Hopp til innhold

Stavangers ladestasjoner fylt av forurensende biler

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi trodde ikke at det skulle være nødvendig med flere negative historier om oljebyen Stavanger. Nå må det da ha blitt skikk på ladestasjonene! Men så fikk vi tilsendt bilder fra en av byens ivrige elbilister som på lørdag var på jakt etter å lade elbilen sin.

Før jul fant Stavanger Parkering det formålstjenelig å fylle en ladestasjon med juletrær. Tidligere har Norstart også ytra kommentarer om at ladestasjonene gjøres lite attraktive gjennom et uhensiktsmessig tids- og betalingsregimé.

Fullt av bensin- og dieselbiler

Nå som jula er over, ja hva finner vår elbilist på mange av ladestasjonene? Ingen ledig plass, derimot en haug av bensin- og dieselbiler. Her er bilder fra de tre ladestasjonene Nytorget, Røde Sjøhus og Steinkarkaien.

Fossilbiler på ladestasjoner

Tro oss, selv om det kanskje er litt vanskelig å se på det lille bildet i nedre høyre hjørne, det er ingen tvil om at plassene er tydelig merka reservert for EL-motorvogner. Da melder det seg et par spørsmål:

Dette kan da ikke være vanskelig. Statens vegvesen har gjort det enkelt å identifisere hva som er EL-motorvogner. Det er bare å se på registreringsskiltet som skal begynne med bokstavene EL.

Nå skal vi ikke være så aggressive mot bileierne. De er ikke mindre menneskelige enn oss andre og utnytter smutthull og sløvhet fra kontrollerende myndighet. Vi tror det må være en fullstendig mangel på innsatsvilje – og motivasjon – hos Stavanger Parkering. Det pleier ikke å være store slingringsmonnet hvis du bryter en parkeringsbestemmelse. Ihvertfall ikke andre steder i Norge.

Tillatt å parkere bensinbil på ladestasjon

StrandkaienTransnova ga en betydelig støtte til at Stavanger skulle få et godt ladetilbud for elbiler. Sånn ca 45 ladepunkt var det bidrag til. Støtten pr punkt var maksimalt 30.000 kroner. Da er det forunderlig at det for en av de støttede ladestasjonene brytes forutsetninger for at statlige midler kan benyttes.

Strandkaien som er en Transnovafinansiert ladestasjon, er ikke kun for elbiler, men også for forurensende biler med P-kort for sone 22. Bildet til høyre viser skiltet og resultatet av at både bensin- og elbiler kan parkere der. En forholdsvis god dag for elbilisten. Normalt er det kun biler med P-kort som står der og nesten aldri ledig for elbiler.

Uheldigvis, strøm lett tilgjengelig for alle!

Ladestasjon med løse ledningerLadestasjonen St.Olavsgate er bare for én EL-motorvogn. Der sto det nå en helt vanlig Volvo. Ladestolpen var heller ikke der. Vår nysgjerrige elbilist kikka nærmere etter. Han fant da tre fargerike ledninger, sånt det er morsomt for smårollinger å leke med. Er det spenning i dem, mon tro? Joda, sikringen ble umiddelbart fyrt av da ledningene fikk berøre hverandre. Det ville vært en skjellsettende opplevelse for en fireåring. Vår erfarne el-mann tok det helt pent. Han var forberedt på det verste.

Vi håper at ingen slår på denne sikringa før ledningene er forsvarlig tatt hånd, selvfølgelig da kobla til en ladestolpe. Sløvt – ja! Farlig – ja! Og enda verre, dette punktet er noen titalls skritt fra hovedkontoret til Stavanger Parkering. Et fullstendig brudd på samsvarserklæringen om el-sikkerhet som skal følge enhver ladestasjon, akkurat som alle andre el-anlegg.

Kan vi forstå dette?

Siden vi har jobba litt med ladestasjoner, tok vi en kikk på hva Stavanger Parkering som er et kommunalt foretak som politikerne er ansvarlige for, på tro og ære må ha lovet for å få utbetalt Transnovastøtte. Noen få utdrag:

Vi tok en kontrollerende telefon og prosjektleder Asbjørn Johnsen i Transnova kunne bekrefte:

– Alle ladestasjoner som har fått finansiell støtte fra Transnova skal selvfølgelig være operative. Vi har satt en minimum driftstid på 2 år fra de ble etablert. Ladestasjonene skal også være utelukkende reservert for EL-motorvogner.

Det var tidlig sist høst at Stavanger Parkering bekreftet at alt var ferdig. Virkelig verdt for dem å ta en titt på hva de på tro og ære har skrevet under – og hva de nå gjør. Og vi gjentar, dette er et selskap underlagt kommunen, og politikerne er ansvarlige for at det funger som det skal. Selskapet skal oppfylle sine forpliktelser, etterfølge lover og regler og virke innenfor den overordnede politikken som råder i kommunen. Vi har slett ikke fått et inntrykk av at Stavangerpolitikerne ikke ønsker elbiler. Heller det motsatte. De har både offensive klimamål og vil gjerne ha en rein og støyfri by.

Informerer Stavanger Parkering om ladestasjonene?

VaisenhusgataJaja, la oss ta en titt på hjemmesiden til Stavanger Parkering. Kanskje vi finner opplysninger der som kan hjelpe oss? Stor skuffelse. En liten humoristisk opptur er det at et parkeringsselskap har valgt slagordet «nærhet til opplevelser». Hva det nå betyr i denne sammenhengen.

Det beste vi kan si om elbilsiden er at de fornuftig nok har satt elbil.no som en nyttig lenke. Men intet om alle de nye ladestasjonene. Som vår ivrige elbilist sa det: «Enhver barnehage i Stavanger kommune har bedre hjemmesider.»

Dette lange og dype hjertesukket avslutter vi med et bilde av hvordan en ladestasjon i Stavanger kan se ut. Vi er da ikke negative, snarere tvertimot, som elbilister er vi positive til det aller meste. Her har vi et søtt, hvitt trehus med et par ladestolper utenfor. Kun én elbil parkert der. Så pent og riktig kan det også være i Stavanger. Og elbilisten får sine fortjente strøm.