Hopp til innhold

VW e-up inn i kjøpsveiledningen

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

VW e-up!

De var et par dager for seint ut ved siste oppdatering. Men så klart, vi oppdaterer elbilmatrisen vår når VW og MøllerGruppen kommer på elbilbanen med e-up!

Nærmere beskrivelse av kjøretøyet finner du på Elbiler i dag. For kjøpsveiledningen er vi opptatt av forhold som forbrukeren bør være særlig oppmerksom på. Det omfatter muligheten for å bruke elbilen som planlagt – det vil si reell rekkevidde, og den økonomiske risikoen ved å kjøpe elbil, først og fremst knyttet til batterilevetid og – kostnad.

VW e-up!

VW skal ha honnør for å ha gitt hva som synes som et realistisk anslag for rekkevidden under norske forhold. Europeisk kjøresyklustest viser 185 km, men MøllerGruppen forventer 80-160 km i Norge – selvfølgelig kortest om vinteren. Som miljøbilansvarlig Kenneth Oddaker uttrykker det: – Det er bedre å være nøktern i starten til vi blir litt mer varme i trøya.

VWs batterigaranti er den beste vi har sett. 8 år og 160.000 km er solid for en liten bybil som dette. Joda, Tesla opererer med flere eller ubegrensa antall kilometer. Men de vil ikke si noe om garantert restkapasitet. Derfor er det vanskelig for oss å vite når Tesla er enig i at batteriene ikke duger lenger. VW har satt 70% av opprinnelig kapasitet som et minimum. Det betyr at du da skal få nye batterier på VWs regning hvis kapasiteten blir lavere i garantiperioden. Men det stilles kanskje noen krav til rutiner og ettersyn, så les garantipapirene grundig.

VW e-up! er sammen med BMW i3 de første bilene som kan hurtiglade med den nye standarden Combined Charging System, forkorta CCS eller Combo. Vi håper de første ladepunktene er på plass før jul. Bare følg med på hurtigladekartet.

Gå til kjøpsveiledningen.

Ikke første gang med elbil
VW og importøren MøllerGruppen er stolte av elbilhistorien sin. Tilbake på 1980-tallet elektrifiserte de Golf 2 til Citystromer som den ble kalt. Artig nok hadde vi noen av disse i Norge. Enda mer artig fordi det var et norsk selskap som hadde utvikla sentrale deler av elektronikken og monterte inn regulator, hjelpekraftforsyning og batterilader.

Norske energiverk, som det den gang het, var interesserte i elbiler. Derfor var det én bil i hver av byene Oslo, Kristiansand og Stavanger. Citystromeren i oljebyen var eid av Stavanger Energi, seinere innfusjonert i Lyse. I våres dukket denne opp igjen, og MøllerGruppen med sin store sans for å ta vare på historien, sørget for å få den til Oslo og museet deres. Den stelles og stulles med nå for å bli i bedre stand, involvert i dette er Caspar Hille, han med verdens kuleste elektriske Austin Mini Pickup. Vi er spent på å se den kjøre igjen.

Det får nevnes at i november kommer boka «Elbil på norsk». Her kan det være flere artige historier som dette, for dem som er interessert i norsk elbilhistorie på godt og vondt.

Her er den gamle Citystromeren plassert strategisk sammen med e-up! for å dokumentere at VW ikke er helt elbilferske.

VW e-up Citystromer

Foto MøllerGruppen.