Hopp til innhold

Stray Spetalens «very best» til Tesla

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansmannen Øystein Stray Spetalen gjør seg – etter vår mening – til «det godes beste fiende» i elbilsaken.

Åstedet var debatten på NRK2s Aktuelt-program, med Ole Torp som ordstyrer, tirsdag kveld. Foranledningen var det såkalte kjedebrevet om Tesla-subsidier som finansmannen hadde sendt ut, og som selvsagt førte til presseoppslag som dette. Vi fulgte tv-duellen mellom Stray Spetalen og Bellonas Frederic Hauge (se klippet ved å følge lenken). Etter å ha hørt kamphanene legge frem sine argumenter, er det bare å fastslå at Stray Spetalen har tatt rollen som «det godes beste fiende». For om vi noensinne skulle ha vært i tvil om at elbilsalget skulle fortsette med solid fart i år, ble vi beroliget. Finansmannens miljøpolitiske vett fremstår nemlig på et ganske annet nivå enn det økonomiske. Stray Spetalen hevdet blant annet – ordrett – at Model S fører til «større helsebelastninger, det er svevestøv, de kjører med piggdekk, de har de samme skadene stort sett som andre og utslippene er marginalt mindre. I tillegg kommer energien fra elbiler fortsatt hovedsakelig fra fossile brennstoffer». Mon det. Vi presiserer for ordens skyld at de valgte sitatene i resten av artikkelen er ordrett gjengitt.

En innføring i fakta?

Stray Spetalen har for vane å gå mot strømmen i media. Denne gang er det elbilen Tesla Model S som skal klås. Men det var altså ikke nødvendigvis en opplevelse av etterrettelighet vi satt igjen med etter debatten, med en finansmann som tidvis opptrådte med svært flakkende blikk. Blant annet virket det som Stray Spetalen snakket om Tesla Roadster i stedet for Model S, dessverre uten å bli arrestert for denne unøyaktigheten: – Det som er faktum i dag, i hvert fall med Teslaene, som er en sportsbil, det er en bil for familier som har god råd. Det er en bil nummer to eller tre. Det er ingen familier i dag som kjøper en Tesla som bil nummer én. Her viste Hauge til at dette åpenbart er feil. Og Elbilforeningen har en lang rekke medlemmer der husholdningen nettopp bare har en eneste bil – nemlig Model S. Stray Spetalen feide videre, mot bedre vitende: – Det er i dag helt umulig for folk hvis de skal reise rundt i landet med en Tesla, å kjøre rundt i den bilen. Teslaen er en sportsbil. Det er en sportsbil. Og hvis du ser på hvilken kapasitet den har til å ha med seg folk i baksetet og bagasje, så er det helt minimalt. De fleste har i dag en Tesla som bil nummer to. Den er i dag en subsidie for rike folk i Oslo. Den selges primært i Oslo, og i Oslo vest, Bærum og Asker, til folk som vil unngå kø ved å kjøre i kollektivfeltet. Frederic Hauge gir uttrykk for sin frustrasjon Deretter gjorde Stray Spetalen seg til en forkjemper for kollektivtransporten, blant annet ved å sammenligne avgiftsfritaket for disse elbilene (Model S) med pengene som kunne vært brukt på kollektivtransport i stedet. At nær halvparten av fjorårets Model S-kjøpere faktisk hadde adresse utenfor Oslo og Akershus, nærmere bestemt 43 prosent, ble viet null interesse. Men finansmannen avslørte snart sin sans for store tall.

Har eierinteresser i solenergi

– Hvorfor skal norske skattebetalere betale 50 milliarder kroner (for 50.000 Tesla Model S, red. anm.) når Eton Musks største marked nå er Oslo vest. Han selger nå nest mest biler i verden i Norge på grunn av de enorme subsidiene han får. Hadde ikke Norge hatt subsidier, hadde 1/3 av hans marked vært vekk. Vel. Det spørs hvor lang tid som går før Stray Spetalen er inne i elbilindustrien, tross alt, gjennom sin eierpost i solenergiselskapet REC Solar. Her eide han ved inngangen til november i fjor 10,72 prosent av aksjene. Hundrevis av millioner kroner er satt i sving. Pussig, for det er kun noen år siden Stray Spetalen uttalte at solenergi er det dummeste av alt, uansett regnestykke. Solenergi har vært en teknologi som har trengt økonomiske incentiver for å etablere seg i markedet – i konkurranse med forurensende energikilder. Elbilen vil for en periode framover trenge lignende hjelp. Ingenting kommer nemlig av seg selv. Elbilen er i konkurranse med rimelige og gode forurensende biler, og skal overvinne markedets skepsis. Men elbilen vil også bli en vinner, bare vi hjelper den gjennom den kritiske introduksjonfasen.