Snart slutt på fri superlading hos Tesla
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tesla gir et klapp på skulderen til eksisterende eiere, men det haster for dem som ikke vil bli omfattet av «kun» 400 kWh årlig superlading inkludert.
NYHETSKOMMENTAR: Nyheten i går ble kalt «en oppdatering av Supercharging-programmet», og den ble lansert uvanlig stille og rolig.
Det har blitt stadig vanligere å havne i kø på superladestasjoner, så nyheten skyldes nok i stor grad overforbruk på grunn av lokal lading. Med snart 12.000 Model S og rundt 900 Model X registrert i Norge (per 6. november), blir det naturlig nok press på eksisterende infrastruktur – og til tross for relativt jevn utbygging. Siste nye var Teslas del av verdens største hurtigladestasjon på Nebbenes i Akershus.
De neste varslede utbyggingene vil skje i Eidfjord og Skjåk, men uansett vil det ikke bli mindre kø på sikt med introduksjonen av Model 3 fra 2018.
Endringen, som betyr at biler bestilt etter nyttår blir begrenset til 400 kWh årlig før taksameteret begynner å løpe, fikk som vanlig stor interesse både i tradisjonelle og sosiale medier. Gjennomgangsmelodien er at endringen er et smart trekk fra Teslas side, selv om enkelte også beskylder Elon Musk for løgn.
Eiere har trolig betalt 200 millioner kroner
For å starte med det siste først; spørsmålet er om Musk har sitt på det tørre. Tidligere har han nemlig uttalt at superlading alltid skulle være gratis. Det springende punktet er om dette skulle gjelde eksisterende kunder i en gitt periode eller for all framtid.
Nå er det fastslått: Eksisterende kunder, samt de som rekker å få en bil hjem innen 1. april 2017, beholder godet.
Eller, som det står i meldingen: «For Teslaer bestilt etter 1. januar 2017 vil 400 kWt med gratis Supercharging-kreditt (omtrent 1600 kilometer) være inkludert årlig, slik at alle eiere kan fortsette å bruke Supercharging på tur».
For Tesla-eiere har det vært godt kjent at tilgangen til superlading ikke har vært gratis, mens oppfatningen blant endel elbilmotstandere – selvsagt feilaktig – har vært at det offentlige betaler. For: Anslagsvis 15.000 kroner av kjøpesummen på hver enkelt bil er avsatt til nettopp dette formålet.
Med 13.000 registrerte biler i Norge skulle det gi en brutto på nesten 200 millioner kroner til investeringer og drift på de 27 superladestasjonene (med 212 ladeuttak) som er bygd i Norge til nå.
20.000 km i året gir tigangeren
Tesla framholder at «vi har utformet nettverket slik at alle kunder får en sømløs og behagelig ladeopplevelse når de er borte fra hjemmet, ettersom intensjonen vår alltid har vært at Supercharging skal muliggjøre langdistansereiser».
Dette igjen understreker at stasjonene ikke er ment for lading til lokalkjøring, en holdning som også ble understreket i et brev til enkelte eiere i august i fjor.
I gårsdagens nyhet sammenlignes bilen med mobiltelefonen: «Vi tror at den beste måten å lade bilen din er enten hjemme eller på jobb, når du ikke bruker den.» Forutsetningen for dette er naturligvis at man har lademulighet enten hjemme eller på jobb, og vil slik sett kunne ekskludere enkelte framtidige kunder.
For 400 kWh inkludert rekker ikke langt dersom man ser for seg å dekke store deler av den årlige kjøringen. Enkelt regnet vil det holde til 150-200 mil, eller cirka to ganger Oslo-Trondheim t/r (via Riksvei 3).
Kjører man 20.000 kilometer i året, må man regne med et forbruk på mellom 4.000 og 4.500 kWh – altså mer enn tigangeren av det inkluderte.
Lover reinvestering og «liten avgift»
Fra et forbrukersynspunkt er det avgjørende at Teslas avgjørelse utløser høyere utbyggingstakt – og utvidelser på de mest trafikkerte stasjonene. På samme måte er det avgjørende at kostnaden står i forhold til tjenesten.
Derfor må Tesla følge opp disse tre sentrale påstandene i gårsdagens melding:
- «Denne endringen lar oss reinvestere i nettverket, akselerere dets vekst.»
- «Det vil være en liten avgift for Supercharging som belastes inkrementelt og koster mindre enn å fylle tanken på en sammenlignbar bensinbil.»
- «Supercharger-nettverket vil aldri bli et profittsenter.»