Hopp til innhold

Dagstur fra Halden til Ørje

Turen starter i Halden hvor den mektige Fredriksten festning troner over byen. Fra den idylliske småbyen ved Iddefjorden kjører du til Ørje langs Haldenkanalen med Europas høyeste sluseanlegg, Brekke sluser. Strekningen går langs elver, idylliske vann, skog og jordbruksområder. Østfold har mye å by på av kulturtilbud, opplevelser, aktiviteter og spennende historie.

halden ladekart

Innholdsfortegnelse

Denne turen passer for både voksne og barn. Start gjerne dagen med et besøk på Fredriksten festning og et stopp på Rød Herregård i utkanten av Halden. Følge fylkesvei 21 som går forbi Femsjøen og videre oppover langs Haldenkanalen. I slusebyen Ørje ligger Kanalmuseet og en flere hyggelige spisesteder. Deretter går turen videre langs Rødenesjøen, forbi Havnå og til Mysen. Et besøk på Rudskogen Motorsenter i Rakkestad kan resultere mange runder med Go-cart for små og store barn.

160 Km

Ladestasjoner

5 stopp

Halden (A)

Elbilferie kveldsstemining i Halden
Foto Madrugadaverde/ Dreamstime.com

Hyggelige Halden ligger rundt to timer sør for Oslo og byr på en vakker skjærgård på den ene siden og store skoger og innsjøer på den andre. Brosteinsgater, koselige butikker og spisesteder, elvepromenader og en populær gjestehavn. Fredriksten festning er Haldens viktigste turistattraksjon. Aktivitetsmulighetene i Halden er mange.

Brekke (B)

Elbilferie Brekke sluser i Østfold
Foto Visit Østfold

Haldenkanalen har tre sluseanlegg med en total løftehøyde på 39 meter. Den største attraksjonen langs vassdraget, og et populært turistmål, er Brekke sluser. Med sin løftehøyde på 26,6 meter, fordelt på fire slusekamre, er Brekke Europas høyeste sluseanlegg. Ved siden av sluseanlegget ligger Brekke Kraftstasjon. Ta også turen innom Strømsfoss sluse mellom Øymarksjøen og Aremarksjøen. Strømsfoss sluse består av to sluseporter og ett slusekammer, og har en løftehøyde på 2 m. Anlegget ble bygget i årene 1857 – 1860, samtidig med Ørje sluser.

Ørje (C)

Foto Bakergaarden

Slusebyen Ørje er samlingspunkt og handelsentrum like ved svenksgrensen med mange hyggelige butikker og serveringssteder. Ørje er blant annet kjent for å være et av slusestedene i historiske Haldenkanalen og med Norges største samling av dampbåter ved Haldenvassdragets Kanalmuseum. På Ørje kan du hver lørdag i sommerhalvåret også oppleve Lørdag i Slusene, et gratis arrangement med sang og musikk nede i sluseamfiet ved Ørje Brug.

Mysen (D)

Mysen er stasjonsby fra 1882. Den har beholdt sitt særpreg som en liten og koselig småby. Her er de små butikkene i de koselige gatene og de små trivelige sentrene. De finnes en rekke severdigheter og mange ulike aktiviteter for både store om små. Godt kjent er den årlige festivalen på travbanen Momarkedet like utenfor Mysen.

Rakkestad (E)

Elbilferie i Rakkestad
Foto Øystein Westlie

Rakkestad er en av de store landbrukskommunene i Norge. Rakkestad sentrum er omkranset av store skoger og flere fiskevann for de store naturopplevelsene . På Høgnipen i Degernes i Rakkestad har man gjort noen av Norges eldste funn fra steinalderen. Blant annet har man her funnet redskaper som kan dateres 9 600 år tilbake i tid. Rakkestad finner vi også Rudskogen Motorsenter, hvor blant annet bilfestivalen Gatebil arrangeres 2 ganger i året.