Stortinget kjører Buddy
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stortingets administrasjon har kjøpt en splitter ny, svart Buddy fra den norske elbilprodusenten Pure Mobility (tidligere Elbil Norge). Den nye elbilen vekker begeistring blant norske politikere, og det er spesielt gledelig at de folkevalgtes administrative apparat, Stortingets administrasjon, viser vei for andre offentlig eide bedrifter.
2,3% av elbilbestanden er offentlig
– Mens andre lands myndigheter shopper elbiler i tusentalls for tiden, blant annet fra den andre norske elbilprodusenten Think, har det vært langt mellom hver bestilling fra offentlige virksomheter i Norge, opplyser generalsekretær i Norstart, Rune Haaland.
Før Stortinget fikk levert sin Buddy, var det 65 elbiler i stat, fylkeskommuner, kommuner og heleide bedrifter eid av de disse. Kari og Ola Nordmann har allerede tatt i bruk 2800 elbiler – de fleste i daglig drift til erstatning for mer bråkete og illeluktende alternativer. Det er nå 33 forhandlere i Norge av de to norskproduserte elbilene Think og Buddy, og det meldes om økende salg og stor interesse over hele Norge. Den indiske utfordreren Reva bygger også et forhandlernett i flere norske byer. Om kort tid vil det være flere elbilforhandlere enn elbiler i offentlig sektor i Norge.
Nye Buddy med lederen for Stortingets transport- og kommunikasjonskomité, Knut Hareide, bak rattet. (Foto: Gunhild Sørås)
Elbil Norge skifter navn til Pure Mobility
Eier og produsent av merkevaren Buddy har nå skiftet navn fra Elbil Norge til Pure Mobility.
Markedsdirektør Jan Svaheim forteller at den nye Buddy som for et år siden ble presentert for et internasjonalt publikum på EVS 24 i Stavanger, har skapt oppmerksomhet og entusiasme blant potensielle kunder i flere europeiske land. Profesjonelle flåtekunder i både privat og offentlig sektor i Europa har begynt å røre på seg.
– Det som har tiltalt dette markedet er at Buddy er designet for bruk i storbyen, Interessen i utlandet for Buddy er så stor at vi har måttet tenke internasjonalt for nye Buddy, forklarer Svaheim.
– Pure Mobility ble valgt som navn fordi det forteller hvilke verdier vi og merkevaren Buddy står for i den europeiske virkelighet – ren mobilitet, forteller Jan Svaheim videre.
Buddy er registrert i kategorien firehjuls motorsykkel, men Pure Mobility har gitt bybilkonsept et mer treffende navn: EUV. Dette står for European Urban Vehicle, og er den kategorien Pure Mobility ønsker å etablere i europeisk bevissthet. Allerede for fire år siden etablerte elbilfabrikken i Groruddalen en utvidet miljø- og sikkerhetsfilosofi – en nullvisjon som omfatter myke trafikanter, lufta vi puster i og i sin ytterste konsekvens klimaet på jordkloden.
Så folkens – nå er det slutt på SUV i europeiske storbyer. Det er EUV som er «in» – bittesmå rare plastikkbiler i knallfarger. Hafslunddirektøren kjører EUV. DnB-sjefen kjører EUV. Knut Arild Hareide og flere andre stortingsrepresentanter kjører EUV.
Olje og energiminister Terje Riis-Johansen (t.v), TV2s reporter Anders Lyche (midten) og lederen for transportkomiteen (t.h.). (Foto: Gunhild Sørås)
Ny elbilfabrikk i Oslo
Fabrikken på Økern i Oslo ble bygget om ved årsskiftet og produksjonen av den forrige modellen ble stanset. Nå ruller den nye Buddy ut fra fabrikken i økende tempo for å fordeles mellom et voksende antall elbilbutikker over hele Norge.
I det største norske elbilmarkedet, Oslo, har Buddy en markedsandel på 51%. Kanskje ikke så rart for et by- eller nærtrafikkkjøretøy siden dette er den minste elbilen som er å få kjøpt i Norge. Den er ikke lenger enn at den kan stå lovlig på tvers i en vanlig bygate. Den som har vært så uheldig å lete etter parkeringsplass i Oslo med en normal familiebil, forstår betydningen av dette. Man finner stort sett alltid en luke hvor det er plass for en Buddy.
Det er kanskje ikke så rart at Stortingets administrasjon ville ha Buddy. Bilen skal brukes i tett bytrafikk og er tilpasset denne type trafikk.
Plass til tre
Siden de fleste av oss etterhvert skaffer oss kone eller mann, kjæreste eller tilsvarende, vil en treseter være grei nok til de fleste gjøremål i byen, også med barn så lenge man holder seg innenfor standard barneoppsett i EU, 1 barn pr familie. En standard europeisk familie med handleposer får plass i den nye Buddy.
Men i nye Buddy er det ikke lenger plass til en ølkasse. Den opprinnelige danskutviklede Kewet var satt opp med plass til to ølkasser i bagasjerommet. EU har stilt krav til det meste for å beskytte våre europeiske rygger. Nå er det pappemballert boksøl som gjelder, og bagasjeplassen er derfor noe krympet til fordel for bedre komfort i kupéen.
I nye Buddy er det lite som minner om at man kjører en bitteliten bil, og hele interiøret fremstår annerledes enn på den klassiske utgaven. Den nye modellen har trepunktseler til alle ombord, og et sikkerhetsnivå tilpasset de omgivelser den ferdes. Hvis man ikke er standard størrelse kan man ha et problem – det er ikke mulig å justere setet. De fleste av oss som holder oss innenfor normert EU-standard, greier oss fint i denne lille elbilen. Men er man høy eller lav, må man kanskje se seg om etter et alternativ.
Nå gjenstår det å se om flere offentlige virksomheter følger Stortingets eksempel og bytter ut sine forurensende biler med elbiler.
Opprinnelig publisert 12. mai 2010, 19:37:24 | Rune Haaland