Til Gøteborg med nye Nissan LEAF
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.
Nye Nissan LEAF har fått litt lengre rekkevidde og skal i teorien kunne kjøres fra Oslo til Gøteborg med ett ladestopp. Vi har testet om det fungerer i praksis.
Med en oppgitt rekkevidde på opptil 199 kilometer skal nye Nissan LEAF i teorien kunne kjøre strekningen på snaut 300 kilometer med bare ett ladestopp. Men som erfarne elbilister vet vi det er mange ting som forkorter den oppgitte maksimale rekkevidden på elbiler. På vinteren med mange minusgrader kan rekkevidden i verste fall bli halvert. I høy fart på motorveien går også batterikapasiteten raskt nedover. I tillegg vil kjørestil, føre og topografi spille inn.
Plan A
Til Gøteborg er plan A å pakke bilen med bagasje for en langhelg med familien på fire. Kjøre fra Oslo til Svinesundparken, hurtiglade der og videre til Henån i Orust for ny hurtiglading før siste etappe til Gøteborg. Ifølge Google maps skal kjøreturen ta i overkant av tre timer med vanlig bil. Vi drar på formiddagen med god tro på å nå fram før ungene må i seng.
På turen er det kald sommertemperatur på rundt 14 grader og høljeregn mesteparten av veien. Til tider er det så mye regn at vi nesten må stoppe helt opp. Ikke ideelt med våt veibane for rekkevidden, men det kunne vært verre med minus 20 og snø på veibanen om vinteren. Mesteparten av strekningen går på E6, som heller ikke er ideelt for rekkevidden om man ønsker å følge fartsgrensen på motorvei. I høy fart øker vindmotstanden såpass mye at rekkevidden kan kortes ned drastisk.
På vei ned mot Svinesund viser estimert gjenstående rekkevidde at det ikke er god margin på batteriet før første ladestopp. Første etappe er på 111 kilometer. Vi har på cruisekontroll på 90 km/t mesteparten av strekningen og når Svinesund med syv prosent igjen på batteriet. Ekstremt våt veibane gjør nok sitt til økt rullemotstand og dermed kortere rekkevidde.
I Svinesundsparken har Ishavsveien tre hurtigladepunkt. Vi unngår derfor å miste tid i kø, selv om det står en elbil og lader fra før. Dagens hurtigladere skal lade batteriene på en elbil fra 0-80 % på 20-30 minutter. De siste 20 % tar lengre tid å lade siden elektronene tar lengre tid å finne en ledig plass. Vi lader opp til 94 % kapasitet på rundt 45 minutter før vi drar videre mot Gøteborg.
Rekkeviddeangst
Igjen viser estimert rekkevidde at vi så vidt vil nå fram til neste ladestopp i Henån, 124 kilometer unna. Navigasjonssystemet i LEAF opplyser oss om at vi kanskje ikke vil nå destinasjonen, men det har heller ikke oversikt over svenske ladestasjoner. Cruisekontrollen settes på 85 km/t for å redusere luftmotstanden ytterligere.
Rekkeviddeangsten gjør seg gjeldende med en gang svenskegrensen er passert. Det finnes svært få alternative lademuligheter på strekningen ifølge uppladdning.nu. Veibanen er fortsatt våt og regnet høljer ned. Batterikapasiteten forsvinner fort og vi ser oss nødt til å ta en ekstra stopp på Ikea i Uddevalla for å få litt påfyll av strøm. Etter en time på Ikea kjører vi videre til Henån hvor en ny hurtiglader er installert tidligere i vår.
Varsellampene begynner å blinke mer og mer intenst jo nærmere vi kommer Henån. Vi når hurtigladeren med fire prosent igjen på batteriet, men uten at skilpadden dukker opp. Da er det i tilfelle så lite strøm igjen på batteriet at elbilen kjører veldig sakte for å spare strømmen som er igjen, slik at man kan komme seg av veien og kanskje til en stikkontakt. Klokka er 19 og vi skulle etter planen allerede være på hotellet i Gøteborg. Lykken over å ha nådd fram til hurtigladeren ødelegges raskt av at den ikke fungerer. Heldigvis er det 24 timers kundeservice og i løpet av 15 minutter er hjelpen på stedet og omstarter hurtigladeren slik at den virker igjen.
Feilnavigering
Siste etappe blir på 105 kilometer i stedet for 75 kilometer på grunn av litt feilnavigering. Navigasjonssystemet ønsker å føre oss ut på E6 så fort som mulig, selv om det kan være en omvei og vi uansett må kjøre saktere med elbil for å forlenge rekkevidden. Med tid og stunder vil vi nok få bedre navigasjonssystemer som er bedre tilpasset kjøring med elbil. Gamle turistveier kan være utmerket for kjøring med elbil og også mer spennende enn en kjedelig motorvei.
Nok en gang holder batteriet akkurat fram til mål. Åtte timer etter avreise. En hyggelig overraskelse er at Hotel Novotel har ladestasjon rett utenfor inngangsdøren slik at batteriet er fulladet neste morgen uten mer stress og ventetid ved hurtigladeren i Gøteborg. Dette gjør at vi kan kose oss i Liseberg dagen etter og kjøre flere elektriske kjøretøy uten rekkeviddeangst. Det er heller ikke nødvendig å lade mer enn ved hotellet så lenge vi er i Gøteborg.
Hyggeligere hjemtur
Hjemturen er en langt kortere og hyggeligere historie. Oppholdsvær, kortere kjørerute og mer erfaring gjør underverker. Alle tre etapper går unna uten antydning til rekkeviddeangst. I Henån må vi ta en liten ekstra stopp fordi hurtigladeren trenger en ny omstart. Problemet skal nå være fikset. Det vil også snart komme noen normalladepunkt ved siden av hurtigladeren i Henån.
I alt tar hjemturen 4 timer og 17 minutter med en gjennomsnittsfart på 72 km/t. I tillegg kommer tre ladestopp og middagspause på snaut tre timer. Vi stopper ekstra i Vestby for å fylle på strøm mens vi spiser middag på Marché. Dermed slipper vi også å lade særlig lenge i Svinesundsparken.
Oppsummert er det fullt mulig å kjøre fra Oslo til Gøteborg med elbil. Men man må planlegge godt og helst ha en plan B og C. Legg gjerne kjøreruten utenom motorveien og ta det som en god gammeldags bilferie med overnatting underveis.
Nye Nissan LEAF på langtur
Nye Nissan LEAF fungerer ellers utmerket til langtur med relativt god plass til barneseter, barnevogn og bagasje. Det er også mulig å kjøpe et spesielt hengerfeste for sykkelstativ. Kjørekomforten virker stødigere i oppgraderingen som består av i alt over 100 forbedringspunkter. Vi vil utheve 360 graders ryggekamera som er ikke annet enn genialt. Kameraet gir også god oversikt over fotgjengere og andre gjenstander rundt bilen og gjør lukeparkering til en lek.
For tiden leveres Nissan LEAF med den såkalte Norgespakken som inneholder krompakke, fri service i 3 år, fri leiebil fra Hertz ved behov i totalt 20 døgn over 3 år.