Hopp til innhold

Til Gøteborg med elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hurtiglader OrustNå er det mulig å kjøre elbil til Göteborg uten laaaang ladestopp.

Lørdag 4.mai åpnet Bohusläns første hurtiglader for elbiler. Laderen er plassert på øya Orust,  sydvest for Uddevalla. Orust er Sveriges tredje største øy etter Gotland og Öland og det bor rundt 15.000 mennesker på øya. Noen ildsjeler på øya arbeider hardt for at den skal bli bærekraftig kretsløpsamfunn med Samsø i Danmark som inspirasjonskilde. Denne gjengen kaller seg for Orust Kretslopps Akademi.

Kart Orust hurtigladerEn av ildsjelene heter Lars Carlsson og han har arbeidet hardt og smart for å få opp en hurtiglader på Orust. Det var til slutt Orust Sparbank som la tilstrekkelig med midler på bordet for at Lars skulle få oppfylt sin drøm. Hurtigladeren skal plasseres utenfor bankens lokaler i Henån langs vei 160 som går over øya.

Åpningen av laderen skjedde i forbindelse med Orust Energimässa. Messen ble holdt i Ellös lengre vest på Orust og derfor var installasjonen av hurtigladeren midlertidig. I tillegg var det satt opp flere normalladepunkter. På messen var det mulig å prøvekjøre en rekke elbiler. Alle tre trillingene var på plass, Nissan Leaf, den nye elektriske Volvo C30 og Renault Kangoo ZE var også tilgjenglige for en prøvetur.

Jan Tore GjøbySelve åpningen av hurtigladeren ville de gjøre på en langveisfarende norsk elbil, og jeg var selvsagt ikke lei å be. Jeg fortalte også litt om den eventyrlige norske elbilsutviklingen og ga både Orust Kretslopps Akademi og Orust Sparbank en blå klinkekule dekorert som vår jordklode. Klinkekulen var sponset av EVU

Nysgjerrigheten rundt forholdene i Norge var meget stor. Og når jeg kunne fortelle at Leaf var Norges nest mest solgte bil i april var overraskelsen stor. Som prosjektleder i InfraGreen, som blant annet arbeider for å lage en hurtigladerkorridor ned til Göteborg, så måtte jeg bare ta av meg hatten for entusiastene på Orust. Når vi planlegger og ser etter utbyggere så bare gjennomfører de. Det er slikt engasjement som skaper utvikling.

Et spennende moment på turen var om vi kom oss ned uten å lade. Det er 135 km fra hurtigladeren til Ishavsveien på Svinesund til Ellös hvor Orust Energimässa som sagt ble avholdt. 135 km med mye motorvei på en lading er ikke så lett. Jeg var litt i tvil om det ville gå, derfor søkte jeg råd om utfordringen på elbilforum.no. Diskusjonen kan leses her.

Lading Orust elbilErfaringen fra turen er at at men får mer strøm på bilen ved normallading enn ved hurtiglading. På turen ned fullladet vi Leaf’en på Svinesund. Vi kom ikke helt ned, men måtte nødlade i Henån før vi kjørte den siste halvannen mila. Når vi kom frem var batteriet helt tomt. Heldigvis fungerte den nye hurtigladeren, levert av Garo, helt perfekt. Etter hurtigladingen satt jeg bilen på normallading i par timer.  Hjemturen gikk veldig greit, og vi kom oss til Svinesund uten problemer. Jeg holdt samme jevne fart på maks 70 km/h begge veier med unntak av hjemturen hvor jeg økte farten til 90km/h den siste mila og slo på varmen.

Så nå er det snart fult mulig å komme seg til Göteborg og videre nedover E6 med elbil. Først er det å lade bilen godt opp på Svinesund. Så er det en lang etappe ned til Henån på 120km, det krever godt hushold med kilowattene på batteriet. Fra Henån ned til Göteborg er det kun 74km så det bør gå greit. Omveien om hurtigladeren på Orust er på 10km. Når hurtigladeren monteres er jeg ikke helt sikker på, men det tar nok ikke lang tid før entusiastene har fikset det også.

Hurtigladeren i Orust vil bli lagt inn i hurtigladekartet så snart den er i drift på permanent lokasjon i Henån.

Kilde: Elbilbloggen