Hopp til innhold

Måtte ha elbil etter turen med Leif Elmer

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Iren Vestly Sveistrup satte seg i en elbil for første gang i fjor sommer, og ble betatt på direkten. Nå kjører hun en selv.

elbil.no møtte henne første gang da hun skulle hente sin nye elektriske Kia Soul hos forhandleren på Lørenskog. Datoen var 17. mars, og den svarte elbilen med de tøffe røde detaljene sto og ventet. Etterpå ble det en tyst tur hjem til Jessheim. 

elbilenogjeg1– Turen var stille og minneverdig, fastslo hun fornøyd etterpå.

Nå har hun tilbakelagt ganske nøyaktig tre og en halv uke som elbilist. Elbilen har også fått navnet «El-Vis», og 41-åringen er i dag andre deltager i vår nye intervjuserie «Elbilen og jeg».

– Den har vært veldig bra, og har innfridd både med tanke på komfort og kjøreegenskaper. Jeg er litt sær på varme; en bil må være varm. Så jeg var litt spent på om jeg ville tørre å kjøre på og holde bilen varm, sier Vestly Sveistrup.

Konklusjonen er likevel enkel:

– Jeg har betalt 250.000 kroner for en helt ny bil som har alt jeg kan be om.

Kun ladet hjemme i starten

Grunnen til at vi møtte Jessheim-kvinnen første gang, var at hun sporty stilte opp på forsiden av vår ferske ladeveileder «Slik setter du opp ladestasjon for ansatte og kunder» (følg lenken for å laste den ned). 

Så langt har det gått i Mode 2-lading via 16 A-kurs og husholdningskontakt i garasjen. 

– Jeg har kun ladet hjemme så langt. Vi har dobbeltgarasje. Der skal elbilen stå tørt og fint under lading, og jeg trives best med å unngå skjøteledning. Jeg har tenkt på å anskaffe en Type 1-Type 2-kabel, men har bestemt meg for å se an behovet. Men vi har en hurtiglader rett borti her, på McDonalds, og jeg har tenkt å ta en tur dit for å se hvordan den fungerer, sier Vestly Sveistrup.

blogg-20150410-ptur 800

For hurtiglading virker litt fremmed, og med det også planlegging av lengre turer. 

– Den største utfordringen med å være ny elbileier er å planlegge lengre turer. Det å forstå seg på hurtigladere, og hvordan de fungerer, synes jeg er vanskelig. Jeg skal snart til Stathelle i Telemark. Det blir den første langturen, og jeg må nå fram til en viss tid. Så jeg må vite hvor lang tid ladingen tar, og jeg vil jo helst kjøre elbilen.

Da er det godt å vite at Elbilforeningen selvsagt bistår med råd og tips, og at hurtigladekartet er et nyttig og oppdatert verktøy for planlegging av turer.

– Sier jeg har blitt elbilnerd

Den første gangen hun prøvde elbil, i fjor sommer, visste hun ikke at den gikk på strøm. Bilen var en Nissan LEAF, tilhører en kollega og bærer navnet Leif Elmer Strøm – som antydet innledningsvis. Ærendet var en tur til butikken, og det satte i gang en tankeprosess.

– Jeg tenkte bare at det var en automat. Så kjørte jeg avgårde, og først da gikk det opp for meg at det var en elbil. Og at det var så stille. Jeg kom tilbake på jobb, og pratet videre med kollegaen min. Vi snakket om elbiler og lading. Så fortsatte jeg med det etterpå, hjemme. Jeg syntes det var gøy at den ikke bråket som en vanlig bil gjør. 

– Jeg hadde nok alltid innbilt meg at en elbil skulle være veldig annerledes enn en vanlig bil – i negativ forstand. Men så opplevde jeg at det ikke var sånn. Jeg er overhodet ikke interessert i bil, men mannen min mener at jeg er blitt mer opptatt av denne bilen enn noen annen bil vi har hatt før. Jeg har diskutert på Facebook-siden til Kia Soul-eierne, og mannen min synes jeg er blitt litt elbilnerd, sier Vestly Sveistrup.

Familien i forskningsfasen

Familien på fire bor på Jessheim, ikke veldig langt fra landets mest trafikkerte flyplass. Fra før har de en ganske ny Ford S-Max, og har hatt flere biler av samme merke. I huset er det en sønn på snart 18 og en datter på 17. Eldstemann er i ferd med å ta lappen, og er selvsagt interessert i den nye elbilen.

blogg-20150410-cool 800

– Den umiddelbare reaksjonen hans var at «taket var stygt». Noen på jobben sier den er kul, mens andre ikke har sagt noe. Trolig av ren høflighet. Mens menn ser etter den i lyskryss, sier Vestly Sveistrup.

Og apropos sønnen:

– Det har vært et tema om han skal få lov å kjøre kompisene rundt – og ta betalt for kjøringen etterhvert. Men pirattaxi skal den ikke bli, fastslår mor i huset, og legger kjapt til at hun familien foreløpig er i en forskningsfase med elbilen.

– Jeg må minne mannen min på at han skal ta elbilen til småærend, fordi den er mest økonomisk på småkjøring. Han tar gjerne Forden av gammel vane. Det er noe med å koble fra bilen når den står tilkoblet, sier Vestly Sveistrup.

