Hopp til innhold

Enorm respons ga nesten 100 nyregistrerte ladepunkt

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tilgangen til ladepunkt for elbil tar av i Rauma, Norddal og Stranda i Møre og Romsdal. Helgens historiske elbilrally i Trollstigen ble en viktig inspirasjon – og responsen over all forventning.

I anledning elbilkolonnen i Trollstigen lørdag sendte Romsdal reiseliv og handel, kommunene, GrønFjord2020, Fjordhagen og fylkeskommunen ut oppfordring til innbyggere og næringsliv i området, særlig til reiselivsbedrifter. 

Utfordringen: Tilby lading for elbiler. 

– Vi fikk veldig bra respons. I går ettermiddag var 93 nye ladepunkt registrert til nå (i ladestasjonsdatabasen NOBIL, se liste nederst i saken), og flere er på vei. I tillegg kommer ei lang liste med folk som er villige til å låne bort strøm i forbindelse med elbilkolonnen i helga. En liste over disse punktene vil bli utdelt før kolonnen starter, sier miljøkoordinator Guri Bugge i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Av listen er det tydelig at særlig campingplasser har mange tilgjengelige punkter, og at de ser nytten av å tilby strøm til elbilturister – såfremt punktene ikke er opptatt av campingvogner. 

– Det kan være en oppfordring til campingplasser andre steder om å gjøre det samme. Men til dét skjer er det helt tydelig at Møre og Romsdal nå er det beste fylket å dra på norgesferie med elbil, mener Bugge. 

Utsikt fra toppen av Trollstigen
Lørdag vil turistene på toppen av Trollstigen få se flere elbiler enn normalt. Med stadig flere lademuligheter vil området bli stadig mer tilgjengelig for elbilturisme. (Foto: Ståle Frydenlund)

Vil ha hurtiglading

Fra fylkeskommunens side ønsker Bugge også å påpeke at store deler av deres region faller utenfor Transnovas nye strategi. 

– Vi mener strategien bør omfatte også disse områdene. Grønn Kontakt har sendt inn søknad om å få bygge hurtiglader både på Åndalsnes og i Valldal, og vi håper disse blir innvilget slik at de indre fjordstrøka blir tilgjengelige både på sommer- og vinterstid, sier Bugge.

Trollstigen
Dette skiltet, som står helt øverst i Trollstigen, indikerer muligheter for regenerering for elbilister. Lørdag blir utfordringen å ta motbakkene mest mulig effektivt. (Foto: Ståle Frydenlund)

Brorparten av de nyregistrerte ladepunktene byr på basislading med 10-16A strømstyrke, men det skal også være blå industrikontakter med inntil 32A strømstyrke (sjekk detaljer for hvert enkelt sted på ladestasjoner.no) hos Grand Hotel Bellevue i Åndalsnes sentrum, på Valldal camping og på Hole hytteutleige i Geiranger.

Bugge opplyser at det er enda flere ladepunkt på gang, og fylkeskommunen legger også stor vekt på at elbilen skal bli et reelt alternativ for folk utenfor bystrøk.

Skryt fra fylkesvaraordføreren

Nettopp det sistnevnte legger fylkesvaraordfører i Møre og Romsdal, Gunn Berit Gjerde (bildet under) også vekt på:

– Reiselivet er en viktig næring for Møre og Romsdal, og fylkeskommunen synes det er svært positivt at bransjen ønsker å legge til rette for elbilturister. Denne typen samarbeid mellom offentlige og private aktører er en viktig del av løsningen på klimautfordringene. Fylkeskommunen ønsker å bidra til at elbil blir et reelt alternativ i alle deler av landet.

blogg-20140619-gjerde 800

Katrin Blomvik er leder for Grøn Fjord 2020 og direktør i stiftelsen Geirangerfjorden Verdsarv (området Trollstigen – Geiranger er en del av UNESCO World Heritage). Hun støtter Gjerdes budskap fullt ut:

– Elbilhelgen er et arrangement som støtter opp rundt målsettingene i Grøn Fjord 2020 om transport uten negative fotavtrykk. Reiselivsnæringen er inne i et grønt skifte, og vi må legge til rette for miljøvennlige løsninger. Både fordi det er etterspurt av turistene, og fordi vi må finne de bærekraftige løsningene for naturen i verdensarvområdet, sier Blomvik.

93 tilgjengelige ladepunkt