Hopp til innhold

Fra sør til nord: Stein Oles veldokumenterte Tesla-tur

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nordlendingen Stein Ole Strand bor på Kløfta, og kjører hver jul hjem til familien. Her oppsummerer han forrige langtur, og deler samtidig mange gode tips for ferskinger.

For cirka ett år siden publiserte Aftenposten en artikkel der journalist Jan Harry Svendsen prøvekjørte en Tesla Model S fra Tromsø til Oslo. Målet var å se om elbilen nå var blitt bra nok til å kunne foreta så lange turer, uten å bruke uendelig lang tid på lading. Resultatet i artikkelen var ganske nedslående ved første øyekast, turen tok nemlig 42 timer.

Det er jo ganske mye tid på en kjøretur som burde ta rundt 24 timer. Det kokte ganske greit i sosiale medier. 18 timer ekstra på en tur som skal ta 24 timer? Da var elbil helt ubrukelig, ifølge mange.

Hensikten med å skrive denne artikkelen var derfor dels å gi mitt tilsvar til den feilaktige framstillingen, dels å gi tips til Tesla-eiere om kjøring på lange turer.

Det er mange ferske Tesla-eiere der ute, eller folk som vurderer å kjøpe, men som er usikre på om bilen kan dekke behovet deres.

Les også vårt intervju med Stein Ole Strand: Kommentarfeltkrigeren

Min langtur til Nord-Norge

Min egen langtur gikk ikke fra Tromsø til Oslo, men fra Jessheim til Narvik. Turen startet på kvelden mandag 21. desember. Bilen var fullstappet av bagasje og gaver. Første etappe var til superladeren i Alvdal, en distanse på litt over 26 mil. Som regel har jeg en tommelfingerregel om at jeg tar avstanden jeg skal kjøre og legger til 40-50 kilometer som en buffer.

Da har jeg ekstra strøm som kompenserer for at forbruket er litt høyere nå på vinteren, og for å ha litt ekstra i tilfelle det skjer noe uforutsett.

320 kilometer rekkevidde på «tanken» skulle være mere enn nok.

Etter å ha fylt opp med elektroner i Aukrust-bygda bar det videre til neste Supercharger. Den er lokalisert ved Statoil på Klett, rett sør for Trondheim.

Etter en kort ladestopp på Klett gikk turen videre til Grong.

blogg 20150710 strand hoved 800

Alle får høyere forbruk

«Hvor langt kan du kjøre med den bilen der, da»? Det er spørsmålet jeg får desidert oftest når jeg snakker om elbil. I utgangspunktet er det like lett å svare på som spørsmålet «hvor langt kommer man på en tank bensin»?

Svaret er at det varierer en god del. Alle biler i Europa testes i forhold til forbruk og utslipp. Dette gjelder også elbiler. Denne testsyklusen kalles NEDC. Model S har en oppgitt NEDC-rekkevidde på 502 kilometer (bakhjulsdrevet S85).

NEDC-testen gjøres under svært optimale forhold, og den gjøres ofte innendørs i 25 grader for å sikre at det blir mest mulig like forhold for alle biler som testes. Bilen kjøres cirka 11 kilometer, og i løpet av testen simuleres bykjøring og landeveiskjøring. Testen har fått mye kritikk siden den gir et for urealistisk tall på forbruk (og skal derfor erstattes av en ny og mer presis testsyklus).

Det er ikke uvanlig at eiere av eksosbiler opplever et forbruk som er 30-40 prosent høyere enn oppgitt. Dette gjelder også elbiler. Men når man kjøper en eksosbil, er det ikke så mange som legger vekt på rekkevidde.

Om bilen har en 60 liters tank og bruker 0,4 liter på mila, kan du kjøre 1.500 kilometer før du må tanke. Bruker den 0,6 kan du «bare» kjøre 1.000km. De færreste anser det som viktig, for du kan enkelt fylle bensin eller diesel i løpet av en kort stopp på bensinstasjonen.

Superchargere og ladestrategi

Hva er en Supercharger? Det er Teslas egen hurtigladestasjon og de finnes i USA, Europa og Asia. Ladestasjonene er gratis å bruke og gir veldig rask hurtiglading. Hele hensikten med disse ladestasjonene er å muliggjøre langturer med minimal ladetid.

I dag kan man kjøre fra Tromsø til Roma eller Barcelona via disse laderne, og ladenettverket utvides stadig. Men det er smart å ha en ladestrategi underveis. Derfor er det greit å vite, når man er på langtur, hvordan hurtiglading fungerer i praksis.