Mannens pickup ble i stedet elbil

Historien om anskaffelsen av den elektriske Soulen er spesiell på flere måter. Særlig fordi mannen egentlig var på utkikk etter en stor pickup. Hvis historien hadde endt slik, ville Vestly Sveistrup i dag ha kjørt familiens dieseldrevne og relativt nye Ford S-Max.

blogg-20150410-selfie 360– Designet avgjorde kjøpet, samt tilfeldigheter ved at vi var på jakt etter en bil. Det var egentlig mannen min som skulle ha bil denne helgen. Da vi var innom forhandleren, satte jeg meg inn i en vanlig Soul. Jeg har framsnakket elbil en god stund, og vi har kikket på flere. Soul var en type elbil han kunne være med på, men selv venter han på hydrogenbil.

Etter besøket i bilbutikken ble det både familieråd og videre studier av den elektriske Soul-modellen.

– Det var et poeng for mannen min ikke å være hyklersk med tanke på elbilens fotavtrykk, særlig ved forurensning i forbindelse med produksjon, sier Vestly Sveistrup. 

Den saken var imidlertid enkel å dokumentere i tilfellet Kia Soul Electric, som med mange andre elbiler.

Irritert over opptatte ladeplasser

Mot slutten av intervjuet kommer Jessheim-kvinnen på noe hun gjerne vil ha sagt:

– Jeg er et ganske sindig menneske, som verken er oppfarende eller sint. Men jeg har funnet et elbiltema som allerede irriterer meg: Folk som stiller opp elbilene sine på ladeplasser nær hovedinnganger – uten å lade. 

– Jeg trodde aldri jeg skulle komme til å irritere meg over noe sånt. Jeg har jo aldri sett på disse ladeplassene, men nå kartlegger jeg hvor de finnes, fastslår Vestly Sveistrup.

Opplever du det samme? Print ut vår flyer og legg den på frontruta, som en vennlig henstilling. 

Ti kjappe til Iren Vestly Sveistrup!

– Hvor lenge har du eid elbil (og når prøvde du elbil første gang)?

– Jeg prøvde en Nissan LEAF (med kallenavnet Leif Elmer Strøm), som tilhører en kollega, i fjor sommer. Jeg hadde aldri kjørt elbil før det. Nå har jeg kjørt Soul i litt over tre uker.

– Hvorfor byttet du til elbil, og hva bruker du den til?

– Jeg kjøpte elbil først og fremst for å redusere driftsutgifter, og kjører ofte kortere turer. Innimellom noen turer til Oslo. Mine kjøreruter er ellers til Lillehammer og til Asker – en gang i blant. Så liker jeg å gjøre ting litt annerledes enn andre – hvis jeg får det til. Denne elbilen var litt annerledes enn andre, både når det gjelder farge og type.

– Hva kjørte du før (tre foregående)?

– To Ford S-Max og en Ford Focus. Så har vi hatt et par Mondeoer. Det er ett eller annet med Ford i vår familie.

– Hvor fornøyd er du som elbilist, på en 1-10-skala?

– Jeg gir det en åtter. Grunnen til at jeg ikke er superfornøyd ennå, er at jeg ikke kjenner bilen godt og mangler erfaring med langturer. Hvis bilen holder seg frisk og fin, tror jeg det blir en nier etterhvert.

– Ser du på deg selv som bilinteressert?

– Nei, ikke i utgangspunktet. Men mannen min sier at det har skjedd noe. Jeg har aldri interessert meg for biler eller lest tester før. Men nå har jeg gjort det. Og jeg har søkt informasjon i sosiale medier.

– Hva er den viktigste elbilfordelen for deg?

– At jeg slipper å bruke diesel eller bensin, og at driftsutgiftene er lave. Før var jeg veldig opptatt av å følge med på dieselpris, for å se hvor det var billigst på søndager. Den uvanen fortsatte jeg med en stund etter elbilen kom i hus. Men nå er det slutt.

– Har du blitt mer energibevisst av å kjøre elbil?

– Å nei, jeg er et komfortmenneske. Vil jeg ha det lyst rundt meg, så har jeg det. Men det blir interessant hva som skjer med strømregningen, i og med vi har fastavtale. Jeg kildesorterer, og er miljøflink på mange måter, men er ikke så opptatt av å spare strøm. Jeg ville bare ha denne elbilen.

– Må du ofte oppklare myter om elbil?

– Jeg trenger ikke å overbevise andre mennesker. Spør de meg, skal jeg svare. Men det var en episode på jobben, der en eldre kollega ble fly forbanna da jeg sa jeg ventet på en ny elbil. Han hadde så mange negative tanker om elbil. Jeg oppfattet at argumentene bar preg av misunnelse, men sa ikke så mye. Jeg synes det blir fælt hvis jeg må forsvare mitt valg av elbil.

– Frykter du at elbilfordelene forsvinner før elbilen er konkurransedyktig?

– Ja. Jeg ser for meg at tilgangen til kollektivfeltet ryker først. Jeg vil gjerne at bussene kommer seg fram. Den siste fordelen jeg tror forsvinner, er bompengefritaket. Uten at jeg er helt sikker på hvorfor.

– Hva synes du om lukten av eksos?

– Biler og busser på tomgang gjør meg nesten uvel. Det er det aller verste. Jeg har faktisk tatt meg i, et par ganger, å lure på om jeg har noen lekkasjer noen steder, siden det kommer eksos inn i kupeen. Så skjønner jeg at jeg kjører elbil nå, og at eksosen kommer fra bilene rundt meg.

blogg-20150410-lading 800

Flere intervju i serien «Elbilen og jeg»:

03.04.15: – Den neste bilen måtte bli en elbil