Hopp til innhold

Med elbil på Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen

Bildet viser Luftfoto av Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen.
Luftfoto av Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen. Foto: Kjetil Rolseth

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen er en unik veistrekning som fører deg helt ut i selve storhavet. Atlanterhavsvegen ble i 2005 kåret til århundrets byggverk i Norge, og omtales også som verdens vakreste bilreise.

Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.

Innhold

Kort om strekningen

Ingenting er så mektig som havet, vår viktigste transportveg i århundrer, vår inntektskilde og utgangspunkt for uendelige rekreasjonsmuligheter. Få steder bringer deg så nær havet og lar deg være en del av det på samme måte som Atlanterhavsvegen. Her merkes vinterstormene og her nytes solskinnsdagene om sommeren.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen er en visuell nytelse, der den svinger seg elegant fra holme til holme over de sju bruene. Naturen og moderne ingeniørkunst møtes og skaper den helt spesielle kjøreopplevelsen.

Turen tar deg fra frodige kystkulturlandskap og lynghei til nakne knauser langs den værharde og åpne Hustadvika. Ta deg tid til å se solen synke ned i horisonten akkurat her.

Atlanterhavsvegen har blitt omtalt som verdens vakreste bilreise. Det er en intens opplevelse som gir deg innblikk i en værhard verden der du må tåle et vindkast.

Rasteplasser og utsiktspunkt

Historie

I storhavet, utenfor Atlanterhavsvegen, fantes fisken og rikdommen. Fiskerinæringen hadde behov for bedre kommunikasjonsårer for å styrke handel og eksport. Øyfolket på Averøy jobbet hardt for å få til en vei- og broforbindelse, men først 1983 ble arbeidet igangsatt.

Det var tøffe arbeidsforhold, og anleggsarbeiderne opplevde hele 12 orkaner i løpet av den seks år lange byggeperioden. Veien ble åpnet i 1989 og i 2005 ble den kåret til århundrets byggverk i det 20. århundret.

Nasjonale turistveien_atlanterhavsveien_Bud
Fra fiskeværet Bud. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Opplevelser

Nærheten til havet er sterk, og på fiskebruene er du garantert fangst. Dette er stedet for alle som liker å få fisk, uansett om du er hobbyfisker eller proff. Har du dykkersertifikat anbefales en tur ned i den frodige tareskogen hvor du kan oppleve et rikt undervannsliv. På enden av moloen på Askevågen kan du på godværsdager nyte utsikten, og når det stormer kan du føle naturkreftene på kroppen.

Atlanterhavsvegen på sykkel gir deg vær, vind, hav og gode naturopplevelser. Det er også muligheter for å ta små avstikkere på de mange kyststiene og oppleve enda mer av naturen og landskapet.

Askevågen. Foto: Roger Ellingsen / Statens vegvesen

Sykkel

På Atlanterhavsvegen kommer du tett på storhavet, blankskurte svaberg og forblåste knauser. Vinden kan derfor kjennes godt når du sykler over de mange bruene som binder øyene sammen. Denne delen av strekningen har også mye trafikk i høysesongen, men langs fylkesvegen videre til Bud er det ganske fredelig.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen er en del av Nasjonal sykkelrute 1 som følger hele norskekysten. Fra Bergen til Nordkapp er ruta også sammenfallende med EuroVelo 1 «Atlantic Coast Route». Strekningen er skiltet.

36 km / 30 moh.

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen går mellom Kårvåg og Bud og er 36 km lang (vei 64/242/663/238/235).

GPS: Bud 62.912014, 6.925249 –
Kårvåg 63.011625, 7.425009

Nasjonal turistveg Atlanterhavsvegen – les mer