Hopp til innhold

Vi inspirerer verden på elbil

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge og Elbilforeningen tar imot en rekke besøk fra internasjonal presse og bilbransje som er nysgjerrig på den norske elbilsuksessen.

Norge har i dag en stor andel av den globale elbilbestanden. Kanskje så mye som 10 prosent. Skal vi lykkes videre, er vi avhengig av at flere land følger etter. Kun da vil det bli lønnsomt for bilindustrien å selge elbil på et større marked enn lille Norge.

Derfor tar Elbilforeningen stadig imot besøkende fra hele verden for å vise fram den norske elbilsuksessen.

Vi håper å kunne inspirere og gi råd til hva som er nødvendig basert på erfaringer fra våre medlemmer.

Japansk avis med 2 millioner lesere

Nå sist denne uka hadde vi besøk av den japanske avisa Hokkaido Shimbun. Med et opplag på to millioner er Hokkaido Shimbun den største avisa i den nordlige delen av Japan. Hovedkontoret er lokalisert i Sapporo, kanskje mest kjent for vinter-OL i 1972.

Toru Shikado er byråsjef for London-kontoret. Han leste om den norske elbilsuksessen hos det internasjonale pressebyrået AFP. Toru Shikado besøker verdens elbilhovedstad blant annet fordi avisa er lokalisert i et område som har liknende vinterklima som Norge. Å vise at elbilen fungerer godt også i et kaldt klima er viktig.

Interessen for elbil i Japan tok seg opp etter jordskjelvet for tre år siden som satte i gang en stor debatt om landets energipolitikk. Elbilen blir sett på som en løsning for energilager og backup ved strømbrudd i kombinasjon med smartnett.

Toru Shikado er imponert over den norske pakken av elbilinsentiver og mener at noen av disse også må brukes i Japan om elbilsalget skal ta av slik som i Norge.

Studietur fra Nederland

Forrige uke hadde miljøorganisasjonen ZERO besøk av en gruppe fra Nederland som ønsket å vite mer om den norske elbilsuksessen. I Nederland selger de langt flere ladbare hybrider enn elbiler og vi har mye å lære av hverandre. Elbilforeningen bidro på en tur rundt i Oslos gater for å se på ladeplasser og bidra med informasjon om hvorfor elbilpolitikken er en slik suksess i Norge.

Sjekk denne interaktive rapporten fra studiebesøket.

At det er behov for suksesshistorier, viser eksempelvis innslaget på statlig sveitsisk fjernsyn under – som vi bidro til. Samtidig skjer det eksempelvis spennende ting på elbilområdet i canadiske Quebec:

Elbilforeningens spørreundersøkelse

Vår årlige spørreundersøkelse med erfaringer og meninger fra norske elbilister vekker også oppsikt internasjonalt. I fjor presenterte vi resultatene på den internasjonale elbilkonferansen EVS27 og resultatene skal også publiseres i det internasjonale tidsskriftet International Journal of Automotive Technology and Management.

I årets undersøkelse vil vi også skrive en oppsummerende artikkel på engelsk og spre den i det internasjonale elbilmiljøet. Vi har også laget en engelsk nettside om den norske elbilsuksessen sammen med Grønn Bil. Sjekk www.evnorway.no.

Stor pågang fra hele verden

Hittil i år har Elbilforeningen hatt besøk fra blant annet Sveits, Japan, Kina, Frankrike og Storbritannia. Både britiske medier som The Independent og BBC og fra bilindustrien – som for eksempel Jaguar Land Rover.

Representanter for bestselgeren Nissan LEAF fra Japan er ofte på besøk i Norge og Elbilforeningen kommer med sine innspill. Etter sommeren får vi blant annet besøk fra Sveriges største forsikringsselskap Folksam.

Den norske elbilpolitikken har helt klart ringvirkninger også utenfor Norges grenser.