Hopp til innhold

Her er de ladbare nyhetene fra Genève

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Selvkjørende biler trumfer til en viss grad de elektriske bilnyhetene. Men vinneren av Car of the Year 2015 har et åpenbart elektrisk alibi.

GENÈVE (elbil.no): Denne utgaven av den internasjonale bilutstillingen, i byen som ellers er mest kjent for Røde Kors´ hovedkvarter, flere FN-organer og forskningsinstitusjonen CERN, kunne godt vært enda mer elektrisk.

Men bevares; noe av det mer sexy som vises fram for 10.000 pressefolk og 700.000 ventede publkummere, går på strøm (se oversikt under). 

På den mer nøkterne siden Europa-premierer Nissan på sin side sjuseterversjonen av Nissan e-NV200.

blogg-20150303-tesla 800

Og selv om det nesten er gammelt nytt i Norge: Tesla stiller med stor stand der P85D og 85D spiller hovedrollen. 

I går kveld ble den siste finpussen unnagjort.

Vinneren kommer som ladbar 

Utstillingen startet med kåringen av Car of the Year 2015 i går ettermiddag, der Volkswagen Passat tok en overlegen seier. Hadde det ikke vært for at den kommer som ladbar hybrid til høsten, ville det nesten vært litt trist. 

For de seks andre kandidatene i finalen var nemlig helt standard eksosbiler. I fjor var det to rene elbiler blant de sju, og begge var nær å ta kaka – tre år etter at Nissan LEAF gjorde nettopp det. Årets vinner kommer forresten som ladbar hybrid til høsten, utstyrt med bensinmotor på 156 hestekrefter og elmotor som gir 115. Rekkevidden skal være inntil 50 kilometer.

Blant de øvrige ladbare nyhetene finner vi Mercedes C-Klasse 350 og Hyundai Tucson (bildet under). Førstnevnte kombinerer toliters bensinmotor og elmotor, som til sammen produserer 279 hestekrefter. Men rekkevidden som elbil er dessverre ikke imponerende: 31 kilometer. Tucson har vi foreløpig ikke noen videre detaljer om, men det er allerede kjent at Hyundai vil satse elektrisk.

blogg-20150303-tucson 800

Under følger noen luftige informasjoner om de litt mindre jordnære elbilene på messen.

Quantino

Opphavet til denne konseptbilen (hovedbildet) – den langt større Quant F – har vært mye omdiskutert. Men det skal åpenbart ikke stå på framtoningen; selskapet stiller med stor stand i Genève når Quantino verdenspremierer. Der var trekkplasteret i går kveld, selvsagt, dekket av et hemmelighetens slør. 

Framdriften baserer seg på nanoflowcelle-teknologi, der elektrisiteten hentes fra to tanker med ionisk væske – eller rett og slett saltvann – som må fylles på. Fire elektriske motorer skal levere 100 kW/136 hestekrefter, og det snakkes om så mye som 100 mil rekkevidde.

Rinspeed Budii

I fjor var det en radikalt ombygd Tesla Model S, også den selvkjørende. I 2013 var det nok en elektrisk bil med spenstig vri. Nå har den sveitsiske motoreksentrikeren Frank M. Rinderknecht begått denne ombygde BMW i3-en

Så langt ute er dette prosjektet, at det nesten ser ut som bilen har fått kraftige bulker i siden.

blogg-20150303-budii 800

Det filosofiske utgangspunktet: «Vi må redefinere forholdet mellom menneske og maskin». Foruten å besørge kjøringen selv, er Budii full av stereostæsj fra Harman. Regn med en god lytteopplevelse her, altså.

Mini Superleggera Vision

Denne konseptbilen, som også mottok pris på siste bilutstilling i Paris, er blitt til i et samarbeid mellom Mini og den italienske karosseribyggeren Superleggera (som forøvrig betyr superlett). 

Vi snakker om en toseter, som altså er elektrisk. Det foreligger ikke flere detaljer foreløpig enn at «den elektriske drivlinjen gir bilen distinkt og moderne kjøredynamikk».

Denne tar vi gjerne en testrunde med, om anledningen skulle by seg en vakker dag.

Giugiaro Concept Genève

Her har vi en visjon for framtidig mobilitet fra det italienske design- og konstruksjonsselskapet Italdesign Giugiaro, og den er selvsagt elektrisk. En femdørs sedan med utsøkte detaljer som skal gi både fører og passasjer en sanselig opplevelse. 

På standen var det tomt i går. Ar det ikke holdt med et slør, tyder på topphemmelige saker. Detaljer om drivlinjen foreligger ikke, men forrige konsept fra den kanten, den ikke fullt så vakre Clipper, skulle ha én 150-hestekrefters elmotor på hver aksel.

PS. I dag blir det fisking etter mer jordnære, ladbare nyheter.

blogg-20150303-oversikt 800