Med elbil på Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen
Fascinerende, vill og vakker er Gamle Strynefjellsvegen. Den smale veien med lange strekninger grusvei, bukter seg over fjellet. Den egner seg best for deg som har god tid og nyter elbilferien på Vestlandet.
Med utgangspunkt i turforslag fra Nasjonale turistveger har vi supplert med ytterligere informasjon fra Elbilforeningens ladekart som er nyttig for deg som ønsker å ta turen med elbil. Tekst og bilder er gjengitt med tillatelse fra Nasjonale turistveger.
Vintervarsel:
Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen er stengt i vinterhalvåret. Strekninga er normalt stengt fra oktober og åpnes igjen i juni.
Sjekk oversikten over vinterstengte veier her
Kort om strekningen
Noen ganger er selve veien målet. Slik er det med Gamle Strynefjellsveien. Turistveien fra Vestlandet til Østlandet er både målbindende vakker og freda.
Veien er i seg selv en attraksjon og vitnemål om et mesterstykke innen ingeniørkunst fra ei svunnen tid. Det er et historisk sus over veien som ble bygd med handmakt på slutten av 1800-tallet.
Deler av veien kjører du på en gammel grusvei som gir en følelse av å reise tilbake i tid. Den gamle veien byr på store landskapskontraster; i øst er det runde former prega av istida, mens det i vest er stupbratte fjellsider. Tar du med deg en kajakk på turen, kan du få padle i turkise fjellvatn. Det er ikke uten grunn at den gamle turistvegen har imponert reisende i over 100 år.
Historie
Da turismen tok til å bli ei viktig næring for fjordbygdene de siste tiåra av 1800-talet, dukka de første tankene om en kjørevei over Strynefjellet opp. I 1881 ble det derfor vedtatt å bygge en veg, og rallarer fra Sverige og lokale krefter gikk i gang med det tunge anleggsarbeidet. Veien stod klar i 1894, og den framstår fremdeles ganske urørt.
Her finner du gamle handlagde murer, og stabbesteiner som står i lange rekker langs vegen. Dette er autovern fra ei tid da hest og kjerre var vanligere enn bil. Spor av gamle kløvstier som ble brukt til ferdsel mellom øst og vest, går rett ved sida av veien. På Gamle Strynefjellsveien finner du også gamle steinheller som veifarende brukte til overnatting.
Opplevelser
Når fjellet skifter til høstdrakt er Gamle Strynefjellsveien virkelig praktfull. Naturen er alltid like vakker, men høstfargene gir en helt egen glød og opplevelse. Alle som liker nærhet til friske fossefall må legge inn tid til å stoppe på utsiktspunkta ved Øvstefossen og Videfossen. Tar du turen på sykkel får du virkelig igjen for innsatsen på Norges eldste turistvei.
Sykkel
Gamle Strynefjellsvegen er ei relativt kort strekning med opplevelser av gammal veihistorie. Det er lettest å starte på Grotli. Den første delen sykler du på grusveg og etter hvet forsvinn bjørkeskogen og fjellandskapet åpner seg. Etter passering av sommerskisenteret får du ei god «utforkjøring» med vidstrakt utsikt mot dalen og fjella rundt og flere flotte fosseopplevelser. Vel nede ved Strynsvatnet bør du legge inn en stopp på Hjelle.
27 km / 1139 moh
Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvegen går mellom Grotli og Videsæter og er 27 km lang (vei 258). Den lille bygda Hjelle har og ei viktig rolle for turistveien da gamlevien startet ved brygga i Hjelle. Strekninga er til tider smal og svingete og har restriksjoner. Kjøreetøy over 8 meter og med akseltrykk over 8 tonn får ikke lov til å kjøre Gamle Strynefjellsvegen på strekninga Grotli – Sogn og Fjordane grense.
GPS: Grotli 62.006193, 7.630928 –
Videsæter 61.938229, 7.263068
Nasjonale turistveger – Gamle Strynefjellsvegen – les mer