disrupsjon og demokratisering av nettet. Og husk at de beste folkene i næringslivet ikke nødvendigvis har penger i tankene. De jobber for å sette fotavtrykk i historien. For oss handler det om å jobbe med de beste selskapene for å skape en bedre og mer bærekraftig verden, fastslo Ciorra.