Verdens første elektriske bilferge
Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den vil vi naturligvis finnes i landet med høyest elbiltetthet i verden. I 2015 skal denne batteriferga krysse Sognefjorden.
Etter litt turbulens rundt en anbudskonkurranse, ble det i november ifjor kjent at Norled (tidligere Tide) for perioden 2014-25 vant kontrakten på fergestrekninga Lavik-Oppedal på E39. En av tre ferger blir da helelektrisk. Som et resultat av en konkurranse Samferdselsdepartementet lagde. Politisk rådgiver Sigrid Brattabø er godt fornøyd:
– Dette er et viktig skritt for å gjøre fergetrafikken mer miljøvennlig.
Vi tar opp saken igjen fordi Siemens nå sørger for at nyheten går verden rundt. Det er nemlig Siemens sammen med skipsverftet Fjellstrand ved Hardangerfjorden, som har utvikla verdens første helektriske bilferge.
Fartøyet er 80 meter langt og kan frakte 120 biler og 360 passasjerer. Forbruket på dagens ferger er i snitt ca 1 million liter diesel årlig. Med vannkraftelektrisitet kvitter fergeruta seg med utslipp av 570 tonn CO2 og 15 tonn NOx. Bilferga er en katamaran og konstruert for å ha et lavest mulig energiforbruk. Skroget er lagd av aluminium istedenfor stål. De to propellene drives sjølsagt av effektive elektromotorer. Maks effekt er 800 kW, men 10 knops fart oppnås ved 400 kW. Til tross for at batteriene veier 10 tonn, skal visstnok ferga veie bare halvparten av hva som er normalt for disse skipene. Etter det Bergens Tidende melder, ligger kostnaden for ferga på rundt 150 millioner kroner.
Batteriene vil bli lada mellom krysningene, en prosedyre som bare skal ta 10 minutter. Da tenker vi at dette er hurtiglading, hvor det sannelig må være effekt nok å ta av på land? Imidlertid er det lokale nettet på de to små fergestedene ikke så imponerende. Det vil ikke klare å levere nok strøm på kort nok tid. Derfor blir det satt opp batteribanker på hver kai som lades saktere fra nettet, men kvikt booster fergas batterier. Smart, vil vi si. Kanskje dette også kan bli et formål for bruk av batterier som ikke lenger er gode nok for elbilene, men duger bra til et slikt formål?
Skipsverftet Fjellstrand er optimistisk om batteriene. Prosjektutviklingsleder Edmund Tolo sier til BT:
– Det har skjedd en batteriutvikling som gjør at disse kan tåle langt flere oppladninger. Vi skal installere så store batteripakker i fergene at vi får en batterilevetid på ti år.
Siemens mener at dagens batteri- og ladeteknologi tilsier at alle krysninger på opp til 30 minutter kan bli betjent av elektriske ferger. Tenk hvordan det vil forandre mye av fergetrafikken på norskekysten. Borte blir diesellukta og forurensninga, og istedenfor får vi mulighet til å nyte norsk natur uten dunkelyder som bakgrunnsstøy. Høres ut som en av de smarteste elektrifiseringer og utslippskutt vi kan gjøre.
Fergesambandet Lavik-Oppedal ligger på EL39 som Hordaland fylkeskommune iherdig elektrifiserer med hurtigladere. 30 minutter tar turen. Allerede ligger det en hurtiglader på Oppedal fergekai. Så kommer du med elbilen din, kan du bare hurtiglade til det er batteriferga som frakter deg over Sognefjorden. Hva vi må kunne kalle sømløs elektrisk transport. Kult.