Det kan vi aldri være helt sikre på, men i Norge har NOBIL tilrettelagt for å formidle status for ladestasjonene: i drift, ledig eller opptatt? Det kan være litt til hjelp.
Hvordan fungerer det?
NOBIL har lagd en enkel protokoll for kontinuerlig å motta sanntidsdata («real time data») tilsendt som en XML-fil. Denne kan sendes til oss hver gang det er en endring, eller med jevnlige tidsstempler for å bekrefte at kommunikasjonen eksisterer. Enten fra et overvåkingssystem hos en operatør e.l. eller rett fra ladepunktene.
En forutsetning er sjølsagt at ladestasjonen er satt opp slik at den kan kommunisere. Noe som nå blir mer vanlig og ihvertfall for hurtigladere bør være obligatorisk. NOBIL sender dataen umiddelbart videre ut i vårt API til alle tjenester som bruker NOBIL for å formidle info om ladestasjoner. Nå har vi også utvikla et stream-API som skal gjøre det enklere for tjenesteutviklere å inkludere sanntidsdata.
Alltid til å stole på?
NOBIL etterspør minimum å få statusverdier for at ladepunktet er i drift, ledig eller opptatt. I det store og hele stemmer informasjonen ganske godt. Noen tekniske feil fanges dessverre ikke av leverandørenes systemer, men alle jobber godt sammen med NOBIL for å få dette riktig. Og det er sikkert, er det et avvik, så er elbilistene flinke til å fortelle oss det. Noe som er viktig siden vi da kan ta tak i feilen sammen med den aktøren som rapporterer ukorrekt.
Hvem er ikke med?
Sanntidsdata har ikke tatt av i Norge. I utlandet er det langt vanligere siden de fleste ladepunktene er mer avanserte og har kommunikasjon til omverden. I Norge har vi til nå gjort det enklere og billigere.
Men det kommer seg. Først og fremst for hurtigladere siden Transnova har stilt krav om at disse skal kommunisere via NOBIL om støtte skal utbetales. Noe både hurtigladeoperatører og leverandører av utstyr har tatt særdeles alvorlig. De sterkeste positive drivkreftene har vært ABB, Fortum og Proxll (SGTE-ladere). Tusen takk til dem. Mens Ishavsveien er den eneste operatøren som ikke leverer statusoppdateringer til NOBIL, slik at det er ikke lett å vite om deres hurtigladere fungerer eller ei.

Så det er sagt, dette er ikke «rocket science». Vi kan gå tilbake til begynnelsen av 2011 da elbilentusiasten Ravn Gundersen sammen med AMFI Madla lagde den første ladestasjonen som rapporterte sanntidsdata. Det handler like mye om vilje som evner.
{jcomments on}Resultatet er at vi i dag har over 100 ladepunkt som konstant kommuniserer i sanntid til NOBIL. Antallet har omtrent dobla seg i 2013. 60% av disse er hurtigladere, resten er stort sett andre ladepunkt Fortum har satt opp. Vi er skråsikre på antallet ladepunkt med sanntidsstatus vil langt mer enn doble seg i 2014. Type 2 ladepunkt med Mode 3 lading er skapt for å kommunisere med omverden. Det bør vi benytte oss av og få status synlig for elbilistene.
Hvilken nytte?
Foreløpig er volumet av ladere med kommunikasjon litt lavt. Tjenester som formidler sanntidsdata har kommet i gang – uten å ta helt av ennå. Tipper at mye vil skje i inneværende år.
Visningen
hurtigladestatus som ladestasjoner.no har lagd for nett og mobil, er en sikker vinner. Svært mye besøkt og en nyttig veileder for elbilister på tur. Remsa langs hurtigladekartet begynner imidlertid å bli uoversiktlig.
Ladestasjoner.no er på nippet til å få sanntidsstatus integrert på en god måte i en kartvisning, inkludert da i en ny app. Vi venter i spenning på at det skal skje.
For oppdatert statistikk over ladestasjoner kan du lese mer
her.
Drømmen er å få sanntidsdata integrert i elbilenes navigasjonssystem. Vi kjenner til en produsent som har mulighet til å få det til – og venter spent på å få se at de klarer det i år.
Vi er sikre på at flere tjenester vil ta imot og bruke sanntidsdata. Disse dataene kan brukes på mange måter, både i nuet og for å lage interessante statistikker. Så bare følg med. I mellomtida arbeider NOBIL ivrig for å få sanntidsdata fra så mange ladestasjoner som mulig.