Hopp til innhold

Verdens beste sted for eksosfri bilturisme

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 50 elbiler av alle slag, med over 100 voksne og barn fra hele landet, dannet en perfekt ramme rundt helgens elbilfestival i Geiranger – sammen med storslått natur og ny ladepark. Se bilder!

Etter åpningen av ladeparken ved Fjordsenteret, der nesten 30 elbiler kan lade samtidig, kjørte elbilene opp til Dalsnibba, nesten 1.500 meter over havet. Deltakeren som hadde kjørt lengst, Harm Otten, kom faktisk helt fra Nederland med sin Renault Zoe.

Et eget intervju med entusiasten Otten kommer her på elbil.no, på engelsk, en av de nærmeste dagene.

Entusiastisk er også Elbilforeningens arrangementsansvarlige, markedssjef Rune Hole. Han er full av positive inntrykk etter en både hektisk og morsom helg:

IMG 7293elbilfest 1

– Inntrykkene er mange, og de er bare positive. Først og fremst tenker jeg på begeistringen hos alle involverte. Dette var akkurat det elektriske eventyret vi håpet det skulle bli. Utslippsfri utfoldelse i spektakulær natur på sitt beste, sier Hole.

Spektakulære levende bilder, tatt opp med dronekamera under ledelse av Morten Henden Aamot, vil dessuten bli offentliggjort senere denne uka.

– Lykkes der ingen skulle tru

Hole sier han vil huske kortesjen til Dalsnibba best. Kortesjen fikk emneknaggen #erallygeiranger på Instagram, og under denne finner du bildene som ble postet av deltakerne i helgens fotokonkurranse.

– Å kjøre elbil i samlet følge til et slikt landemerke 1.500 meter over havet er helt spesielt. Jeg vil ikke minst huske den gode stemningen gjennom hele helgen, sier Hole, som mener det er avgjørende at Elbilforeningen viser seg fram på denne måten. 

IMG 7615elbilfest 1

– Vårt arbeid med arrangementet har motivert lokale krefter til storstilt satsning på elbil som et ledd i miljøvennlige løsninger for turistnæringen. Suksessen viser at det nytter, sier Hole. 

– Vi fikk vist at det går fint å lade over 50 elbiler samtidig på en trygg og god måte – i en bygd med drøyt 250 innbyggere «der ingen skulle tru at nokon kunne bu», og langt fra alle byområder. På denne måten får vi engasjert både brukere og tilbydere, potensielle og eksisterende, og utvider horisonten for hvordan man tenker om elbil, og hva som er mulig, fastslår Hole.

Mer enn ett for hver tiende innbygger

– Med elbilfestivalen i Geiranger ønsket vi å sette fokus på at elbilen ikke bare er et byfenomen. Det er fullt mulig med utslippsfri elbilturisme i naturskjønne omgivelser, sier generalsekretær i Elbilforeningen, Christina Bu.

Hun bidro forøvrig under åpningen av den Nissan-sponsede hurtigladeren, og ladestolpen med 2×22 kW som Renault står bak, i ladeparken. 

IMG 7822elbilfest 1

– Geiranger har nå trolig norgesrekord i flest ladeplasser med sine rundt 250 fastboende innbyggere. Stedet har nå mer enn ett ladepunkt for hver tiende innbygger, skryter Bu.

– Utslippsfrie elbiler i naturskjønne omgivelser illustrerer hvor viktig det er å redusere utslipp og støy fra veitrafikken. Overgangen til elbiler vil gi et viktig bidrag til å nå vedtatte utslippsmål, sier Christina Bu.

Hun legger til at elbilfestivalen var første del av Elbilforeningens 20-årsjubileum. Foreningen, som er en uavhengig interesse- og forbrukerorganisasjon, har i dag over 26.000 medlemmer

PS. Scroll ned for å se flere bilder! Se også stort fotoalbum fra elbilfestivalen i Geiranger på Elbilforeningens Flickr-konto eller på vår Facebook-side.

IMG 8349elbilfest 1

IMG 7583elbilfest 1

IMG 7695elbilfest 1

IMG 7759elbilfest 1

IMG 8029elbilfest 1IMG 8048elbilfest 1IMG 8096elbilfest 1