Småtrøbbel med Oslos nye ladestolper

Frederik MartinussenNå som mange nye elbiler kommer inn på markedet, har dessverre noen elbilister opplevd det litt tungvint å bruke siste generasjons ladestolper i Oslo. Dette er det tatt tak i, i følge direktøren i Trafikketaten.

Årsaken er at de sist ankomne elbilene, f.eks. Mitsubishi i-MiEV, har et kraftigere støpsel enn dem som allerede finnes på markedet.

Vi kan glede elbilistene med at Oslo kommune Trafikketaten, sammen med Ensto og Proxll, i løpet av kort tid vil gjennomføre en oppgradering av stolpene som løser de ulike problemene som har vært. Vi har snakket med Frederik Martinussen, direktør i Oslo kommune Trafikketaten.

Hva synes du om disse problemene brukerne av ladestasjonene opplever?

– Publikum skal oppleve at servicenivået vårt er helt på topp for alle tjenester vi tilbyr byens innbyggere. Da er det svært beklagelig at noen har problemer med å lade elbilene sine fordi ladestolpene ikke er godt nok innrettet for dette. Så dette er noe vi ønsker å rette opp i så raskt som mulig.

Hva skal dere gjøre med dette?

– I februar ble vi via Elbilforeningen kjent med problemene, og vi har diskutert utfordringene med leverandørene våre. Skifter vi innmaten i toppen, får vi en ny og god løsning som fjerner alle problemene som har vært til nå. Skråstilte stikkontakter gir plass til de grovere støpslene, det blir krok til å henge opp «klumpene» på ladeledningene og lading vil ikke lenger bli avbrutt bare av at luka åpnes.

Når regner dere med å ha en ny løsning på plass?

– Oppgraderingsarbeidet er avtalt. Naturlig nok tar det litt tid for Ensto å produsere ny innmat. Vi regner med at Proxll starter oppgraderingen i juni/juli og blir ferdig i løpet av høsten.

Vil dette forsinke utrullingen av årets nye ladestasjoner?

– I år skal vi sette opp 127 ladepunkt i perioden april til oktober. Vi kan ikke vente på den nye innmaten for å komme igang. Da risikerer vi for store forsinkelser. Vi velger å sette igang og lar heller årets stolper bli oppgradert når ny innmat er produsert.

Så hva skal de som ikke får ladet, gjøre de nærmeste månedene?

– De kan ihvertfall bruke den gamle typen ladestolper, er vel over 100 ladepunkt med dem. Tar jeg ikke feil, har Elbilforeningen tips om hvor denne modellen står, ellers er det bare å se på bildene på ladestasjoner.no. Kommer du til en ny type ladestolpe, f.eks. med en i-MiEV som har kraftig støpsel på ladeledningen, så får du bruke litt forsiktig press når du låser luken. For dem som har problemer med avbrutt lading, kan vi ikke annet enn å anbefale gamlestolpen så lenge, avslutter direktør i Trafikketaten, Fredrik Martinussen.

Hva er problemene som snart blir løst?

  • På de nyeste stolpene er det ikke tilstrekkelig plass bak lokket for å bruke den typen kraftigere støpsler som følger med de nye elbilene. Dette gjelder ladeledninger til i-MiEV, iOn, C-ZERO og delvis et problem for gamle Revaer.
  • Av sikkerhetshensyn leveres nå mange elbiler med et vern på ladeledningen. Det er formet som en stor klump. På ladeledningen til de nye elbilene, er klumpen ca en halvmeter fra støpslet. Henger klumpen i lufta og ikke får støtte, vil tyngdekraften bidra til kontinuerlig strekk, dårligere kontakt og litt varmeutvikling som over tid kan skade utstyret. Det er også en risiko for at stikkontakten til slutt glipper ut og ladinga avbrytes. Dette problemet gjelder for begge typer ladestolper i Oslo. Eierne av disse ladeledningene bør sørge for at klumpen henges opp uten at det blir strekk på ledning/støpsel.
  • Enstostolpen har to stikkontakter og en sikkerhetsfunksjon som gjør at ladinga kuttes når ladeluka på stolpen åpnes. Skal du sette din egen elbil på lading, vil da den som allerede er koblet til stolpen, få avbrutt ladinga. Det er et problem for Thinker som får redusert ladefart etter restart av ladingen. Mens for Teslaer må ladinga restartes manuelt.

Jaja, disse feilene viser at det ikke er optimalt alt hva som har skjedd. Selv om mange berørte parter har vært involvert i planleggingen. Vi får bare si at vi lærer underveis, som en følge av å være tidlig ute. For det har Oslo kommune vært med utbyggingen av ladestasjonene.

Det er flott å se at stolpeleverandør Ensto, elektromontør Proxll og eier Oslo kommune er i stand til å agere sammen for å løse problemene. Ikke bare flikke på løsningen, men gjøre en fullstendig oppgradering som også oppfyller sikkerhetskravene. Det skal de ha ros for. Velfortjent ros. Fra oss elbilister som de hjelper så godt.

Her er bilde av den nyeste generasjonen stolper som det er småtrøbbel med. Får nå skråstilt støpsel, krok for å henge opp klumpen og det blir slutt på avbrutt lading.

Ladestolpe Ensto

Her er de gamle stolpene hvor det er bedre plass og ikke avbrutt lading.

Ladestolpe Garo