Hopp til innhold

Stadig flere elbilfordeler i Storbritannia

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gratis parkering, flere hundre nye ladepunkt og tilgang til kollektivfelt skal friste mange flere briter til å velge ladbart.

En pakke på 40 millioner pund skal nå legge ytterligere til rette for elbilisme på øyriket, og vi skal ikke se bort fra at det er hentet en god porsjon inspirasjon fra Norge. Det britiske arbeidet med tilrettelegging for null- og lavutslippsbiler har vi allerede omtalt flere ganger:

Åtte byer er utropt til vinnere i denne runden. Målet er at bevilgningen skal gi innovasjonslystne et tupp bak, og samtidig få elbilmarkedet til å vokse.

I går trakk Bristol, London, Milton Keynes og Nottingham de lengste stråene som «Go Ultra Low Cities». De får dermed brorparten av midlene, mens Dundee (Skottland), Oxford, York og den nordøstlige regionen deler en mindre sum til elbilrelaterte prosjekter.

I skotske Dundee er Norsk elbilforening forøvrig en av mange gode støttespillere som bidrar med innspill. I dag mottok vi en hyggelig melding derfra:

– Vi ser fram til å samarbeide med dere alle for å gjøre Dundee til en ledende by på området, og bidra til global framgang innen null- og lavutslippsbiler og smart mobilitet. Takk for støtten så langt, skrev den lokale representanten David Beeton.

– Minimale utslipp i 2040

De heldigste byene i denne runden vil få knutepunkt for hurtiglading og gatelys som også har ladefunksjonalitet.

I tillegg kommer altså gratis parkering og tilgang til kollektivfelt. Tiltaket forventes å drive den ladbare revolusjonen på øyriket ytterligere, etter et fjorår der det ble registrert 94 prosent flere ladbare biler enn i 2014. Målet er å øke denne kjøretøygruppen med rundt 100.000 biler innen 2020, og de nominerte byene i denne runden blir «best case studies» og skoleeksempler for resten.

– Byene har foreslått spennende og innovative ideer som vil oppmuntre til å velge elbil. Jeg vil se tusener av nye, grønnere biler på veiene våre og er stolt av å støtte dette prosjektet, sa transport secretary Patrick McLoughlin.

Han la til at målet er å hjelpe Storbritannia til å bli en internasjonal pionér innen teknologi som kutter utslipp.

– Vår langsiktige plan er å investere 600 millioner pund innen 2020 for å bedre luftkvaliteten og skape nye arbeidsplasser. Målet er at alle nye biler og varebiler i Storbritannia skal ha minimale utslipp i 2040.

Slik vil de bruke pengene

De siste fem millioner pundene går til spesifikke initiativ i Dundee, York og den nordøstlige regionen (der Nissan produserer LEAF i Sunderland). I den skotske byen skal det settes opp ladeknutepunkt for pendlere, mens York får solcellematet lading («park & ride») i tilknytning til kollektivtransport.

– Vil garantert appellere

Leder for Go Ultra Low, Poppy Welch, er glad for å kunne sette i gang neste ledd i den britiske, elektriske revolusjonen.

– Myndighetenes investering på 40 millioner pund, i tillegg til midler fra hvert enkeltområde, vil endre veiene i og rundt disse byene. Initiativ som gratis parkering, tilgang til kollektivfelt og hundrevis av nye offentlige ladepunkt vil garantert appellere til bilistene. De vil også inspirere andre byer og lokale myndigheter til å investere i den elektriske revolusjonen.

Go Ultra Low Cities-fondet er bare ett av elementene i en omfattende pakke på 600 millioner pund, for bruk innen 2020, fra Office for Low Emission Vehicles.

Pakken inkluderer også 400 millioner pund til subsidiert kjøp for privatpersoner, investeringer i null- og lavutslippsbusser og -taxier og støtte til forskning og utvikling innen lettere kjøretøy og batterier med bedre ytelse. 

Bakgrunn: Go Ultra Low