Hopp til innhold

Ta testen: Kan du bli elbilist?

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du nysgjerrig på elbil og lurer på om den kan passe for deg? Ta testen og få hjelp på veien.

 1. Ønsker du å bidra til mindre støy og eksos i nærmiljøet?

Ja   Nei   Vet ikke

Elbiler har ingen utslipp av helseskadelige avgasser og støyer betydelig mindre enn gammeldagse biler.

2. Har du høye drivstoffutgifter?

Ja   Nei   Vet ikke

Strømutgiftene til en elbil er bare 15-20 øre per kilometer. Det tilsvarer under 2 kroner mila mot minst 7 kroner for en tilsvarende bensinbil. Grunnen er en svært energieffektiv elektrisk motor og lave strømpriser. Dessuten får du gratis drivstoff på mange ladestasjoner.

3. Har du mer enn én bil i husholdningen?

Ja   Nei   Vet ikke

Da bør du bytte ut en av dem med en elbil. Med en typisk rekkevidde på 75-150 km per lading vil elbilen dekke mesteparten av bilkjøringen din.

4. Kjører du mindre enn 100 km per dag?

Ja   Nei   Vet ikke

Tenk gjennom din egen bilbruk og sjekk tripptelleren jevnlig i en uke. I snitt kjører en nordmann 40 kilometer per dag. Dagens elbiler har en rekkevidde på typisk 75 – 150 km avhengig av kjørestil og kjøreforhold. Rekkevidden kan forlenges med hurtigladere som det kommer stadig flere av i Norge eller en elbil som har ekstra lang rekkevidde.

5. Er du bekymret for klimaendringene?

Ja   Nei   Vet ikke

Elbiler har ingen utslipp av klimagassen CO2 så lenge strømmen kommer fra fornybar energi. I Norge sørger Elbilforeningen for at alle våre medlemmer kjører på garantert fornybar strøm.

6. Har du mulighet til å lade elbilen hjemme?

Ja   Nei   Vet ikke

De fleste elbilister lader batteriene mens bilen står parkert over natten. Hvis du bor i et boligselskap kan Elbilforeningen bistå styret med å opprette ladeplass for elbil.

7. Kan du lade elbilen på jobben?

Ja   Nei   Vet ikke

Pendler du langt, kan lademulighet på jobben gjøre at du rekker trygt hjem igjen etter påfyll av strøm. Å tilrettelegge for lading av elbil trenger ikke å være komplisert eller dyrt for arbeidsgiver. Din elbilbruk kan være en del av bedriftens miljøprofil!

8. Kjører du ofte gjennom bomring?

Ja   Nei   Vet ikke

Da kan du spare mye i måneden fordi elbiler kjører gratis gjennom alle bomringer i Norge.

9. Er det kollektivfelt der du kjører til daglig?

Ja   Nei   Vet ikke

Elbiler har fri tilgang til kollektivfeltet. Du kan spare mye tid ved å kjøre forbi køen i rushtrafikken. Men ikke kjøp elbil bare på grunn av kollektivfeltet fordi tilgangen vil ble begrenset den dagen bussene blir hindret av for mange elbiler. Husk å ta hensyn til bussen og andre trafikanter!

10. Har du tenkt å kjøpe ny bil?

Ja   Nei   Vet ikke

Elbiler er fritatt engangsavgift og merverdiavgift ved kjøp. Det gjør elbiler konkurransedyktige med tradisjonelle biler. Andre elbilgoder som gratis bompassering, tilgang til kollektivfeltet og gratis parkering på kommunale P-plasser skal veie opp for ulempen med kortere rekkevidde.

11. Har du dårlig kollektivtilbud der du bor?

Ja   Nei   Vet ikke

Elbil er et utslippsfritt alternativ for deg som ikke kan gå, sykle eller kjøre kollektivt. En elsykkel kan være alternativ for de som har litt for lang reiseavstand for vanlig sykkel eller mye oppoverbakker.

12. Trenger du bil til å kjøre på hytta?

Ja   Nei   Vet ikke

Elbilens rekkevidde holder normalt til daglig kjøring, men kan være en utfordring på lengre ferieturer. For disse turene kan du for eksempel ta toget, leie eller dele bil?

13. Er du bekymret for at elbilgodene forsvinner over natten?

Ja   Nei   Vet ikke

Stortinget har garantert for avgiftsfordelene til elbil fram til 2018 eller til vi får 50.000 nullutslippsbiler på norske veier. I dag er det i overkant av 30.000 elbiler i Norge. Hvis du kjøper elbil i dag, får du garantert null kroner i engangsavgift og merverdiavgift. Andre fordeler finnes det ingen garanti for varigheten av. Men det er ingenting som tilsier at elbilgodene skal forsvinne i nærmeste framtid. Elbilforeningen jobber iherdig for å beholde elbilgodene lengst mulig!

Ja eller nei?

Svarte du ja på de fleste spørsmålene? Da oppfordrer vi til å kontakte nærmeste elbilforhandler og be om en prøvetur. De fleste som har kjørt en elbil, vil ikke tilbake til gamle dager. Kjøreopplevelsen er unik. Elbil er best på alt utenom rekkevidde!