Med elbil på Nasjonal turistveg Sognefjellet
Fra grønne enger og det frodige kulturlandskapet i Bøverdalen kan du ane de mektige fjellene i det fjerne, og langsomt stiger veien opp gjennom dalen. Det går oppover til toppunktet 1434 meter over havet, og gjør veien til Nord-Europas høyeste fjellovergang.
Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.
Vintervarsel: Veien er stengt fra begynnelsen av desember. Veien over fjellet mellom Liasanden og Turtagrø er normalt stengt i november og åpnes i mai.
Kort om strekningen
Veien starter i Lom, og allerede før du kjører ut av den vesle bygda tar forventningen til å bygge seg opp. Det er ikke alle turistveier som har ei slik naturlig dramaturgisk oppbygging med mange og mektige inntrykk.
Langs veien ligger utsiktspunktene og venter på at du skal ta en pause og virkelig la naturen synke inn. På Mefjellet rasteplass finner vi Knut Wolds steinskulptur som lar oss se fjellandskapet på en annen måte. På veien videre ned mot Sognefjorden viser fjellheimen seg fra si villeste side. Der Hurrungane kneiser mot himmelen slipper fjellet plutselig taket og landskapet endrer seg igjen.
Ut mot Gaupne, som er endepunktet på strekninga, går veien helt nede langs den vakre Sognefjorden der det klare vannet endrer seg fra grønt til blått etter lys og vær.
Hva gjør du når du er framme? Ta en pust i bakken, og lar inntrykkene falle til ro. Noen snur og kjører samme vegen tilbake, og blir overrasket over hvor annerledes alt er. Alt er det samme, men likevel er det som å se naturen på ny.
Rasteplasser og utsiktspunkt
Historie
Veien over Sognefjellet var en viktig ferdselsåre som bandt kysten og innlandet sammen. Det var handelstrafikk som frakta salt og fisk østover, mens smør, tjære og skinn vart frakta vestover. I gamle dager var det ikke uten risiko å ferdes over fjellet – i fjellet var det fant som rana veifarende og handelsmenn.
Naturen har også en styrke det kan være vanskelig for mennesker å utfordre. På vinterstid er været så hardt og snømengdene så store at det er uråd å holde veien åpen. Tar du turen rett etter åpningen om våren, vil de opptil ti meter høye brøytekantene være et synlig bevis på styrkeforholdet i fjellet om vinteren. Det er naturen som bestemmer, og vi får en påminning om at det er vi som må innrette oss.
Opplevelser
Stavkirka i Lom er verd et besøk, og er en god markering på starten eller slutten av turen. Lom har også blitt et slags kulinarisk knutepunkt i Norge, og det ligger til rette for å få et godt måltid med lokale råvarer og gode smaker. Turtilbudene i Jotunheimen er uendelige, og nesten samme hvor du stopper kan du finne alternativ som passer alle – uansett hvor dyktig du er eller hvilke ambisjoner du har.
Sykkel
Sognefjellet er en spektakulær opplevelse på sykkelsetet. Turen bør starte i Lom slik at stigningen opp mot toppen av fjellet blir fordelt over en lengre strekning. Vel oppe på høyfjellet får du flott utsikt til toppene i Jotunheimen, men med ei høyde på over 1400 m.o.h. kan dette være en barsk strekning i dårlig vær. Det er en frisk utforkjøring ned til Fortun og en lett tur videre langs Sognefjorden ut til Gaupne.
Strekninga faller sammen med Nasjonal sykkelrute 6 som er planlagt mellom Røros og Hardanger. Delstrekningen langs Lustrafjorden er skiltet.
Fotturer
På Sognefjellet er det mange muligheter for fine fotturer enten du liker fjellandskap eller frodige daler. Ved det høyeste punktet på Sognefjellsveien kan du følge den gamle merka vardeveien fra Krossbu til Turtagrø eller gå en tur på Mefjellstien som starter ved steinskulpturen. På veien videre ned mot Turtagrø kjører du forbi Fannaråken og Helgedalsnosi. Fra disse toppene får du storslått utsikt til de villeste toppene i Norge med 23 topper over 2000 moh.
Dersom du heller vi ha et frodig landskap finnes det flere turer i Fortunsdalen som slynger seg innover mellom de høye fjellene. Turen til Fuglesteg, en gård som ligger på ei fjellhylle over bygda Fortun, kan anbefales. Nærmere Gaupne ligger toppene Børesteinen og Molden, to krevende turer som byr på nydelig utsikt til Sognefjorden i alle retninger.
Flere fine turstier langs vegen finner du i turguiden Outtt.
108 Km / 1434 Moh
Nasjonal turistveg Sognefjellet går mellom Lom og Gaupne og er 108 km lang (vei 55).For ytterligere turistinformasjon, ber vi om at spørsmål blir retta til lokale og regionale reiselivsaktører.
Åpning og stenging av vinterstengte turistveier og statistikk >>
GPS: Lom 61.831129, 8.554187 –
Gaupne 61.395127, 7.303172
Nasjonal turistveg Sognefjellet – les mer