Hopp til innhold

Fikser ladepunkt der ingen skulle tru

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tesla-entusiaster har sørget for ekstra 22 kW-lademuligheter i fire av de fem nordligste fylkene. Og det har dryppet litt på svenskene også.

Entusiaster i Tesla Owners Club Norway (TOCN) startet eget ladefond.  Siktemålet var det samme som i den nye ladeveilederen fra Elbilforeningen: Lettere ladetilgang for elbilister på reise.

blogg-20150416-faksimile 240Midlene i fondet stammer i sin helhet fra frivillig økt medlemskontingent, og har gått til etablering av Type 2-ladepunkt (22 kW).

– Vi så at den kommersielle og offentlige satsingen på ladestasjoner var konsentrert rundt de store byene. Som Tesla-eiere hadde vi andre behov, siden bilene er godt egnet til langturer. Vi ville kort sagt ha flere grisgrendte lademuligheter, sier TOCN-styremedlem Odd Bakken. 

– En viktig faktor var å gjøre ladingen enklest mulig. Derfor satte vi krav om at eventuell betaling måtte foregå enten kontant eller via et kontonummer for innbetaling i ettertid, legger han til.

Nøkkelen er mersalg

Det ble satt en maksimal timepris på 30 kroner, og inntektene skal dekke strøm og vedlikehold.

– Vår ide er at mersalg er motivasjonen til å drifte en ladestasjon. Elbilister bruker gjerne ladetiden til å handle, sier Bakken, som legger til at ingen av de samarbeidende virksomhetene har valgt å ta betalt for strømmen så langt.

Han sier laderne på Fauske og Namsskogan kom på plass i samarbeid med eRoute71N-prosjektet, og det er partneren som har lagt opp premissene for bruk.

– På Fauske tar hotellet betalt for å levere ut nøkkel, opplyser Bakken.

Fakta: De 11 TOCN-laderne