Turistmagneten Geiranger tar ladegrep

En skikkelig gladnyhet fra det mest kjente endepunktet i en av Norges fjordarmer. Det er satt opp tre semihurtigladepunkt med 22 kW – midt i blinken for Teslaturister.

Ladestasjonen er etablert i et samarbeid mellom Møre og Romsdal fylkeskommune og Hotel Union hvor de er plassert. Åpninga ble feira under konferansen Grøn Fjord 2020. Der var også bilselgere invitert til å vise fram hva de kunne tilby. Som vi ser, det var en god del elbiler på plass.

Geiranger har en mytisk tiltrekningskraft på turister. Adkomsten med bil er riktig festlig, enten du kommer over Strynefjellet fra Lom eller fra Trollstigen via Ørnesvingen. Noe av det beste Norge kan by på av flotte turistveier. Så klart elbilister også skal få være med på dette! Naturopplevelsen er ikke mindre gripende i stillheten en elbil gir deg. Derfor er det viktig at Geiranger har fått kraft å by på for dem som kommer med tomme eller halvtomme batterier etter turen over fjellene.

Geiranger elbiler

Det er valgt å sette opp den forholdsvis rimelige løsningen med vekselstrøm (AC) 22 kW Type 2. Det betyr at det er elbilens innebygde lader som bestemmer hvor fort du får fylt strøm. Altså ikke hurtiglading CHAdeMO eller Combo. Noen eksempler på bruken:

  • Tesla Model S med enkeltlader kan lade på maks 10 kW, noe som fyller den største batteripakka på ca 8 timer
  • Tesla Model S med tvillinglader kan lade på maks 20 kW, noe som fyller den største batteripakka på ca 4 timer
  • Nyeste modell Nissan LEAF med den kraftigste laderen 6,6 kW kan fylle batteripakka på ca 3 timer. Det samme gjelder BMW i3 med kraftigste lader og Ford Focus Electric.
  • Elbiler med vanlig størrelse på laderen (maks 3,5 kW) kan med kabel med Type 2 plugg fylle en batteripakke i normal størrelse på ca 6 timer.

Det er ikke vanskelig å slå ihjel noen timer i Geiranger. Her er det tilbud på både opplevelser og mat.

Geiranger ladestasjonLadestasjonen er rett utenfor hovedinngangen til hotellet. For å lade må du henvende deg i resepsjonen for å få nøkkel. For et så godt ladetilbud må du også regne med å betale litt. Foreløpige priser er:

  • Noen timer / halvdag 50 kroner
  • Heldag 100 kroner

Allerede tenker Hotel Union på å bidra til at det neste høst blir ei elbilhelg i Geiranger, hvor mange kan treffes i naturskjønne omgivelser. Det er også en sterk veteranbiltradisjon i området. Så det kan bli artig.

Som direktør Sindre Mjelva ved Hotel Union sier: – Vi ser det som ein stor fordel å vere med på å gjere Geiranger til eit førebilete for miljøvenleg satsing, og ynskjer å vere med på utviklinga gjennom å lage eit solid alternativ for elbilturistar i Fjord-Noreg.

Ja, det er ingen tvil om at dette er et viktig bidrag for at vi lettere kan være elbilturister i eget land. La initiativet være til inspirasjon for alle andre overnattingssteder. Ladestasjoner for elbil gir nye gjester!

Bilder: Maria Watto/Grøn Fjord 2020