Hopp til innhold

Slutt på gratis hurtiglading hos ABB i Oslo

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

ABBDet har lenge vært kjent at ABB ønska å slutte med gratis hurtiglading. Nå er Grønn Kontakt valgt som operatør, og fra 2.januar 2014 koster det pæeng – i hvert fall i Oslo-området.

Dette er er et tegn på konsolidering i hurtigladebransjen. I forrige uke inkluderte Fortum fire Nissan-utsalg i sin hurtigladeportefølje, nå er det Grønn Kontakt som utvider sitt tilbud gjennom å overta ansvaret for ABBs to hurtigladere i Oslo og Bærum. Det er ikke overraskende at Grønn Kontakt ble valgt, de har god erfaring med ABBs hurtigladere. 

ABB har skrytt av bruken av hurtigladere. Sist twittra av Stian Reite for ei uke siden: #ABB sine #hurtigladere i Oslo for #elbil går «non-stop»! 28 ladinger/døgn i nov. Definitivt rom for flere tilbydere av hurtiglading
Ikke så overraskende at hurtigladepumpa går varm når den er gratis, må vi si. Litt som å slå opp godteributikkens dører på vidt gap og ønske alle velkommen inn. Greit nå at betaling blir innført. Da blir bruken regulert slik at de som virkelig trenger hurtigladinga, er dem som får tilgang. 

Vi overlater resten av forklaringene til ABBs pressemelding.

2013-12-10 – ABB overlater driften av to hurtigladestasjoner for elektriske biler i Oslo og Asker til operatøren Grønn Kontakt.

ABB SigbjørnsenBrukere av ABBs ladestasjoner ved selskapets avdeling i Ole Deviks vei 10 i Oslo og ved hovedkontoret i Bergerveien 12 i Asker vil fra nå måtte betale for å lade bilene sine.

– Skal vi få en infrastruktur for elektriske biler som er bærekraftig, må bransjen tjene penger på den. Vi er derfor glade for at en profesjonell aktør som Grønn Kontakt overtar operatøransvaret for hurtigladestasjonene våre. Vi retter en stor takk til alle som har hurtigladet hos oss og håper de vil fortsette med det, selv om det nå koster penger, sier ansvarlig for hurtiglading i ABB, Arne Sigbjørnsen (bildet).

De to ladestasjonene har vært brukt til hurtiglading mer enn 15.500 ganger siden de ble åpnet sommeren 2012. Begge ladestasjonene har vært gratis å bruke siden starten. Hurtigladestasjonen ved ABBs avdeling i Bergen vil fortsette å være gratis inntil videre.

– Vi etablerte tre hurtigladestasjoner ved egne avdelinger for å stimulere interessen for miljøvennlig samferdsel og for å høste verdifull brukererfaring. Men vi har også varslet fra første stund at det vil komme en betalingsløsning. ABB driver ikke med salg av strøm, og det er uansett ikke aktuelt for oss å være i konkurranse med kundene våre, sier Sigbjørnsen.

Elbilister som ønsker å bruke de to nye ladestasjonene i Grønn Kontakt sitt nettverk av hurtigladere, må registrere seg hos Grønn Kontakt.

ABB– I dag er nesten all bruk av ladeinfrastruktur gratis. Gratis strøm kan føre til sløsing, i tillegg til at det hindrer en rask og rasjonell utbygging av ladestasjoner. For å sikre en bærekraftig ladeinfrastruktur er vår oppgave å kommersialisere utviklingen av denne, sier Jan Pedersen, daglig leder i Grønn Kontakt.

Etter registrering vil man få tilsendt et RFID-kort som vil gi tilgang til laderne. Bruk av laderne vil faktureres månedlig til kundene.

– Ved registrering velger kundene hvilken prismodell som man ønsker å benytte ved lading. Kundene kan velge ulike alternativer alt etter hvor ofte man lader. Prismodellene er laget slik at man som kunde får mer rabatt jo oftere man lader, sier Pedersen.

Grønn Kontakt er en nasjonal operatør av ladeinfrastruktur og eies av 23 kraft- og nettselskaper fra hele Norge.

ABB er et ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi, som gjør det mulig for kundene å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har over 2200 ansatte og en årlig omsetning på rundt 9,6 milliarder kroner. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 150 000 ansatte i ca. 100 land.