Hopp til innhold

Solkraft fra veiene?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne morsomme filmsnutten på Youtube forklarer hvorfor solcellepaneler på veiene er løsningen på mange problemer. Men er det realistisk?

Kan solcellepaneler på alle veier være løsningen for fornybar energiproduksjon til elbiler og alt annet vi bruker strøm til? Denne populære videoen på Youtube hevder at løsningen allerede finnes. Dessuten er filmsnutten svært underholdende å se på. Over 14 millioner har allerede sett den.

Modulbasert system

Systemet skal være bygd opp av moduler som kan bygges ut og skiftes ut enkeltvis. Overflaten består av resirkulert glass som skal tåle stor påkjenning. Under glassflaten ligger solceller som genererer elektrisk strøm når sola skinner. Litt av denne strømmen kan brukes til å varme opp modulen slik at det ikke er behov for å måke snø og salte veiene. Perfekt for Norge, med andre ord.

Dynamisk lyssetting og veimerking

I panelene er det også led-lys som kan programmeres til å vise alle typer veimerking og disse kan endres umiddelbart uten å bruke maling. Litt som dynamisk skilting. Vil du ha fest i oppkjørselen kan du sette på diskofunksjon på led-lysene. Eller merke opp en basketballbane på parkeringsplassen i borettslaget.

Med trykksensitive sensorer kan man få varsler når en elg krysser veien eller når trær og steiner har havnet i veibanen. Smart!

Folkefinansiering

Scott og Julie Brusaw har funnet opp konseptet og jobber nå med å få det finansiert gjennom folkefinansiering. Allerede har ekteparet fått inn nesten 2 millioner dollar i donasjoner for å gå videre til neste steg.

Det er også folk som er kritiske til prosjektet. Er systemet godt nok som underlag på veier og kostnadene kan bli gigantiske. Uansett kan en start være parkeringsplasser og veier som ikke blir utsatt for like store belastninger som motorveier.

Er dette prosjektet for godt til å være sant, eller kan det fungere? Bruk kommentarfeltet under videoen.