Hopp til innhold

Varebilen Ford Transit Connect som elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

RøhneSelmer GadsbøllElektriske nyttekjøretøy har vært savna i Norge. Nå tilbyr bilforhandleren RøhneSelmer elektriske varebiler til profesjonelle kunder. Hva kan salgsdirektøren fortelle oss?

Den første bekreftelsen på at RøhneSelmer nå er klar med en elektrisk Ford Transit Connect i Norge, fikk vi i artikkelen En elbiloverraskelse på Hardangervidda. Da var det naturlig å ta en kjapp prat med den erfarne bilforhandleren. Vi møtte salgsdirektør Anders Gadsbøll som akkurat kom tilbake etter å ha testkjørt elbilen fra Oslo til Bergen.

Hva i all verden fikk deg til å ta denne turen?

– Det var ikke bare for moro skyld, selv om vi hadde det artig, men som en testtur før den store happeningen. 28.august skal 10 utrente elbilsjåfører kjøre Oslo-Bergen med 10 av de elektriske varebilene Posten har kjøpt. Vi følger med i en av RøhneSelmers Ford Transit Connect Electric. Det var greit å gjøre en test først.

Hvordan var denne opplevelsen for deg, med en helt ny elbil?

– Spennende og morsomt. Vi hadde akkurat fått typegodkjenning og skilter på. Onsdag morgen var det rett ut på tur, med 2 store personer og 250 kg last for å få realisme i testen. Vi kom fram fredag ettermiddag til Bergen. Men ikke uten dramatikk.

– Siste etappe var Ullensvang – Bergen, noe GoogleMaps hevda var 138 km. Litt over forventningen på 130 km kjørelengde ved fullada batterier. I Kinsarvik ba vi derfor om bekreftelse på korteste vei. Og ble nok litt lurt da vi ble sendt via Bremnes. Dessuten fikk vi reine «Trollstigen» opp til Voss. Da forsvant strømmen fort. Vi trilla i nøytral fra Voss og generelt forsøkte å holde oss rundt 60 km/t. Den siste biten hadde vi følgebil som «livbåt» hvis vi stranda i løpet av de siste 12 km til Mathiesen Auto. Og utrolig nok, det mangla bare 1500 meter da elbilen sluknet. Da hadde vi kjørt 187 km på en lading!

Skribenten må legge til at dette er et godt bilde av RøhneSelmers stå-på-vilje for elbil. Her satses det friskt, selv om forholdene er utfordrende. F.eks. som i historiene de har hatt med Think. Gløden skyldes mye eierens entusiasme. Christian August Selmer er primus motor for elbilsatsingen og fronter den internt.

Ford Transit Connect Electric

For første gang i verden – en Ford Transit Connect Electric kan observeres av villreinen på Hardangervidda.

Hvem er det som står bak Ford Transit Connect Electric?

– Det er så absolutt et Fordprodukt. Men det er Azure Dynamics, med lang erfaring med utvikling av elektriske drivlinjer, som i England monterer dette inn i glidere de får fra Ford. Importør til Norge er RøhneSelmer. Det er vi som har gjort alt med typegodkjenning og importen til Norge.

Dette må ha krevet både tid og ressurser?

– Arbeidet starta for ett år siden da vi bestemte oss for å prøve denne elektriske varebilen i det norske markedet. Årsaken til at det har gått så kjapt, var at vi bestemte oss for å gjøre det sjøl, framfor å vente på Ford.

Vi kan ikke si at vi har hørt så mye om satsingen deres?

– Klok av skade har vi valgt å gå stille i dørene. Det er under to uker siden typegodkjenningen var klar. Men nå skal vi, ikke minst sammen med Posten, fortelle den norske offentligheten om muligheten til å velge en elektrisk varebil.

Hvem skal kjøpe disse varebilene?

– RøhneSelmer har lang erfaring med å selge kjøretøy til profesjonelle brukere i næringsmarkedet. Vi regner med at 95% av bilene havner i proffmarkedet. Jeg vil dessuten legge til at vi i løpet av 1.kvartal 2012 regner med å ha en typegodkjent, teknisk løsning slik at den kan leveres som 5-seter.

Hvem har så langt kjøpt den elektriske varebilen?

– Vi har 44 biler for levering i august / september. Posten har kjøpt 20, Allkopi 5, ISS 2, NEAS 2 og Selmer Eiendom 3. I tillegg har vi bestemt at alle våre 5 forhandlere (i Oslo, Bærum, Lillestrøm og Bergen) skal ha to biler hver, én for utstilling og én for demobruk.

Ford Transit Connect Electric
RøhneSelmer dekorer sine egne elektriske Connect slik at det ikke skal være tvil om at det er null utslipp.

Hvilket leveringstempo forventer dere?

