Hopp til innhold

Test av Mitsubishi Outlander PHEV: Gjør en godkjent jobb

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mitsubishi Outlander PHEV

Mitsubishi Outlander PHEV er landets mest populære ladbare hybrid gjennom tidene. Men hvordan leverer den som elbil?

Outlander oppsummerer årets 18 publiserte tester og prøvekjøringer av både elbiler (10) og ladbare hybrider (8) her på elbil.no. Sistnevnte gruppe har vi viet oppmerksomhet i stor grad for å finne ut hvilke vi kan godkjenne med hensyn til elektrisk rekkevidde.

I fjor fikk Outlander en oppgradering både utvendig og innvendig. Det gjorde en allerede populær modell enda mer attraktiv. Vi så nærmere på den i andre halvdel av september.

Til dags dato er Outlander PHEV den mest solgte ladbare hybriden i Norge, og lenge hadde den markedet for seg selv.

Ståle Frydenlund / elbil.no

Som biltype er den unik ved at den både er høyreist, har god plass og kan (ved optimale forutsetninger) klare inntil 50 kilometer rent elektrisk.

NEDC-målingen antyder forøvrig 54 kilometer elektrisk rekkevidde og et bensinforbruk på 0,17 liter pr. mil.  Begge deler er langt unna å være realistisk i daglig bruk, med mindre man kjører nesten bare korte turer – og har en svært nøktern kjørestil.

Lading på gamlemåten

Første akt; fylle opp den fossile tanken til maks for å kunne sette to definitive streker under svaret for energiforbruk etter endt test.

Underveis rakk vi mange ladeøkter, som tross alt er standarden med ladbare hybrider – for å kjøre maksimalt økonomisk og miljøvennlig. Det ble til at veggladeboksen fikk fri, siden bilen kom med en tradisjonell ladekabel med kladd (regulator) for 10A (i realiteten et strømtrekk på 9,3A)  og jeg for anledningen manglet en Type 1-Type 2-kabel til Type 2-ladeboksen i garasjen.

Ståle Frydenlund / elbil.no

Slik lading tar cirka fem timer. Og i bagasjerommet finner du faktisk hansker sammen med ladekabelen. Det er ikke akkurat normalen.

Hurtiglading skulle selvsagt også testes, siden Outlander er den eneste av dagens ladbare hybrider som tilbyr denne muligheten.

Gjennom testperioden var det variable anslag for rekkevidde. Før den første turen ble det antydet 37 kilometer på fulladet batteri. Det skulle vise seg å være altfor lite.

Testen startet fra Mitsubishis norske hovedkvarter, på Risløkka i Oslo, med kurs for Drammen. Målet var å få strømmen til å holde på brorparten av strekningen (58 kilometer).

Lett blanding på første tur

For å klare mest mulig av turen, og for å komme forbi de fryktede bakkene opp fra Holmen/Asker til Lierskogen, valgte jeg å legge meg i 80 km/t i stigningene. Dette for å unngå at batteriet skulle gå tomt før regenerering kunne starte ned mot flatbygda i Lier.

Det gikk – på håret. 1 kilometer gjensto etter 38 kilometer kjørt. I løpet av nedoverbakken til Kjellstad (Circle K/Tesla Supercharger) økte rekkeviddeindikatoren til 4, etter 44 kjørte kilometer.

Ståle Frydenlund / elbil.no

Fasiten ble 49 kilometer, men det viste seg snart (ved kontrollmåling av bensintanken) at forbrenningsmotoren hadde fått i seg noe bensin. Dermed måtte resultatet underkjennes.

For: Det var trøblete at testbilen ikke kunne tvinges til å være elbil. ECO Mode-knappen gjorde at bilen gikk mest mulig effektivt, men ved litt rause tråkk på pedalen til høyre kunne bensinmotoren dra i gang.

Derfor er det bra at 2017-modellen har fått en såkalt EV-prioritetsbryter. Den sikrer at bensinmotoren ikke starter, og vil gjøre det helt problemfritt å kjøre helelektrisk – så lenge batteriet varer.

