Hopp til innhold

Smart ForFour Electric Drive

For første gang kommer Smart som firedørs elbilmodell med plass til fire. Etternavnet er altså ForFour, og det er først og fremst snakk om en urban elbil.

Smart er bilmodellen mange har sett på som elbil i mange år allerede, til tross for at brorparten på norske veier har forbrenningsmotor. Fra nå av (sommeren 2017) skal imidlertid Smart kun selges som elbil i Norge.

Smart har som den foregående ForTwo-modellen skarp svingradius og kommer med en like stor batteripakke: 17,6 kWh. Med tanke på ytelse er det altså likt, men antall celler er økt fra 93 til 96.

Motorytelsen er flikket på, slik at den er økt fra 74 til 80 hestekrefter. Samtidig har dreiemomentet lagt på seg fra 130 til 160 Nm. Det gjør at Smart ForFour er kvikk i trafikken.

Ombordladeren (AC) er også økt; fra 3,3 til 4,6 kW (230V/16A 1-fas). Dette gir altså noe raskere hjemmelading, men uten at det er snakk om noen oppsiktsvekkende forbedring.

Så langt vi har fått opplyst, blir det ikke mulig å få Smart ForTwo/ForFour med 22 kW ombordlader (400V/32A 3-fas) før en gang i 2018. Dette er en drawback, siden større ombordlader er kritisk for å kunne ta bilen på de litt lengre turene – og en slik løsning i praksis blir rask med et såpass lite batteri.

Under vår test (lenke nederst) fikk vi selv oppleve hvor lang tid det kan ta å nødlade.

NORMALLADING: Med 2,3 kW/10A tar det 7-8 timer / 3,6 kW/16A tar cirka fem timer. (Har du en 4,6 kW-kurs for hånden, går det på under fire timer. Maksimal ladehastighet krever bruk av Type 2-ladekabel og veggboks/stolpe, med stikkontakt er ladefarten maks 10A).

HURTIGLADING: DC-hurtiglading er ikke mulig på elektriske Smart.

Mer informasjon finner du hos importøren Bertel O. Steen AS.

Les også:

Forbrukstest: Rekkevidde på gamlemåten (2017)