Hopp til innhold

Thon hjelper elbilene å lade

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Time ParkI samarbeid med Fortum lanserer Olav Thon Gruppen en kraftig forbedra ladetjeneste for elbiler. Uten at det vil koste deg noe ekstra.

Kjøpesenterkongene har lenge hatt et tilbud om lading av elbiler. F.eks. Sandvika, Ski, Storo og Strømmen Storsenter og Lagunen i Bergen. Lista over Olav Thon Gruppens kjøpesentre er lang og inkluderer dessuten tre populære destinasjoner for svenskehandel.

Det er Time Park, et selskap i Olav Thon Gruppen, som håndterer parkeringen rundt Thon-sentrene. Nå har de i samarbeid med Fortum bestemt seg for å gi elbilistene et langt bedre ladetilbud. Både i omfang og i kvalitet på tjenesten.

EnstoTime Park vil erstatte de gamle stikkontaktene med mer framtidsretta ladestolper. Disse kommer fra Ensto og har både vanlig husholdningskontakt (Schuko som den heter på fagspråket) og det som kalles Type 2 kontakt. Den siste muliggjør raskere og sikrere lading, samt kommunikasjonsmulighet mellom elbil og ladestolpen. Du slipper også å ha «klumpen» på ladekabelen.

Foreløpig er det ikke mange elbiler som leveres med kabel for å bruke Type 2 kontakt, men vi er ganske sikre på at det kommer. Den vanlige kontakten sikrer at alle ladbare kjøretøy kan få strøm der. For å lese mer om dette, se f.eks. Elbilforeningens artikkel Neste generasjon infrastruktur for ladbare kjøretøy.

I tillegg vil Fortum sørge for at du på deres mobilapp kan se om ladepunktene er ledige eller ei. Informasjon som også deles med ladestasjonsdatabasen NOBIL. Vi vil etterhvert se flere apper som kan formidle nyttig info som dette. Ladestolpene åpnes med SMS eller et RFID-kort. Uten at det koster deg noe å få denne strømmen.

Vi tok en prat med Bo Bakke, daglig leder i Time Park, for å høre nærmere om satsingen.

Hvorfor setter dere opp nye ladepunkt?

– Kjøpesentrene vil bruke dette som markedføring og gjøre det til en del av vår utvidede ENØK-satsing. Så har vi strategiske overveielser, eller kanskje en følelse, av det vil være et sterkt økende behov for ladestasjoner for elbiler. Da har vi lyst til å gjøre disse mer synlige og framtidsretta.

Hva er det nye?

– Time Park er teknologidrevet og arbeider for enklere parkering. Det skal også gjelde for dem som må lade elbilen. Vi forsøker å se over høydedraget, hva som ligger noen år fram. Vi tror på gode tjenester, som at kundene kan se om det er ledig ladeplass, mulighet til å bruke ny type kontakt som tillater litt raskere lading enn dagens kontakter, og etterhvert vesentlig raskere lading.

Ja, hvilke tanker har dere om hurtigere lading?

– Vi tror at lading må skje langt raskere enn idag for at elbiler skal få en stor utbredelse. Men kjøpesentrene kommer ikke til å bli bensinstasjoner hvor du fyller full tank på noen få minutter. Derimot kan kundene som i gjennomsnitt er 80 minutter hos oss, få utnytta tida godt til lading. Kommer vi oss opp på ladeeffekter en del høyere enn dagens, er det mange av våre kunder som kan kjøre videre med full batteripakke. Også dem som gjerne kjører 5-10 mil for å besøke et av våre sentre.

blogg121129thonshakeHvor mange nye ladepunkt får vi se i 2013?

– Dette er en styrt innfasing for å sjekke markedet. I 2013 skal det settes opp minst 50 totalt på sentrene våre. Det er hva vi har avtale med Fortum å få levert. Så vil vi se på bruken og behovet og bygge ut etterhvert som vi trenger det. Det eneste vi ikke liker med elbilplasser, er å holde dem reservert hvis de ikke brukes. Så er de godt utnytta, blir det helt sikkert flere.

Så da kan vi glede oss til snart å se de første ladepunktene av den nye typen?

– Vi er godt i gang med prosjekteringen. Først i januar kommer det 5 på Storo og 10 hver på Strømmen og Lagunen Storsenter hvor eldre kontakter erstattes. Ladestasjonene skal gjøres godt synlige i p-husene slik at plassene ikke skal være vanskelige å finne. De vil dessuten være tilgjengelige for ladbare hybrider da vi også ønsker at disse skal kjøre mest mulig på strøm.

Er elbillading virkelig noe dere bare gir bort?

– Framover må alle betale en p-avgift på kjøpesentrene våre. Det er nødvendig for å regulere parkeringsforholdene. Men vi vil gi et ekstra gode til elbilistene. Dagens normallading skal være gratis, også framover. Utvider vi med raskere lading enn hva elbilistene normalt er vant med, tror vi at det blir en tjeneste som det vil være en viss betalingsvillighet for. Det må da være kjekt å kunne lade kjappere, om du trenger det, når du allikevel er i aktivitet på kjøpesentrene våre.

– I Olav Thon Gruppen ønsker vi at det skal lønne seg å være interessert i energiøkonomisering og tiltak for å forbedre miljøet. Noe vi gjerne bidrar til, samtidig som vi håper på og gleder oss over at elbilistene blir en voksende kundegruppe, avslutter Bo Bakke, daglig leder i Time Park som er en del av Olav Thon Gruppen.

På bildet ovenfor ser vi til venstre Jan Haugen, leder av Fortum Charge & Drive satsing i Norge, og Bo Bakke fra Time Park gratulere hverandre med samarbeidet. Nedenfor er det et bilde fra Inspiria Science Senter som har samme type ladestolpe som vi framover vil finne på Thons kjøpesentre.

Inspiria Science Center