Trondheims ladestasjoner på plass
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært forsinkelser. Men nå er utbyggingen av kommunens ladepunkter gjennomført og sist uke var offisiell åpning. Vi har oversikten.
Ladestasjonsdatabasen NOBIL som utvikles og driftes av Norsk Elbilforening, og finansiert og eid av Transnova, er nå ajourført med mange ladestasjoner i Trondheim. Plassene skulle vært ferdige i 2010, men det som kommer seint kan også komme godt. Du kan bruke ladestasjoner.no eller LadeNå! for å finne plassene.
Antall lademuligheter
Vi har telt opp Trondheims ladestasjoner med rubbel og bit. Sammenligner vi med Norges andre større byer, ser idag forholdet slik ut:
Oslo: 143 ladestasjoner med 633 ladepunkt
- Bergen: 82 ladestasjoner med 287 ladepunkt
- Trondheim: 73 ladestasjoner med 178 ladepunkt
- Stavanger: 26 ladestasjoner med 92 ladepunkt
Av disse står Trondheim kommune ved Miljøenheten bak 47 ladestasjoner og 95 ladepunkt. Kommunen er Trondheims suverent største utbygger av ladeinfrastruktur. I all hovedsak har dette vært finansiert av Transnovas støtteordning som gjaldt i 2009 og 2010.
Trondheim har ingen store ladestasjoner. Den aller største med 12 ladepunkt tilhører et borettslag og er bare forbeholdt beboerne. Den største kommunale ligger i Leüthenhaven P-hus, har 7 ladepunkt, og driftes av Trondheim parkering.
Det betyr at det er meget god spredning av lokasjoner (ladestasjoner), men ikke mange ladepunkt pr sted. F.eks. er det for de kommunale ladestasjonene hele 22 som bare har ett punkt og 16 med to punkter. Det betyr at risikoen så absolutt er til stede for at det er fullt på ladestasjonen du sikter deg inn på.
Tilgjengelighet og tilgang til kommunale ladestasjoner
For 34 av stasjonene med 71 av ladepunktene er det tilgang for alle elbilister. I tillegg er det en håndfull stasjoner for besøkende. Så er det 8 ladestasjoner med 13 plasser som er reservert arbeidstakere. De fleste av disse er tilknytta Høgskolen i Sør-Trøndelag.
Kommunen har vært flinke å sørge for at Elbilforeningens ladenøkkel gir tilgang overalt. Bortsett fra at det på ladestasjonene på NTNU er en blå ladestolpe her og der som du må ha RFID-kort for å benytte. Men på de samme ladestasjonene er det ladepunkter det holder med ladenøkkelen.
Parkeringsavgift
Nesten alle steder er det gratis å parkere på kommunale ladestasjoner. Bortsett fra dem som er i p-husene Leüthenhaven (den største) og Nedre Elvehavn. Der har kommunen sett sitt snitt til å bruke et smutthull i regelverket og krever inn p-avgift. Men det vil vi tro forsvinner når vi en gang får nye parkeringsforskrifter.
Tidsbegrensning
Veldig spesielt for de kommunale plassene i Trondheim er den korte tida du har til å lade elbilen. Kommunen har i korrespondanse uttrykt at de vil begrense all biltrafikk i byen, særlig arbeidsreiser med bil. Derfor har de et meget stramt regimé med tidsbegrensning for å sette fra seg biler – enten de er forurensende eller elbiler.
På 37 av de kommunale ladestasjonene, med 70 av ladepunktene, kan du sette fra deg elbilen i maksimalt 3 timer. Det gjelder da over 2/3 av de kommunale lademulighetene. Ladestasjoner uten så knapp tidsbegrensning er kun dem hvor det er p-avgift eller stramme restriksjoner på hvem som har tilgang (eksemplvis arbeidstakere).
Dette betyr at du ikke kan komme med nært tomt batteri og forvente at det fylles fullt igjen. Ikke så uvanlig at påfyll av strøm kan ta 3-6 timer hvis du har vært ute på en litt «lenger tur». I så tilfelle må du kjøre til en annen ladestasjon (eller du kan bytte ladepunkt, da) for å fortsette ladingen.
Vi klarer ikke å se at dette er særlig elbilistvennlig. Så strenge regimér kan virke mot sin hensikt. Vi har sansen for «rotasjonsplasser» med denne type tidsbegrensning, men vi liker også et mangfold som gir anledning til å stå lenger når du trenger mer strøm.
Tida vil vise hvor mye disse ladestasjonene vil bli brukt. Med så mange stasjoner som bare har ett eller to punkt, blir det kanskje fort fullt selv med knapp tid for å lade?
Hurtiglading
Nissanforhandleren Witro Bil har satt opp den første hurtigladestasjonen i Trondheim med CHAdeMO-løsning for deres egne LEAF, men denne kan også brukes av Mitsubishi i-MiEV, Citroën C-ZERO og Peugeot iOn.
Utført av EV Power og med Transnovastøtte vil det i løpet av høsten bli satt opp samme type hurtigladere på Værnes lufthavn, NTNU og hos Trøndertaxi. Disse skal gjøre det mulig med taxidrift mellom Trondheim og flyplassen. Men hurtigladerne vil også være tilgjengelig for andre som trenger dem. Ryktene forteller oss at mer er på gang.
Flinke elbilbrukere
Vi skal ikke glemme at Trondheim kommune har Norgesrekord i antall elbiler. Totalt skal de ha 27 stykker, mest Thinker og noen ombygde Fiat. På kommunens hjemmeside har Miljøenheten en omfattende presentasjon av elbilsatsingen. Det fortjener de stor ros for. Ingen andre kommuner har det, etter hva vi veit.
Hjelp oss
Alle elbilister i Trondheim oppfordres til å kontrollere informasjonen som dere finner på ladestasjoner.no. Send gjerne inn bilde der det mangler. Fordi dette er nye stasjoner, er det ganske glissent med bilder foruten disse vi har krydra artikkelen med. Bare bruk epost. Hvis det finnes ladestasjoner som ikke er registrert i NOBIL, bruk tipsskjemaet.
PS Det er litt morsomt at et område i Trondheim heter Lade, da. Der er det foreløpig 2 ladestasjoner.