– Målet er 20 biler i måneden. Ved behov kan selvsagt dette utvides.

Hvilke garantier gir dere?

– Alle vil få 5 år / 100.000 km.

Prisen?

– Basispris er 396.000 kr. Ferdig registrert og levert blir det 406.000 kr.

Ojsann, det var dyrere enn vi hadde håpa?

– Vi satser ikke på reint kjøp, men leasing. Det er den vanlige løsningen for kundene våre i næringslivet og det offentlige. Siden dette er en elektrisk varebil med grønne skilter, er det også fradrag for mva-kostnaden på leasingleia.

Men det må være en høyere betalingsvilje hos kunder som velger en så dyr varebil?

– Vi har lagd en studie, og en løsning, for ulike leasingopplegg. Det typiske vil være 5 år med 20.000 km årlig kjørelengde. Setter vi sammen alle kostnader for en av våre vanlige varebiler, og måler mot den elektriske Connecten, er sistnevnte faktisk noen hundrelapper rimeligere i måneden.

Det er mye bekymringer rundt restverdi for elbiler – foreløpig et noe ukjent terreng?

– Beregnet verditap blir mye høyere. Vi skriver ned elbilen til en lav restverdi etter 5 år. Som vi sier til kundene, da har du også betalt mye av drivstoffet – batterislitasje som det også kalles. Men bare så det er sagt, kunder som kjøper mer enn én bil, de deler vi gevinsten med hvis vi evner å selge innleverte biler etter leasingperioden til en høyere pris.

Hva er det som kompenserer for det høye verditapet?

– Strøm er mye rimeligere enn diesel, bare bompenger er månedlig ca 1.500 kr for en vanlig bil, både serviceavtalen og forsikringen er for elbilen et par tusenlapper rimeligere i året. Parkering har vi ikke lagt inn, fordi vi ikke kjenner de faktiske kostnadene godt nok for vanlige varebiler.

Dette må tydeligvis ha vært overbevisende informasjon for de første kundene?

– Vi har et regneark som vi går gjennom sammen med kunden. Ved fullt fokus på månedlig totalkostnad, slik proffmarkedet tenker, så ser de at en elektrisk varebil som Ford Transit Connect Electric slett ikke gir dem et dårlig regnestykke.

Proffmarkedet er krevende kunder – ikke redd for å skuffe dem?

– RøhneSelmer kan dette markedet. Vi veit hva som kreves av service og oppfølging. Nå starter vi først i Bergen og Oslo og omegn for å skaffe oss erfaring. I 2012 kan flere av de større norske byene følge. For alle brukerne har vi et personlig kjørekurs.

Dere tror ikke rekkevidden vil bli et problem i det som kan være litt uberegnlig varetransport?

– Vi anser at varebilen vil ha 130 km rekkevidde. Hvor lang den blir om vinteren, veit vi ennå ikke. Men ser vi på Postens bilbruk, kjører de 11.500 km i året. Det er under 5 mil om dagen. Leasingkontraktene våre har maks kjørelengde på 20.000 km i året. Det blir i snitt 7-8 mil om dagen. Vi oppfatter derfor at kundene har det riktige inntrykket av hva de kan forvente, selv om strenge vinterdager forkorter kjørelengden.

Den neste elbilen fra dere blir den elektriske utgaven av Ford Focus?

– Jeg har sett, sittet inni og kjørt den på rulletestbane. Preliminært er vi lovet den i slutten av 2012, men det er ikke bekrefta. Klart vi gleder oss til den!

Rekkevidden

Vi takker en hyggelig salgsdirektør for masse info. Det er fristende til slutt å si noe om hva som kan forventes av kjørelengde i Norge. Såpass nerdete er vi.

Moderne elektriske motorer har ikke store avvik i energieffektivitet, så størrelsen på batteripakka, bilens vekt og kupévarmesystemet er de viktigste parameterne (ved siden av sjåføren, da).

Ford Transit Connect Electric har en batteripakke (fra Johnson Control / Saft) på 28 kWh. Egenvekta med sjåfør er 1.850 kg, maks totalvekt 2.340 kg. I følge det første vognkortet utstedet i Norge.

Sammenligna med batterikapasiteten og vektene til i-MiEV og Nissan LEAF, vil vi anslå at den realistiske kjørelengden for en Connect Electric vil være mellom 70-130 km i Norge. Som vanlig kortest om vinteren, og kortere jo mer tynget den er av last.

Gledelig nok forsøker RøhneSelmer å få inn dieselvarmer i varebilene. Den vil ikke være på de første leveransene, men mot en ekstra kostnad kan disse ettermonteres, samt at de for kommende bestillinger kan monteres mot et tillegg i pris. Det vil så absolutt hjelpe for kjørelengden.

For de aller mest interesserte er det mer tekniske data å finne her.