Jo tommere batteriet er, jo raskere lading kan du få. Det gjør at det tar mye lengre tid å lade fra 50-100 prosent enn det tar å lade fra 0-50 (bildet under er tatt på SC Innhavet (Hamarøy i Nordland)).

blogg 20160205 strand innhavet 800

I mitt tilfelle valgte jeg å lade nesten fullt over natten hjemme slik at jeg slapp å lade i Elverum på turen til Alvdal. Da kom jeg frem til Alvdal med nesten tomt batteri, og da får man rask lading.

Jeg lader sjelden mer enn 4-5 mil mere enn det jeg trenger for å nå frem til neste Supercharger. Ved å ankomme neste Supercharger med kun 10-20 prosent på batteriet, går det raskt å lade opp det man trenger for å komme til neste stopp.

Lading, høneblund, toalett og veimeldinger

Noen timer etter ladingen på Klett ankom jeg Grong. Siden jeg nå hadde vært på veien i ganske lang tid, og allerede hadde tilbakelagt 66 mil, bestemte jeg meg for å ta en høneblund mens jeg ladet.

En halv time lading hadde vært nok til å nå frem til neste Supercharger på turen, men siden jeg likevel skulle sove litt lot jeg bilen lade til maks.

Etter at høneblunden var unnagjort, kjørte jeg frisk og uthvilt videre. Neste stopp Mosjøen. Der brukte jeg ladepausen til å gå på toalettet og til å sjekke veimeldingene for Saltfjellet.

Selv om meldingene så bra ut, valgte jeg å lade 100 kilometer mer enn jeg trengte for å komme til neste Supercharger. Greit å ha ekstra buffer i tilfelle man blir stående.

10 mil rekkevidde skal gi meg minst 10-15 timer med varme i bilen i tilfelle kolonnekjøring eller lignende.

Hva får man av rekkevidde?

I utgangspunktet vil man reelt sett kunne kjøre mellom 35 og 40 mil med en Model S85 som er fulladet, ved normale kjøreforhold og hastigheter.

Når man starter bilen, vil den vise deg hvor mye strøm du har i batteriet ved å anslå en rekkevidde i instrumentpanelet. For å gjøre det litt komplisert, lar Tesla deg velge mellom to innstillinger. Den ene kalles «Rated», og er et veldig optimistisk anslag. På et fulladet 85 kWh-batteri kan bilen derfor antyde at du skal kunne kjøre 48-50 mil. Den andre innstillingen heter «Typical» og er litt mer edruelig. Fulladet vil en bile med samme batteri antyde en rekkevidde på 37-40 mil.

På bildet under viser jeg hva speedometeret viste da jeg startet fra Jessheim på min tur nordover. Bilen var på dette tidspunktet ikke fulladet og viste meg en rekkevidde på 320 kilometer (Typical).

blogg 20160205 strand start jessheim 800

Men man må være obs på én ting: Selv om bilen antyder 32 mil rekkevidde, er det en del faktorer som kan bidra til at man får kortere rekkevidde. Og der kommer erfaring og litt planlegging inn i bildet.

Planlegging og forvarming på besøk

Turen over Saltfjellet var hendelsesløs. Men det var artig å legge merke til hvor effektiv regenereringen er. Før stigningene lå snittforbruket på rundt 205 Wh/km (energien tilsvarer forøvrig rundt 0,2 liter fossilt drivstoff).

Da jeg så hadde kommet helt opp på rundt 660 meters høyde var snittforbruket økt betraktelig. Det var nesten 240 Wh/km på det tidspunktet. Da jeg ankom SC Storjord for å lade, var snittforbruket nede på 204 Wh/km igjen.

Til tross for at jeg hadde brukt masse ekstra energi på å kjøre opp på fjellet, hadde denne energien blitt regenerert på vei ned fra fjellet. Snittforbruket fra Mosjøen ble som om jeg hadde kjørt på flat mark.

Grafen under viser høyt forbruk til venstre. Til høyre ses lavt forbruk og regenerering til høyre. Forbruket gjelder de siste 50 kilometerne, kjøring opp på Saltfjellet og så ned igjen.

blogg 20160205 strand range 2 800 

Etter lading på Storjord kom jeg frem til ett av mine stopp hos familie i løpet av turen. Den ene søsteren min bor på Fauske, og jeg skulle levere julegaver og overnatte der til neste dag. Jeg valgte å ikke lade bilen slik at jeg kunne gjenoppta turen dagen etterpå som om jeg ikke hadde stoppet. Dog koblet jeg til ladekabelen, og det var kun for å kunne forvarme bilen neste dag.

Nå kan enkelte mene at det var juks, men jeg parkerte tross alt en gjennomvarm bil når jeg ankom Fauske. Og ved å forvarme den neste dag, ble batteriet og kupeen varmet opp. Dermed brukte jeg ikke unødvendig mye strøm på dette da kjøringen startet igjen.