Bestenotering: 1,65 kWh/mil

Før landeveiskjøringen på dag to viste gradestokken 16-17 grader.

Som vanlig skulle testruta ligne på en typisk nærkjøringsetappe folk typisk gjør i hverdagen, gjennom alt fra 40- til 80-soner – lokalt og landevei. Kupétemperaturen ble satt til 19 grader.

Denne etappen endte på 46 kilometer, og denne gang var det snakk om 100 prosent elektrisk kjøring – uten fnugg av tvil. Det gjør at bilens elektriske rekkevidde også kan godkjennes, men bare så vidt.

Gjennomsnittsforbruket var 1,65 kWh/mil da bensinmotoren satte i gang.

Ståle Frydenlund / elbil.no

Det var omtrent så effektivt som jeg kan se for meg å kjøre denne bilen, og tilsier at 7,6 kWh av batteriet var tilgjengelig for helt elektrisk kjøring. Resten er avsatt til samdrift og buffer (mot topp- og utlading).

Og når batteriet er tomt, stiger forbruket raskt. Det forteller at det er en fordel å ha strøm på batteriet; etter 58 kilometer (hvorav 46 på strøm) var gjennomsnittsforbruket av bensin 0,15 liter pr. mil i løpet av 1,2 mil (vel å merke ifølge kjørecomputeren).

Så lavt må forbruket faktisk være for å matche den fantasifulle NEDC-syklusen (0,17 i denne bilens tilfelle).

Den eneste som kan hurtiglades

Outlander er faktisk den eneste ladbare hybriden på det norske markedet som har hurtiglading som opsjon. Derfor måtte jeg selvsagt finne ut hvor hurtig slik lading faktisk er, og trillet inn til Grønn Kontakts CHAdeMO-plugg ved Marienlyst stadion i Drammen.

Hurtigladestasjonen mente da at batteriet hadde 28 prosent gjenstående ytelse, noe som skulle tilsvare 3,36 kWh. Dette rimer med den oppnådde elektriske rekkevidden litt tidligere (pluss buffer).

Ståle Frydenlund / elbil.no

Men raskt gikk det overhodet ikke. Etter drøyt 23 minutter var ladestatus 80 prosent, mens hurtigladeren oppga å ha overført 6,12 kWh. Det sier noe om utfordringen ved rask lading av relativt små batterier; med såpass lite fri kapasitet blir det fort «tetris-tendenser» i batteriet – til tross for at været var fint denne sene septemberdagen.

Gjennom testperioden tilbakela vi 438 nøye målte kilometer, ladet i ett sett og endte opp med å bruke 14,85 liter bensin. Det gir et gjennomsnittsforbruk på 0,33 liter pr. mil, omtrent dobbelt så høyt som oppgitt idealforbruk.

Nøkkelen til suksess ligger med andre ord – og som vanlig – i en overvekt av kortere turer og rikelig tilgang til lading. Hyppige langturer passer verken denne eller andre ladbare hybrider.

Dyrere og bedre utstyrt fra 2017

Utover det greie utstyret i bilen vi testet i høst, har 2017-modellen (utstyrsnivå Intense +) fått aktivt sikkerhetsutstyr i form av blindsonevarsler, filskifteassistent, samt kamera- og laserbasert fotgjengeroppdager, dessuten fjernlysassistent, LED-tåkelys foran og varsler for krysstrafikk bak bilen.

Ståle Frydenlund / elbil.no

Ikke minst garanteres det at batterikapasiteten skal være 70 prosent eller mer i åtte år / 160.000 kilometer, alt etter hva som inntreffer først.

Går kapasiteten under 70 prosent vil batteriet bli reparert eller erstattet uten kostnad for kunden, opplyser importøren (denne garantien gjelder fra og med 2017-modeller, og er også innført for elbilpioneren Mitsubishi i-MiEV).

 

TEKNISKE DATA: Mitsubishi Outlander PHEV