Hopp til innhold

Amnesty-lederen: – Ikke kødd med verdens Greta Thunberg-er!

Denne artikkelen ble oppdatert for over ett år siden, og kan inneholde utdatert informasjon.

Generalsekretæren i Amnesty International refset batteri- og elbilindustrien – som satt i salen – under Nordic EV Summit i Oslo.

Oslo, Nordic EV Summit 2019: Kumi Naidoo, generalsekretæren i Amnesty International, var invitert som en av innlederne under dag én av Nordic EV Summit 2019, som pågår i Oslo 21.-22. mars. Arrangementet samler nærmere tusen bilbransjefolk, journalister, politikere og elbilentusiaster fra hele verden. Naidoo lot ikke anledningen gå fra seg, og adresserte ansvaret som batteriprodusentene og bilindustrien har for at de fremover må utvinne kobolt, som blant annet brukes i produksjonen av elbilbatterier, på en langt mer etisk forsvarlig måte enn i dag.

– Radikale endringer

Riktignok gjorde han det med en mild fremtoning, men budskapet var likevel tydelig nok på at utvinningen av kobolt har betydelige etiske utfordringer, slik Amnesty har dokumentert er virkeligheten i gruvene i Kongo. – Batteriindustrien er ikke like ren som industrien selv ønsker at folk skal tro. Korrupsjon, miljøproblemer, undertrykkelse og helsefarlig rovdrift på underbetalte arbeidere, inkludert barn, er blant problemene industrien må ta langt mer på alvor enn i dag, ikke minst hvis de vil bli oppfattet som seriøse representanter for et grønt skifte, sa han fra scenen. Den sør-afrikanske Amnesty-lederen oppfordret industrilederne og politikerne – i salen og ellers – til å reflektere hardt og grundig over hva de må gjøre hvis de skal kunne lage «etiske batterier» i fremtiden. – Uten radikale endringer, vil batteriene som driver elektriske kjøretøy fortsette å være assosiert med brudd på menneskerettigheter.

– Mange Greta Thunberg-er fremover

Naidoo understreket også at land som Norge må bidra til grundige undersøkelser rundt hele prosessen rundt batteriproduksjonen, og at alle gode krefter må presse på for å sikre rettigheter som beskytter gruvearbeidere mot utnyttelse og helsefare. – Vi må forandre kurs nå, ellers vil de som er minst ansvarlige for klimaendringene bli dem som betaler prisen for det grønne skiftet vekk fra fossil energi. Amnesty-lederen avsluttet med følgende appell: – Hvilke produkter vil vinne forbrukernes hjerter? Jo, produkter som forurenser minimalt, og som er produsert på en etisk forsvarlig måte. Ikke kødd med verdens Greta Thunberg-er, for dem vil det bli mange av fremover!