Hopp til innhold

Alle elbilrekorder sto for fall

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er fantastisk at elbilene tok en større del av kaka enn både bensin- og dieselbiler i juni. Nesten 18.000 elbiler er registrert i første halvår, og vi får stadig nye elbilister.

Det sier en svært fornøyd generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening etter å ha analysert tallene for første halvår. Før den siste uka i juni spådde vi at den gamle registreringsrekorden fra mars 2015, med både nyregistrerte og bruktimporterte elbiler (cirka 3.800), ville bli slått. Fasiten fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) overgikk alle forventninger: Hele 3.946 elbiler av totalt 14.228 førstegangsregistrerte personbiler ga en helelektrisk markedsandel på 27,7 prosent (diesel og bensin hadde henholdvis 24 og 23 prosent). Det er en dobling målt mot samme måned i fjor. – Dette betyr for alvor at elbilen erobrer massemarkedet. Det er dette vi jobber for hver eneste dag, og det er fantastisk at elbilene for første gang kapret en vesentlig større markedsandel enn fossilbilene, sier  generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening. Om vi inkluderer de ladbare hybridene, var den ladbare andelen av markedet i juni over 42 prosent (i første halvår ble den 35 prosent).
Stadig nye elbilister kommer til Resultatene fra vår egen undersøkelse, Elbilisten 2017, viser også at mange elbileiere er ferske: 35 prosent av de rundt 12.000 som svarte hadde eid elbil i mindre enn ett år. – Andelen som har eid elbil i tre år eller mer viste seg å være under 20 prosent. Det sier mye om hvor raskt utviklingen går, og om den norske viljen til å prøve ut ny teknologi, fastslår Bu. Responsen fra markedet i år bekrefter dette. – I juni fikk vi både måneds- og halvårsrekord for elbilregistreringer. Det gjennomsnittlige CO2-utslippet fra nye personbiler var dessuten på historisk lavt nivå i juni (78 g/km). Hovedgrunnen er først og fremst elbilene – og delvis de ladbare hybridene. – Årsrekorden for elbilregistreringer, fra 2015, vil uten tvil også bli slått, og legger til at det etter første halvår 2017 er cirka 120.000 elbiler på norske veier. Slik var den elektriske totaldominansen Elbilene la faktisk beslag på seks av de sju første plassene (se tabell) blant personbilene. Den mest solgte personbilmodellen så langt i år, er elbilen BMW i3. – Statistikken bekrefter at det er modellene med mest rekkevidde som er mest populære, og nordmenn står i kø for å få tak i nyhetene, sier Bu, som er spent på hvordan andre halvår blir. Blant ti på topp i registreringsstatistikken i juni (se tabell), der det kun var én klassisk fossilbil (Skoda Octavia), skjuler det seg også tre ladbare hybrider: Mitsubishi Outlander PHEV (349 av totalt) og Volkswagen Passat GTE (260). 163 utgaver av Golf GTE kom på toppen av 874 elektriske. For Passatens del var rundt 3/4 ladbare, mens det samme gjaldt 97,5 prosent av alle Outlandere.
Fem rene elbiler  blant de 20 mest solgte Elbilene har også lagt beslag på fem plasser blant de 20 mest solgte personbilene i første halvår, en av dem sågar på førsteplass: Ikke langt bak fulgte den utgående modellen Mercedes-Benz B-Klasse og Hyundai IONIQ – som ble lansert på sensommeren i fjor.  Disse selges nesten bare som elbiler i Norge, til tross for at de har fossile søsken. Ståle Frydenlund / elbil.no PS. BMW i3 har vært i toppen av statistikken helt siden modellen ble introdusert med 50 prosent mer batterikapasitet på sensommeren i fjor. Årsprognosen på 37.500: Fullt mulig Norsk elbilforening har tidligere spådd et elektrisk totalmarked på over 37.500  i år (opp fra drøyt 24.000 i fjor). Mye tyder på at dette vil lykkes, dersom bruktimporten av elbiler (føres utenom førstegangsregistreringer) inkluderes. Fasiten så langt er 14.786 førstegangsregistrerte og 3.058 bruktimporterte (totalt 17.844). I juni ga denne importen 579 elbiler, som betyr at den reelle elektriske tilførselen i juni var 4.525. Det var rundt 700 flere enn i forrige rekordmåned i mars 2015. – Med et gjennomsnitt på snaut 3.300 elbiler hver måned resten av året når vi målet vi satte for 2017, sier Bu. BAKGRUNN: Om Elbilisten 2017