Rekkeviddereduserende faktorer

Som nevnt er det en del faktorer som reduserer rekkevidde på en elbil. Alle disse faktorene er like aktuelle for eksosbiler, men man tenker ofte ikke på dette.

Kjører man en bil i snøvær i 15 minusgrader, krever det altså mye mer energi sammenlignet med kjøring på tørre veier i 25 plussgrader. Mer bagasje øker også rullemotstanden. En ting som derimot skiller elbil fra eksosbil er at sistnevnte har masse spillvarme som kan brukes til å varme kupeen. En bensinbil nyttiggjør seg kun av 20-30 prosent av energien i bensinen den bruker. En dieselbil nyttiggjør seg av 30-50 prosent av energien i dieselen. 

Hva skjer med resten? Det blir til varme som man må fjerne ved hjelp av motorens væskekjøling. På vinteren kan dog noe av denne spillvarmen brukes til noe fornuftig, nemlig å varme opp kupeen. Elbilen har og spillvarme. Både motor og batteri avgir varme under kjøring. Men siden elbilen har mye høyere virkningsgrad så må man bruke noe strøm til å varme kupeen.

1-2 kW er nok til å gi masse varme i bilen. Og om man bruker så mye strøm til varme så vil man bruke 1-2 kWh i timen mens man kjører.
Det tilsvarer 5-10 kilometer rekkevidde i en Tesla. Så om man kjører tre timer med masse varme, mister man kun 2-3 mils rekkevidde på det.

En Jessheim-Tromsø-teori

Neste dag ble brukt til litt last minute shopping av de siste julegavene, før turen gikk videre mot Narvik. En ladestopp på SC Innhavet, og så ferja fra Bognes til Skarberget. Turen fra Skarberget til Narvik ble kun avbrutt av besøk hos bestemoren min i Ballangen.

Etter at besøket der var unnagjort, bar det til Narvik og foreldrene mine. Da jeg til slutt svingte inn hos dem hadde jeg kjørt 1.370 kilometer. Kjøretiden ble 19,5 timer og ladetiden 4,5 timer.

Som en twist på turen min ladet jeg såpass mye på Innhavet at jeg kunne kjørt helt til Superchargeren på Setermoen på tur til Tromsø. Fra mine foreldre er det 255 kilometer til Tromsø. Det er ca 3,5 timer kjøring. Superchargeren på Setermoen er 10 mil nord for Narvik og 15 mil sør for Tromsø. En ladepause på 20 minutter ville vært nok i massevis.

Det betyr at jeg kunne kjørt fra Jessheim til Tromsø på 23 timer og brukt mindre enn 5 timer på lading. Slenger man på en halvtime kjøring fra Oslo til Jessheim så ender man på 23,5 timer kjøring. Spot on altså.

Se tabellen for ladetider, kjøretider, distanser og forbruk etc:

 

  Ankomst Avgang Distanse Kjøretid Ladetid Forbruk
Wh/km
Forbrukt
Hvor Tid Rekkevidde Tid Rekkevidde km HH:MM HH:MM Wh/km kWh
Jessheim 22:14 320
Alvdal 01:32 46 02:00 231 267 03:18 00:28 198 55,5
Klett 04:22 76 04:54 251 179 02:22 00:32 164 29,4
Grong 08:00 34 09:58 373 217 03:38 01:58 188 40,8
Mosjøen 12:34 168 13:03 297 196 02:36 00:29 206 40,2
Storjord 16:05 75 16:33 237 206 03:02 00:28 204 42
Fauske 17:26 174 16:55 166 65 00:53 182 11,9
Innhavet 18:28 31 19:01 247 120 01:33 00:33 212 25,8
Bognes 19:42 194 48 00:41 205 9,8
Skarberget 20:10 192 00:25
Ballangen 20:45 151 21:36 151 37,5 00:35 206 7,7
Narvik 22:08 122 35 00:32 184 6,4
                   
Totalt         1370,5 19.35.00 04.28.00 196,6 269,5

 

Eksempelvis har forbruket virkelig gått opp og ned på tur mellom Fauske og Innhavet. Et par turer opp og ned fjell fører til slikt.

Legg ellers merke til gjennomsnittsforbruket: Kun 196,6 Wh/km.

BAKGRUNN: Tesla Model S og batteristørrelser

– Dette er elbilen som er på alles lepper. Enten så elsker man den eller så hater man den, virker det som. Undertegnede er i den første gruppa, skriver Stein Ole Strand.

Denne bilen har vist at det er mulig å ha en elbil som husholdningens hovedbil. Den har også vist at langturer med elbil er mulig uten å bruke mer tid på lading enn kjøring. Men det hersker mye forvirring rundt rekkevidde og ladetider. La oss se litt på dette: