Hopp til innhold

Terapi for avisleie elbilister

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi som er elbilister kan fortelle bedre enn de fleste at det nytter å gjøre noe med klima- og miljøproblemer, skriver Espen Hauge, styreleder i Elbilforeningen.

Det har vært mange negative saker om elbil i mediene den siste tiden. Mer enn noen gang tidligere. Alt fra at elbiler er dårlig privatøkonomi til saker som baserer seg på tvilsomme regnestykker og merkelige forutsetninger som skal vise at elbilen ikke er bedre på CO2-utslipp enn gammeldags teknologi. Noen mennesker har en lei tendens til å se seg blinde på egne beregninger. De forteller at det ikke nytter med vindkraft, med solceller, med elbil. De glemmer å åpne vinduet og se hva som skjer nå: Et globalt teknologiskifte.

Elbilen må forstås i denne sammenhengen. Eksisterende forretningsmodeller og bilmodeller er truet. Norge går foran. Kampen mot nullutslippsbilene foregår her hos oss. Nå.

Som elbilist er det naturlig å bli irritert når ellers oppegående folk kreve at man fjerner «subsidiene» til elbil, basert på en virkelighetsbeskrivelse som ikke stemmer.

Men vi som er elbilister kan fortelle bedre enn de fleste at det nytter å gjøre noe med klima- og miljøproblemer.

Du kan bidra på tre måter. Den første er å snakke med venner og kjente, skeptikere og nysgjerrige om hvordan og hvorfor det fungerer. Del din kunnskap og erfaring. Her kan du få hjelp ved blant annet å sjekke «Sant eller usant om elbil?», og «Funn og fakta om transportens klimapåvirkning». Del gjerne dine erfaringer også i sosiale medier og nettdebatter.

Den andre, og enkleste, er å melde seg inn i Elbilforeningen, betale kontingenten, melde inn navn og adresse hvis du nylig har kjøpt bil med et års gratis medlemskap inkludert.

Den tredje er å melde seg på til våre lokallag. Vi har lokallag i de mest elbiltette delene av landet, og ønsker videre å opprette lokallag i resten av landet. Ta kontakt!

Det er unikt i bilverdenen at et produkt har så mange fornøyde kunder. Dette henger nok sammen med den aha-opplevelse man får som nybakt elbilist. Dyre reklamer og informasjonskampanjer klarer ikke oppnå den samme effekten som når en fornøyd elbilist forteller naboer, venner og kollegaer om det. Og kanskje i tillegg tilbyr en prøvetur.

Vi har muligheten til å gjøre en avgjørende innsats for et bedre miljø og renere transport. Ikke bare er det en viktig og enkel innsats, men det er også hyggelig. Mens andre sutrer, kan vi si: Se her, det funker! det er rent, det er effektivt, det er stille. Vil du prøve?