Hopp til innhold

Kjøpe elbil

Les våre åtte viktigste tips om hva du bør sjekke før du kjøper deg elbil.

Elbilvelgeren gjør bilkjøpet enklere

Sjekk realistisk rekkevidde


Oppgitt testrekkevidde (WLTP) er et optimistisk anslag, siden den kan bli betydelig redusert i vinterhalvåret i Norge. Beregn hvor langt du normalt kjører til daglig. Har du under 10 mil per dag, kan du klare deg utmerket med en eldre elbil. På lengre turer kan du bruke hurtigladere underveis. En rekke moderne elbilmodeller har stor batterikapasitet og lengre rekkevidde, og erstatter en eksosbil fullt ut.

Sjekk at du kan lade hjemme eller på jobb


Hvis du ikke har mulighet til å lade hjemme kan det for noen bli upraktisk med elbil. Til nød kan du klare deg med tilgang til ladestasjon på jobben. Har du lang pendlervei kan påfyll av strøm på jobben være nødvendig i vinterhalvåret når rekkevidden til elbilen blir kortere. Beregn rundt 15.000 kroner ekstrafor å få installert en hjemmeladeboks, prisen avhenger blant annet av ønsket ladeeffekt.

Sjekk ladeløsning


De fleste elbilene har mulighet for hurtiglading der du kan fylle opp batteriet til 80 prosent i løpet av 20-40 minutter, noe kortere for eldre elbiler med mindre batteripakker. Merk at ladehastighet er avhengig av både utetemperatur og batteritemperatur når du lader. Varme batterier lades raskere.

Sjekk servicepriser


En elektrisk motor er mye enklere enn en forbrenningsmotor. Derfor vil serviceutgiftene også være lavere. Sjekk servicepriser hos flere verksteder.

Sjekk batterigaranti


De fleste nye elbiler kommer nå med batterigaranti på åtte år/160.000 km (det som inntreffer først). Produsentene garanterer vanligvis at du skal ha minimum 70 prosent av batterikapasiteten intakt ved utløpstiden.

Sjekk vinterpakke


Om vinteren kan rekkevidden bli betydelig redusert. Ekstrautstyr som varmepumpe, varme i frontrute og rattvarme kan være gull verdt for å spare strøm til kjøring.

Sjekk mulighet for fjernstyring


På en rekke moderne elbiler kan du starte lading og forvarming av kupeen via smarttelefonen. Forvarming av batteri og kupé betyr spart energi og mer rekkevidde på vinterføre.

Sjekk totalkostnad


En elbil kan koste mer i innkjøp, men dette sparer du inn igjen med reduserte driftskostnader til strøm, service, redusert bomavgift og billigere offentlig parkering. Legg inn driftskostnad og verditap i totalregnskapet.

Ladeklubben, ElbilAppen og den blå ladebrikken

Bli medlem!

Få Norsk elbilforenings ladebrikke som gir deg tilgang til ladestasjoner i Norge og Europa, eksperthjelp på lading og supertilbud på veihjelp. Gjør som over 120 000 andre elbilister!

Norges største base:

Her finner du over 200 elbil-tester!